42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ανδρέα Μιχαηλίδη κατέθεσαν ερώτηση απευθυνόμενη στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων με θέμα της τα δάνεια των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.
Οι βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης τονίζουν πως ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου (χρεολυσίων) ως το τέλος Σεπτεμβρίου, παρόλα αυτά, πολλοί επιχειρηματίες απευθυνόμενοι στις τράπεζες προκειμένου να τύχουν εφαρμογής αυτού του μέτρου, ενημερώθηκαν ότι η δυνατότητα αναστολής δεν αφορά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν εγγύηση ή συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διάφορων ταμείων, προγραμμάτων και θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ακόμα, η κυβέρνηση πρόσφατα δια του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγγειλε τη δυνατότητα χορήγησης δανείων προς τραπεζικά ενήμερες πληττόμενες επιχειρήσεις, με ποσό που θα αντιστοιχεί στο 25% του τζίρου τους και το οποίο κατά 80% θα είναι εγγυημένο από το κράτος. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό τυχόν υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει μία επιχείρηση αφαιρείται από το ύψος της δυνητικής χρηματοδότησης της επιχείρησης, κάτι που αυτόματα μειώνει δραματικά (ή και εκμηδενίζει) το ύψος του δανείου που δικαιούται να αιτηθεί.
Έτσι μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μάλλον θα αποκλειστεί πρακτικά από την πρόσβαση σε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει ή εξαγγείλει ως σήμερα η κυβέρνηση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Με ποιες ενέργειες προτίθενται να εντάξουν και τα εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από πάσης φύσης ευρωπαϊκούς πόρους επιχειρηματικά δάνεια στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων;
- Προτίθενται να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις στα κρατικά εγγυημένα δάνεια, απαλείφοντας αυστηρούς και άδικους περιορισμούς όπως η μείωση της χρηματοδότησης κατά το ποσό που αντιστοιχεί σε υφιστάμενα δάνεια;
Αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
ΘΕΜΑ: Δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
Λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας COVID-19 και της μεγάλης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που συνόδευσε την επιβολή μέτρων καραντίνας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου (χρεολυσίων) ως τις 30/9/2020 για τις επιχειρήσεις που είχαν ενήμερα δάνεια ως τις 31/12/2019.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επιχειρηματίες απευθυνόμενοι στις τράπεζες προκειμένου να τύχουν εφαρμογής αυτού του μέτρου, ενημερώθηκαν ότι η δυνατότητα αναστολής δεν αφορά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν εγγύηση ή συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διάφορων ταμείων, προγραμμάτων και θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεδομένου ότι ο αριθμός τέτοιων δανείων είναι σημαντικός και αφορά πρωτίστως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γίνεται κατανοητό ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών στερούνται τελικά την πρόσβαση στο μέτρο ελάφρυνσης αναστολή καταβολής δόσεων των δανείων που έχουν λάβει.
Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρόσφατα δια του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγγειλε τη δυνατότητα χορήγησης δανείων προς τραπεζικά ενήμερες πληττόμενες επιχειρήσεις, με ποσό που θα αντιστοιχεί στο 25% του τζίρου τους και το οποίο κατά 80% θα είναι εγγυημένο από το κράτος. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό τυχόν υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει μία επιχείρηση αφαιρείται από το ύψος της δυνητικής χρηματοδότησης της επιχείρησης, κάτι που αυτόματα μειώνει δραματικά (ή και εκμηδενίζει) το ύψος του δανείου που δικαιούται να αιτηθεί.
Από τα προαναφερόμενα παραδείγματα δημιουργείται βάσιμη ανησυχία ότι μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα αποκλειστεί πρακτικά από την πρόσβαση σε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει ή εξαγγείλει ως σήμερα η κυβέρνηση. Αυτονόητα, τέτοιος αποκλεισμός σε περίοδο γενικευμένης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και επερχόμενης ύφεσης θα λειτουργήσει εξαιρετικά επιβαρυντικά, έως καταδικαστικά, για μεγάλο μέρος εκείνων ακριβώς των επιχειρήσεων που κατά τεκμήριο δικαιούνται και της ισχυρότερης προστασίας και στήριξης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
• Με ποιες ενέργειες προτίθενται να εντάξουν και τα εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από πάσης φύσης ευρωπαϊκούς πόρους επιχειρηματικά δάνεια στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων;
• Με ποιες ενέργειες προτίθενται να εντάξουν και τα εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από πάσης φύσης ευρωπαϊκούς πόρους επιχειρηματικά δάνεια στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων;
• Προτίθενται να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις στα κρατικά εγγυημένα δάνεια, απαλείφοντας αυστηρούς και άδικους περιορισμούς όπως η μείωση της χρηματοδότησης κατά το ποσό που αντιστοιχεί σε υφιστάμενα δάνεια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου