Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Τοποθέτηση Ν. Γκαρά σε εκδήλωση για το Περιβάλλον με θέμα "Περιβάλλον: Πεδίο Συγκρούσεων ή Πόρος Ανάπτυξης;"

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η σημερινή εκδήλωση που αφορά στο περιβάλλον. Και είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση και σε ό,τι αφορά και στον νομό μας, καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα μας απασχολούν συχνά.

Εκτιμώ πως ο τίτλος της εκδήλωσης είναι πετυχημένος, καθώς αποτυπώνει τις συγκρούσεις, τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά και το ουσιαστικό υπόβαθρο της συζήτησης για την ανάπτυξη.

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, στον τίτλο είναι διαχρονικό, αλλά και επίκαιρο, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος, σε εποχή μάλιστα κλιματικής κρίσης, και οι πολιτικές ανάπτυξης, διαπερνούν οριζόντια το σύνολο της πολιτικής.

Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, παραγωγή, και συνάμα προστασία του περιβάλλοντος; Και αν ναι, με ποιους όρους;

Καταρχάς, η ίδια η ενασχόληση με την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, η κυκλική οικονομία και οι νέες μορφές ενέργειας, δημιουργεί και συμβάλλει στην ανάπτυξη, με χιλιάδες επενδύσεις,  θέσεις εργασίας, απασχόληση επιστημόνων, τεράστιο κύκλο εργασιών, όπως για παράδειγμα η ανακύκλωση, η επεξεργασία αποριμμάτων, βιομάζα και άλλα.

Επιπλέον, η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί κι ένα ασφαλές πλαίσιο, όχι μόνο για την εγγύηση συνέχισης της ίδιας της ζωής, αλλά και για τις επενδύσεις. Καθώς ένα ασφαλές, βιώσιμο περιβάλλον εξασφαλίζει την πολυλειτουργικότητα – επιτρέψτε μου τον όρο – σε παραγωγικές δράσεις. Όπως για παράδειγμα η συνύπαρξη πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, τουρισμού, αναψυχής, εμπορίου και άλλα.

Θα μου επιτρέψετε να παραπέμψω στο κείμενο του Περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου για την Περιφέρεια μας, που εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, και φέρει την υπογραφή του κου Φάμελλου, και σας καλώ να το διαβάσετε. Στο περιεχόμενο έχει μία αναλυτική περιγραφή της πολυλειτουργικότητας, των ενδεδειγμένων δραστηριοτήτων στην περιφέρειά μας, των επενδύσεων, της εργασίας, με παρανομαστή την προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει κι εκεί συγκρούονται δύο πολιτικοί κόσμοι. Περιβάλλον ή ανάπτυξη;

Δυστυχώς, τον τελευταίο 1.5 χρόνο που κυβερνά η ΝΔ, έχουμε δει να συντελούνται εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος. Η προστασία του απομειώνεται συνεχώς, και το αγαθό αυτό δίνεται ως βορρά σε επενδυτές, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις επόμενες γενιές.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να εμφανιστεί από τα ΜΜΕ, εκτός από Μωυσής, κι ως ένας πράσινος Πρωθυπουργός. Τι κρύβει πίσω από τον ωραίο τίτλο, και τα νομοθετούν καθημερινά στη Βουλή; Ντιλαρίσματα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων, υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας, ξεπούλημα πρώτων υλών, ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών όρων και των ελέγχων.

Χαρακτηριστική απόδειξη αυτής της πολιτικής, είναι η εγκληματική σύμβαση της κυβέρνησης με την ελληνικός χρυσός για τη Χαλκιδική. Εγκληματική για την εργασία, την οικονομία, το περιβάλλον. Μία σύμβαση που δημιουργεί ειδική οικονομική ζώνη, χωρίς να έχει καμία δικαιοδοσία το Κράτος, κι επιβάλλεται να πληρώσει και αποζημιώσεις στην εταιρία.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα, διότι αυτό το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης θα το δούμε πολύ σύντομα στη Θράκη. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, για να διευκολύνει τις εξορύξεις χρυσού, όπου το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο θα υπερβαίνει του περιφερειακού. Κι αυτό είναι φωτογραφικό και σημαντικό για την περιφέρειά μας, διότι στο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο ρητά αναφέρεται πως οι εξορύξεις χρυσού στη Θράκη είναι ασύμβατες με τη ζωή, τη δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή.

Επίσης, έχουμε την ανακοίνωση της εταιρίας πως ήδη εκπονείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη στη Θράκη, αλλά και τη δέσμευση του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πως μετά τη Χαλκιδική θα προχωρήσει ο χρυσός και στη Θράκη.

Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι η εξόρυξη χρυσού, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη ή τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά καταστρέφει οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Ακυρώνει την πολυλειτουργικότητα. Σε κατεστραμμένο περιβάλλον δεν υπάρχει ούτε τουρισμός, ούτε πρωτογενής παραγωγής, κτηνοτροφία, αλιεία, εμπόριο, μεταποίηση κλπ.

Δε θα ήθελα να επεκταθώ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι συνομιλητές μας θα αναφερθούν αναλυτικά στη συνέχεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι πως χρυσός για μας είναι το πλούσιο περιβάλλον μας, η εργασία, η υγεία, η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας.

 Και η κοινωνία της Θράκης, το κίνημα είναι ζωντανό και σύσσωμο υπερασπίζεται τη γη μας, αλλά και τη μορφή ανάπτυξης στην περιοχή. Και θα μας βρουν μπροστά τους και απέναντι στα νοσηρά σχέδιά τους για την καταστροφή της Θράκης.

Χαρακτηριστικό, επίσης, για την πολιτική της ΝΔ είναι και τα φαραωνικά, βιομηχανικά αιολικά πάρκα που με αυτή την κυβέρνηση βλέπουμε να ξετρυπώνουν σε κάθε γωνιά της χώρας μας.  Ούτε πραγματικές θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ούτε οφέλη στην κοινωνία έχουμε, η επιβάρυνση στο περιβάλλον είναι μεγάλη, ωστόσο, κάποιοι κερδοφορούν στις πλάτες μας.

Μπορεί, λοιπόν, να συνυπάρξει η ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος; Μπορεί.

Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινηθήκαμε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις επιχειρήσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε παρωχημένες, πεπαλαιωμένες πολιτικές που είχαν οδηγήσει σε ένα τέλμα, με καταστροφικές συνέπειες για τις ζωές των πολιτών.

Για παράδειγμα, στο ιδιαίτερα ευαίσθητο για το περιβάλλον ζήτημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Επιβάλλαμε πολιτικές που ενίσχυαν την ανακύκλωση, ακολουθώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας. Να θυμίσω ότι με απόφαση της δικής μας κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε κατά 100% με δαπάνη δημοσίου, και βιώσιμους όρους, η νέα ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, ενισχύσαμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωθερμία, δημιουργήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Θέσαμε τις βάσεις για να επεκταθεί το φυσικό αέριο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και κυρίως βάλαμε αυστηρότερους και σαφείς περιβαλλοντικούς όρους στις επενδύσεις.

Ειδικά στον Έβρο προχωρήσαμε σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση αποκατάστασης των παλιών μεταλλείων της Κίρκης, μία πιλοτική παρέμβαση, το πρώτο έργο σε όλη τη χώρα.

 Η αποκατάσταση της τοξικής ρύπανσης και της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει συντελεστεί, είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη κι αξιοποίηση  της  περιοχής, καθώς  προβλέπονταν  χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων  ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, χρήματα που θα ενίσχυαν και την τοπική οικονομία.

Δυστυχώς, το έργο απεντάχθηκε από τη ΝΔ, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα γι αυτή την κυβέρνηση.

Αντίστοιχα,  εγκληματική πολιτική ασκήθηκε από τη ΝΔ στους Φορείς Διαχείρισης Νατούρα. Θυμίζω πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέφθηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση των Φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ εντάχθηκε και η Σαμοθράκη στον Φορέα του Δέλτα. Αντίστοιχα, επεκτάθηκε και ο Φορέας της Δαδιάς καλύπτοντας τις περιοχές κεντρικού και βόρειου έβρου, παρέχοντας ποικίλες προοπτικές τοπικής ανάπτυξης, ήπιας αξιοποίησης σε τουριστικό, αγροτικό, οικοτουριστικό, πολιτιστικό και κυρίως παραγωγικό τομέα.

Και εδώ όμως η ΝΔ επέλεξε να φέρει ένα πραγματικά περιβαλλοντοκτόνο νόμο, που στην ουσία καταργούσε τους ΦΔΠΠ, οι οποίοι εντάχθηκαν σε έναν κεντρικό φορέα στην Αθήνα, και έτσι υποβαθμίστηκε ο ρόλος και η σχέση τους με την τοπική κοινωνία. Επίσης, έθεσε 400 εργαζόμενους σε εκκρεμότητα και εργασιακή ανασφάλεια, παγώνοντας τον διαγωνισμό μονιμοποίησης μέσω ΑΣΕΠ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Επιπλέον, η ΝΔ ακύρωσε και βραχυκύκλωσε το έργο των δασικών χαρτών, υπόβαθρο για όποια επένδυση, βάζοντας σε περιπέτεια τους Δήμους και τους πολίτες. Λεπτομέρειες, νομίζω, θα αναφέρει ο σ. Φάμελλος.

 

Ένα ακόμη σημαντικό κι αναγκαίο έργο στον Έβρο που προχώρησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018, όπως και η υλοποίηση διακρατικού προγράμματος ιντερεγκ με τη βουλγαρία για την πρόβλεψη πλημμυρών.

 

 

Σε συνδυασμό με το Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση 35 κρίσιμων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικού και οδικού δικτύου,  αποτέλεσαν εμβληματικές παρεμβάσεις για τον Έβρο.

Παράλληλα, υπενθυμίζω τις 13 περιβαλλοντικές δράσεις για τη Σαμοθράκη που ανακοινώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν για το νησί, μετά τη μεγάλη καταστροφή του 17.

Και πολλές άλλες παρεμβάσεις που θα μπορούσαμε στη συνέχεια να αναφέρουμε, καθώς ο Έβρος είναι πλούσιος νομός σε περιβαλλοντικούς πόρους με πλείστες δυνατότητες ανάπτυξης κι ευημερίας. Πλούτος που αντιλήφθηκε νωρίς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες του νομού.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση έχει παγώσει αρκετά από τα έργα και τις πρωτοβουλίες. Κάνει ένα ιστορικό πισωγύρισμα σε ένα μονοπάτι συνολικής οπισθοδρόμησης, δίνοντας προτεραιότητα σε λίγους επενδυτές που κατασπαταλούν τους φυσικούς πόρους, δε σέβονται το περιβάλλον κι ενδιαφέρονται για το γρήγορο κέρδος.

Χαρακτηριστικά καθόλα αντιεπενδυτικά, αντιαναπτυξιακά, αντικοινωνικά. Σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις τους, αλλά και με το πράσινο προφίλ που ψευδώς σφυριλατούν τα μμε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου