Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδυναμώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μειώνει τους εισακτέους, δεν προχωράει στην ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων στο ΔΠΘ

Οι βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  Ν. Γκαρά , Χ. Ζεϊμπέκ,  Δ. Χαρίτου με ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή ζητούν από  την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Κεραμέως να επανεξετάσει την απόφασή της για την μείωση των εισακτέων στα Τμήματα του ΔΠΘ. Όπως  επίσης εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε η  ίδρυση των νέων τμημάτων  όπως του Τμήματος  Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, για τα οποία είχε  δεσμευτεί δημόσια και επανειλημμένα τόσο το Υπουργείο όσο και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ .

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί συστηματικά πολιτικές υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που οι συνέπειες είναι πιο έντονες στα περιφερειακά Α.Ε.Ι. Αντί να τα στηρίζει στη πραγματικότητα αποδυναμώνει τα περιφερειακά  πανεπιστήμια όπως το Δ.Π.Θ με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Την ίδια στιγμή που με τις πολιτικές της τα οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, με μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ και με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό,το ΔΠΘ χάριν στις προσπάθειες της Πανεπιστημιακήςκοινότηταςαναπτύσσεται και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Οι Βουλευτές τέλος καλούν  την κυβέρνηση να λάβει  γενναία μέτρα στήριξης του ΔΠΘ  λαμβάνοντας υπόψη  ότι  το Πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα αποτελεί βασικό πυλώνα  της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της ακριτικής Θράκης.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
 
Θέμα: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδυναμώνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μειώνει τους εισακτέους, δεν προχωράει στην ίδρυση και λειτουργία των νέων τμημάτων στο ΔΠΘ
 

Νέο πλήγμα στην ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, να μειώσει δραματικά τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστήμια. 

Με ΦΕΚ 253.1/55071/Α5 που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαΐου 2022 το ΔΠΘ θα υποδεχτεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για το νέο ακαδημαϊκό έτος 292 λιγότερους νέους φοιτητές σε σχέση με πέρσι. Το μεγαλύτερο πλήγμα από την απόφαση αυτή δέχονται τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του ΔΠΘ στον Έβρο, ειδικότερα τα Τμήματα της Ορεστιάδας, όπου η μείωση εισακτέων είναι μεγάλη. Στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης οι εισακτέοι θα είναι 150 λιγότεροι (350 εισακτέοι το 2021, 200 εισακτέοι το 2022) και στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων 55 λιγότεροι (235 εισακτέοι το 2021, 180 εισακτέοι το 2022). 


Μεταξύ των Τμημάτων που επίσης πλήττονται σημαντικά είναι το Ιστορίας και Εθνολογίας στην Κομοτηνή (-32), Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στην Κομοτηνή (-39) και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη (-43). Ενώ παράλληλα, στο σύνολο της χώρας, οι διαθέσιμες θέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα είναι 68.394. Μειωμένες δηλαδή κατά 9.021. 

Η συστηματική πολιτική αποψίλωσης της Θράκης περιλαμβάνει, επιπλέον, τη μη λειτουργία των δύο νέων τμημάτων, του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και του Τμήματος Εργοθεραπείας στην Κομοτηνής. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Α. Συρίγου στη Βουλή και στις επισκέψεις του στη Θράκη, αλλά και των τοπικών βουλευτών της ΝΔ, ότι θα νομοθετηθεί η ίδρυση των Τμημάτων αυτών  ώστε να υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές και φοιτήτριες τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα νέα Τμήματα δεν θα περιλαμβάνονται στο νέο Μηχανογραφικό.

Οι πολιτικές υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως το ΔΠΘ σε οικονομική ασφυξία, με μεγάλα κενά σε μέλη ΔΕΠ, με ελάχιστο διοικητικό προσωπικό, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ, με την ελάχιστη βάση εισαγωγής τα αποδυναμώνει περεταίρω όπως συνέβη σε τμήματα του ΔΠΘ με πλέον χαρακτηριστικό αυτό της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, η οποία δεν είχε κανέναν εισακτέο, αφήνοντας κενές τις 108 θέσεις που είχαν ανακοινωθεί. Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει ένα ισχυρό ΔΠΘ, στην πράξη το αποδυναμώνει, όταν μάλιστα είναι γνωστή η συμβολή του πανεπιστημίου ως πυλώνας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Θράκης. 

Επειδή η μείωση των εισακτέων αποδυναμώνει και απειλεί τη βιωσιμότητα Πανεπιστημιακών Τμημάτων του ΔΠΘ.

Επειδή η ενδυνάμωση του ΔΠΘ με την ίδρυση και λειτουργία των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων, με βάση των αποφάσεων της Συγκλήτου, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ΔΠΘ.

Επειδή το ΔΠΘ ως περιφερειακό πανεπιστήμιο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και η ενδυνάμωσή του οφείλει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1)Θα επανεξετάσει την απόφαση που καθορίζει μειωμένο αριθμό εισακτέων στο ΔΠΘ κατά 292 νέους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε σχέση με το περσινό ακαδημαϊκό έτος; 


2)Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των νέων Τμημάτων Ψυχολογίας και Εργοθεραπείας στο ΔΠΘ από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρόνια;

 
3)Ποιος είναι ακριβώς ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ίδρυση και λειτουργία νέων τμημάτων στο ΔΠΘ και με ποιό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;


4)Είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου να ενισχύσει οικονομικά ως περιφερειακό και ακριτικό πανεπιστήμιο το ΔΠΘ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης
Γκαρά Αναστασία
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου