Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ομιλία μου για τη Νησιωτική Πολιτική και τη Σαμοθράκη σε τηλεεκδήλωση με τη συμμετοχή του Ν. Σαντορινιού

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή εκδήλωση και την ευκαιρία που μας δίνεται με τη συμμετοχή του σ. Σαντορινιού να αναπτύξουμε τον διάλογο που αφορά στη νησιωτική πολιτική επικεντρώνοντας στο νησί της Σαμοθράκης. Ακόμη και με τη μορφή του διαδικτυακού διαλόγου, καθώς τα περιοριστικά μέτρα δε μας επιτρέπουν τη μετακίνηση στο νησί.

Ομολογώ πως ο Νεκτάριος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά της Σαμοθράκης, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το νησί δίνοντας άμεσες λύσεις με παρεμβάσεις του, και οφείλω και από αυτό το βήμα να τον ευχαριστήσω δημόσια για την ενασχόλησή του και τη στήριξη που μας προσέφερε σε πολύ δύσκολες περιόδους.

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, παραλάβαμε ένα λιμενικό σύστημα μη λειτουργικό, νησιωτικούς δήμους με τεράστια προβλήματα σε επίπεδο οικονομικό και υποδομών. Θα επιχειρήσω ενδεικτικά να αναφέρω μερικές παρεμβάσεις μας, λόγω περιορισμένου χρόνου.

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε στο να δώσει κίνητρα στους κατοίκους των νησιών, να μειώσει τις ανισότητες, το κόστος μετακίνησης, να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα, τις υποδομές, αλλά και τις συνθήκες ζωής στα νησιά. Γι αυτό και η ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής μπήκε ψηλά στην ατζέντα.

Εμβληματική δράση κατά την εκτίμησή μου, ήταν η εφαρμογή του - μεταφορικού ισοδύναμου. Ένα μέτρο που κάλυπτε την ανισότητα του κόστους μεταφοράς και μετακίνησης των κατοίκων των νησιών, ενίσχυσε την επιχειρηματική δραστηριότητα και κάλυψε τη διαφορά στο κόστος των καυσίμων.

Παράλληλα, βελτιώσαμε τη συνδεσιμότητα του νησιού με νέα δρομολόγια, προκηρύσσοντας πολλαπλούς διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές, όπως Λαύριο, Καβάλα, Λήμνο, Λέσβο, ενώ προστέθηκαν και επιπλέον δρομολόγια μέσα στις υφιστάμενες γραμμές.

-Δώσαμε βάρος στη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη στελέχωσή τους, δίνοντας επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς, και τις θέσαμε στο καθεστώς Άγονο τύπου Α.

-Θέσαμε σε προτεραιότητα την κάλυψη των κενών στα σχολεία με δασκάλους και καθηγητές.

-Βελτιώσαμε την επικοινωνία και την ενημέρωση των νησιωτών μέσω δωρεάν ψηφιακών προγραμμάτων για ίντερνετ και δορυφορική τηλεόραση.

- Κάναμε πλείστες οικονομικές παρεμβάσεις, όπως κοινωνικό μέρισμα, μείωση του φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

- Δρομολογήσαμε δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις για τη διαχείριση και προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της Σαμοθράκης, ειδικά μετά τη μεγάλη καταστροφή από πλημμύρα, με ενίσχυση και των τεχνικών μέσων. Δε θα τις αναφέρω αναλυτικά.

-Ενισχύσαμε την αναβάθμιση στις υποδομές μέσω  του προγράμματος Φιλόδημος.

-180 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από εθνικούς πόρους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών και άλλων προγραμμάτων του Υπουργείου για έργα σε όλους τους τομείς –ύδρευση, αποχέτευση, λιμάνια, οδοποιία, πολιτισμό, τουρισμό, υγεία, εκπαίδευση, ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρω για τη Σαμοθράκη:

-120.000€ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

-203.000 ευρώ για την αναβάθμιση παιδικών χαρών από το πρόγραμμα Φιλόδημος ιι.

-10.300 ευρώ για τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων

-3.333.000,00 €  Κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Σαμοθράκης, Αντλιοστασίου και Αγωγού Σύνδεσης  και αγωγού διάθεσης λυμάτων.      

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση λιμενικής διακυβέρνησης, για τη δημιουργία περιφερειακών συστημάτων τα οποία θα υποστηρίζαν τη λειτουργία των φορέων διοίκησης σε τοπικό επίπεδο και προχώρησε σε θεσμικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, όπως:

- διαχείριση απορριμμάτων,

- αποκατάσταση της νομιμότητας στις χερσαίες ζώνες,

-εκτέλεση εργασιών συντήρησης λιμενικών υποδομών,

-μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για εργασίες συντήρησης μικρής κλίμακας,

- δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και άλλα.

Θα μου επιτρέψετε μία σύντομη αναφορά στη λιμενική πολιτική, καθώς το λιμάνι παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή ενός νησιού.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίσω ότι επί κυβέρνησης συριζα, εξασφαλίστηκαν αυξημένοι πόροι, προκειμένου να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις στα λιμάνια Καμαριώτισσας και Θέρμων, ενώ μία από τις κορυφαίες στιγμές, κατά την επίσκεψη του σ. Σαντορινιού στο νησί ήταν η χρηματοδότηση, ολοκλήρωση και παρουσίαση στο νησί του Master Plan για το λιμάνι Καμαριώτισσας. Παράλληλα, και ύστερα από άλλη χρηματοδότηση, εκπονείτο και η συνολική μελέτη για την προστασία του Αλιευτικού Καταφυγίου των Θέρμων από  φερτά υλικά .

Επίσης, χρηματοδοτήθηκαν έργα για

-       Συντήρηση- αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων 248.000 ευρώ

-       Συντήρηση φωτοσημάντρων διαύλου 37.000ευρώ

-       Αναβάθμιση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στα Θέρμα 62.000ευρώ

-       Καθαρισμός προσχώσεων στα Θέρμα 25.000ευρώ, και έπειτα ακόμη 25.000 ευρώ

Και πολλά άλλα έργα που εκπόνησε ο ΟΛΑ.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις και σκληρό αγώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των λιμανιών με τη μορφή των υποπαραχωρήσεων, υπό δημόσιο έλεγχο. Και αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τα δικά μας 4 λιμάνια, με εθνική, γεωστρατηγική, γεωπολιτική, αναπτυξιακή αξία, να μην περάσουν στα χέρια ενός και μόνο ιδιώτη, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ρήτρες και δεσμεύσεις. 

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, δυστυχώς, επιδιώκει να ξεπουλήσει τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες αυτής της επιλογής, αποκλείοντας την τοπική κοινωνία από τη διαδικασία, αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτό, όπως αλιείς, ναυταθλητικούς  και πολιτιστικούς συλλόγους, επαγγελματίες, τοπική αυτοδιοίκηση.

Παρακολουθώντας τη διαδικασία, έχουμε αναδείξει πολλαπλά ερωτήματα και προβλήματα που ανακύπτουν από την ιδιωτικόποιηση. Κι εκτιμούμε ότι ειδικά για τα λιμάνια των νησιών, η επιλογή αυτή θα είναι καταστροφική και σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο υποδομών και ανάπτυξης, καθώς αποκόπτονται τα λιμάνια από τη σχέση και τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού. 

Τέλος, η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ασκεί καμία νησιωτική πολιτική, έχοντας αφήσει στο έλεος τα νησιά και τους κατοίκους τους.

Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα ότι τα οικονομικά μέτρα στήριξης δεν καλύπτουν τους νησιώτες, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επίσης, η Κυβέρνηση αυτή κατάργησε στην ουσία το μεταφορικό ισοδύναμο, κάνοντας και πάλι τη μετακίνηση μεταφορά και καύσιμα πιο ακριβά.

Υποβάθμισε την Υγεία και την Παιδεία, αφήνοντας ακάλυπτα κενά σε προσωπικό. Ιδιαίτερα στην παιδεία προάγει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως λύση για κάθε πρόβλημα, αντί να προσλάβει δασκάλους και καθηγητές. Ενώ έχει παγώσει και τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομής.

Την αδιαφορία και την ανικανότητα της ΝΔ, τη βιώσαμε στο νησί και με τον πολυήμερο αποκλεισμό το καλοκαίρι του 2019, που οδήγησε στο να χαθεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν, με δραματικές συνέπειες στους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, αλλά και τους τουρίστες.

Κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά –τον Μάιο του 2020- το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να κατατάξει το νησί της Σαμοθράκης στα νησιά «υψηλού κινδύνου» λόγω κορονοϊού, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους της Σαμοθράκης που περίμεναν το άνοιγμα της σεζόν.

Στις καταστροφικές αποφάσεις τη Κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί η σπουδή που δείχνει για την καταστροφή του περιβάλλοντος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της εγκατάστασης ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, ενώ έχει προχωρήσει και στην κατάργηση του φορέα διαχείρισης natura.

Με λίγα λόγια η πολιτική της ΝΔ χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια, αδιαφορία και έλλειψη κατανόησης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, αλλά και του πραγματικού αντίκτυπου που έχει για τους επισκέπτες, για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των νησιών.

Μάλιστα, οι παλινωδίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης στην πανδημία και στην οικονομία, επιτείνουν το πρόβλημα.

H γύμνια της πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη, φάνηκε άλλωστε όταν τον Οκτώβρη 2020 επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη και αρκέστηκε να κάνει τουρισμό θαυμάζοντας τις ομορφιές του νησιού μας, χωρίς να προβεί στην παραμικρή δήλωση ή παρέμβαση που θα έδινε λύσεις ή προοπτική. 

Φίλες και φίλοι,

Η ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογήσει τη δική της ανεπάρκεια που οδηγείται  από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες κι εξυπηρέτηση ημέτερων συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με τις πολιτικές του απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας, που θα προάγει και θα αξιοποιεί τις μοναδικές δυνατότητές τους με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον. Αλλά αυτό απαιτεί γνώση, αγάπη, ενδιαφέρον, πολιτικές ικανότητες και συλλογική δράση.

Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου