Η τετραετία της δεξιάς διακυβέρνησης βρίθει από νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν στον περαιτέρω έλεγχο της πληροφορίας. Επιτροπές δεοντολογίας, αστική ευθύνη εντύπων, επιβολή προληπτικής λογοκρισίας με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα κ.ά.. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τις λίστες Πέτσα, τα ραβασάκια της λογοκρισίας στην ΕΡΤ, την προσπάθεια πλήρους ελέγχου του ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόσα ακόμα. Η τελευταία απόπειρα ελέγχου και λογοκρισίας είναι δυστυχώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΕΣΡ.
Εμείς λέμε πως η χώρα δεν μπορεί να πάει στις κάλπες με «φίμωτρο» στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης και με την απειλή διώξεων σε όσους δημοσιογράφους τα ερευνούν. Επιβάλλεται να αναστραφεί η πορεία αυτή. Επιβάλλεται να θεσπιστεί επιτέλους ένα πλαίσιο ισονομίας, διαφάνειας της κρατικής διαφήμισης που να διασφαλίζει με δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο τη βιώσιμη λειτουργία των Μέσων. Οι απανωτές κρίσεις έχουν φέρει μεγάλα πλήγματα στα ΜΜΕ και ιδίως στον Τύπο.
Τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα είναι ξεχασμένα από την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βιώνουν συνθήκες μεγάλης ανασφάλειας. Οι πολίτες χάνονται μέσα σε έναν κυκεώνα παραπληροφόρησης και fake news. Αυτή η νοσηρή κατάσταση πρέπει να τελειώνει. Είναι απαίτηση της κοινωνίας, των εργαζόμενων αλλά και της πλειοψηφίας των ίδιων των Μέσων. Ακόμα και η Κομισιόν, με πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει φαινόμενα Ορμπανοποίησης στον ευρωπαϊκό πυρήνα.
Έχουμε λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία, να εκμεταλλευτούμε την πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί πια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα αξιοποιήσει τα εργαλεία που πλέον υπάρχουν και θα προχωρήσει εξορθολογισμό της αγοράς των ΜΜΕ, με διαφάνεια και προστασία της ερευνάς, της ενημέρωσης και της ελευθερίας του Τύπου.
Διαβάστε το άρθρο στο "Το Κουτί της Πανδώρας"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου