Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Στη Βουλή από τη Ν. Γκαρά η αντιπυρική θωράκιση του Νομού Έβρου

 

-Δυο πυροσβεστικά οχήματα μετακινούνται από τον Έβρο σε άλλες περιοχές 

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την αντιπυρική θωράκιση του Νομού Έβρου, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά. Την Ερώτηση συνυπογράφουν ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, o Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης και η Αν. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη.

Η Βουλευτής τονίζει ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού αντί να ενισχύονται αποψιλώνονται από οχήματα, την ώρα που οι ανάγκες για ανανέωση και ενίσχυση του στόλου των οχημάτων είναι δεδομένες και τεράστιες. Ειδικότερα, το ΠΣ 4645 από την Π.Υ. Διδυμοτείχου έχει μετακινηθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία της Πτολεμαΐδας, ενώ για το ΠΣ 4664 βοηθητικό όχημα αναμένεται η μετακίνησή του από την Π.Υ. Αλεξανδρούπολης προς το Αρχηγείο.

Η κα Γκαρά επισημαίνει ότι οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο Νομό (Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας), αλλά και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Σουφλίου και Δικαίων) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω παλαιότητας του στόλου, υλικά, λειτουργικά και στεγαστικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα υποστελέχωσης, από τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού και τις συνταξιοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά σε έναν τομέα ευθύνης με τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, με πολλά αστικά περιστατικά, με δασική έκταση αλλά και προστατευόμενες περιοχές.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει, ότι με δεδομένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, θα έπρεπε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη  να έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε λήψη μέτρων, όπως αντίστοιχα θα έπρεπε οι Δασικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχουν προχωρήσει εδώ και μήνες σε προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας.

Κλείνοντας, σημειώνει πως οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας θα έπρεπε να έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων, των Δασικών Υπηρεσιών και του Πυροσβεστικού Σώματος και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ώστε ο Νομός Έβρου να  μην είναι εκτεθειμένος ήδη από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε κινδύνους.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

- Είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η επιστροφή και παραμονή των οχημάτων ΠΣ 4664 και ΠΣ 4645 στις Π.Υ. Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου αντίστοιχα;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα τις Π.Υ. και τα Π.Κ. του Νομού Έβρου;

-Ποιες ενέργειες και μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί, ώστε να θωρακιστούν αντιπυρικά οι οικισμοί και οι δασικές περιοχές του Νομού Έβρου;

-Ποιες ενέργειες και μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί για τη δασοπροστασία των δασικών περιοχών του Νομού Έβρου και τις μικτές περιοχές δάσους - κατοικίας;


Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 25 Μαΐου2022 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αντιπυρική θωράκιση του Νομού Έβρου»

Μια δυσάρεστη έκπληξη για τον νομό Έβρου, ειδικότερα για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.) του, ήρθε με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού, αντί να ενισχύονται, αποψιλώνονται από οχήματα. Το ΠΣ 4645 από την Π.Υ. Διδυμοτείχου έχει μετακινηθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία της Πτολεμαΐδα, ενώ για το ΠΣ 4664 βοηθητικό όχημα αναμένεται η μετακίνησή του από την Π.Υ. Αλεξανδρούπολης προς το Αρχηγείο, τη στιγμή που είναι δεδομένες οι τεράστιες ανάγκες για ανανέωση και ενίσχυση του στόλου των οχημάτων για την αντιπυρική θωράκιση του Νομού.

Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι η Π.Υ. Αλεξανδρούπολης ενεργεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά αστικά περιστατικά. Επίσης, η δύναμη που υπηρετεί στην Π.Υ. Αλεξανδρούπολης δεν έχει ενισχυθεί επαρκώς, ενώ ο πληθυσμός της Αλεξανδρούπολης σημειώνει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, και αναλόγως αυξητικά κινούνται και τα αστικά περιστατικά.

Η δε Π.Υ. Διδυμοτείχου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την παλαιότητα του στόλου, ενώ καλείται να καλύψει μια τεράστια σε έκταση περιοχή του βορείου Έβρου, με δασική έκταση και πολλά χωριά και κατοίκους σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση περιστατικού σε κάποιο χωριό μακριά από την πόλη του Διδυμοτείχου ή σε περιπτώσεις που εκδηλώνονται ταυτόχρονα περιστατικά, ο χρόνος απόκρισης των οχημάτων μειώνεται επικίνδυνα. Η επικινδυνότητα αυξάνεται περισσότερο από τη στιγμή που η Π.Υ. Διδυμοτείχου θα στερηθεί ακόμη ένα όχημα.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι τόσο η Π.Υ. Ορεστιάδας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σουφλίου, αλλά και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δικαίων αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικά, στεγαστικά και προβλήματα υποστελέχωσης, ενώ συνεχείς είναι οι μετακινήσεις προσωπικού και οι συνταξιοδοτήσεις. Παράλληλα, οι εν λόγω υπηρεσίες και κλιμάκια έχουν στον τομέα ευθύνης τους πόλεις και χωριά σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, αλλά και την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια του Νομού, και με δεδομένο ότι την κλιματική κρίση ευθύνεται ολοένα συχνότερα για ακραία καιρικά φαινόμενα, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα έπρεπε ήδη να έχει προβεί σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και σε λήψη μέτρων με έμφαση στην πρόληψη.

Αντίστοιχα θα έπρεπε οι Δασικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχουν προχωρήσει εδώ και μήνες σε προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών αλλά και ενίσχυσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που στην περιοχή του Έβρου συμπεριλαμβάνουν πολύτιμα δασικά οικοσυστήματα στην περιοχή ευθύνης τους και έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα με την κατάργηση των διοικήσεών τους.

Παράλληλα θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας να έχουν προβεί με συγκεκριμένες ενέργειες στην  ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα, της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων, των Δασικών Υπηρεσιών και του Πυροσβεστικού Σώματος και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Επειδή η πυροπροστασία και η δασοπροστασία καθώς πρέπει να αποτελούν πρώτιστο στόχο των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επειδή η αντιπυρική θωράκιση απαιτεί έμψυχο προσωπικό, αλλά και υλικό δυναμικό.

Επειδή ο Νομός Έβρου δεν μπορεί να είναι εκτεθειμένος ήδη από την αρχή της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε κινδύνους.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
·      Είναι στις άμεσες προτεραιότητές του η επιστροφή και παραμονή των οχημάτων ΠΣ 4664 και ΠΣ 4645 στις Π.Υ. Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου αντίστοιχα;
·      Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα τις Π.Υ. και τα Π.Κ. του Νομού Έβρου;
·       Ποιες ενέργειες και μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί, ώστε να θωρακιστούν αντιπυρικά οι οικισμοί και οι δασικές περιοχές του Νομού Έβρου;
·      Ποιες ενέργειες και μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί για τη δασοπροστασία των δασικών περιοχών του Νομού Έβρου και τις μικτές περιοχές δάσους - κατοικίας;

 

 Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Γκαρά Αναστασία

Χαρά Καφαντάρη

Χρήστος Σπίρτζης

Σωκράτης Φάμελλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου