ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Πολιτισμού & Αθλητισμού
Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Οικονομική στήριξη των Πολιτιστικών – Λαογραφικών – Μορφωτικών Συλλόγων που βρίσκονται σε παρατεταμένη αδράνεια και με μηδενικούς οικονομικούς πόρους
Οι Πολιτιστικοί – Λαογραφικοί – Μορφωτικοί Σύλλογοι αποτελούν θεματοφύλακες μνήμης, παραδόσεων, ηθών και εθίμων και ζωντανό κύτταρο του λαϊκού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι σύλλογοι παρέμειναν όρθιοι συνεχίζοντας αδιάκοπα τις δράσεις τους κυρίως χάρη στην πρωτοβουλία, τη δουλειά και τη χρηματοδότηση των ανθρώπων που εργάζονται και συνεργάζονται, ώστε οι σύλλογοι να εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και να προσφέρουν σε αυτή.
Για πρώτη φορά, ωστόσο, οι σύλλογοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα, πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid – 19 και τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της που οδήγησαν σε αναστολή οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα για λόγους δημόσιας υγείας με αποτέλεσμα να πλήττονται σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Η ακύρωση εκδηλώσεων, χοροεσπερίδων, εκδρομών, συμμετοχών σε φεστιβάλ, χορευτικών ομάδων, μουσικών σχημάτων, θεατρικών τμημάτων είχε σαν αποτέλεσμα να διακόψουν την επικοινωνία τους με τα μέλη τους και τις τοπικές κοινωνίες, να στερηθούν μία από τις βασικές πηγές εσόδων που διέθεταν για τη λειτουργία τους, και στις περιπτώσεις που είχαν προκαταβάλει ή προπληρώσει προγραμματισμένες εκδηλώσεις να ζημιωθούν.
Σε ορισμένους συλλόγους παρατηρήθηκε, επιπλέον, σημαντική μείωση στις συνδρομές των μελών που είναι σε κάθε περίπτωση χαμηλού ύψους και λειτουργούν κατά κύριο λόγο συμπληρωματικά στα έσοδα των συλλόγων.
Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2020 που επιτράπηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα η επαναλειτουργία των Πολιτιστικών – Λαογραφικών – Μορφωτικών Συλλόγων, αν και οι σύλλογοι έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, εντούτοις δεν υπήρξε προσέλευση λόγω της δικαιολογημένης επιφυλακτικότητας των μελών.
Εδώ και ένα σχεδόν χρόνο που οι σύλλογοι βρίσκονται σε αδράνεια, τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά έξοδα «τρέχουν» κανονικά. Οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, τα κοινόχρηστα και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα επιβαρύνουν δυσανάλογα τους συλλόγους που έχουν μηδενικά έσοδα.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ενοίκιο χώρων για τους συλλόγους που δε διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη ή δεν τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν χώροι για τη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα σχολεία, κοινοτικά διαμερίσματα. Τα μέλη, ορισμένοι χορηγοί, αλλά κυρίως τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων έχουν αναλάβει όλη αυτή τη χρονική περίοδο να καλύπτουν αυτά τα έξοδα, που είναι διόλου ευκαταφρόνητα, από το δικό τους υστέρημα.
Για τους επόμενους μήνες και δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με το πότε και πως ακριβώς θα επαναλειτουργήσουν, οι περισσότεροι σύλλογοι δεν έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις που σημαίνει ότι δε θα έχουν οικονομικούς πόρους.
Η αδράνεια των συλλόγων πλήττει και τους κλάδους των χοροδιδασκάλων και των μουσικοδιδασκάλων, οι οποίοι αμείβονται από τους συλλόγους και οι οποίοι δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και των λαϊκών μουσικών οι οποίοι βιοπορίζονται κατά βάση από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.
Τα προβλήματα των συλλόγων μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει την απαραίτητη προσοχή και δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα εκ μέρους της κυβέρνησης για την ένταξή τους στα μέτρα οικονομικής στήριξης, με συνέπεια οι σύλλογοι να είναι σε απόγνωση και μερικοί να τελούν ακόμα και σε διάλυση. Τα πολιτιστικά σωματεία δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ενώ η μείωση ενοικίου δεν ανακούφισε οικονομικά αφού και πάλι θα πρέπει να καλύψουν το υπόλοιπο με δική τους επιβάρυνση από τους ανύπαρκτους οικονομικούς πόρους.
Η νέα κρίση έπληξε τους Πολιτιστικούς – Λαογραφικούς – Μορφωτικούς Συλλόγους πολύ-επίπεδα. Ο ρόλος τους στην πολιτιστική αφύπνιση του τόπου είναι αναντικατάστατος και θεμελιακός και είναι επιτακτική η ουσιαστική οικονομική, υλικοτεχνική και ηθική ενίσχυσή τους για τη συνέχιση του πολιτιστικού τους έργου.
Επειδή, η πανδημία έπληξε τους πολιτιστικούς συλλόγους σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Επειδή, η πανδημία του Covid – 19 οδήγησε σε αναστολή οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα στερώντας τη βασική πηγή εσόδων των συλλόγων.
Επειδή, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ένταξή τους στα μέτρα οικονομικής στήριξης με συνέπεια οι σύλλογοι να είναι σε απόγνωση.
Επειδή, τα μηνιαία, πάγια, λειτουργικά έξοδα βαρύνουν δυσανάλογα τους πολιτιστικούς συλλόγους εδώ και ένα σχεδόν χρόνο.
Επειδή, σημαντικά είναι τα ζητήματα των χοροδιδασκάλων και των μουσικοδιδασκάλων που δεν τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και των λαϊκών μουσικών που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και βιοπορίζονται κατά βάση από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι.
Επειδή, ο ρόλος των Πολιτιστικών – Λαογραφικών – Μορφωτικών Συλλόγων είναι αναντικατάστατος και είναι απαραίτητη η ουσιαστική οικονομική, υλικοτεχνική και ηθική υποστήριξή τους.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πώς προτίθενται να παρέμβουν, ώστε να λάβουν οι Πολιτιστικοί – Λαογραφικοί – Μορφωτικοί Σύλλογοι επαρκή αποζημίωση για τα πάγια, μηνιαία, λειτουργικά τους έξοδα κατά τους μήνες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, αλλά και να ενισχυθούν έμπρακτα οικονομικά διασφαλίζοντας τη λειτουργική τους επιβίωση;
2. Προτίθενται να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στήριξης των χοροδιδασκάλων και μουσικοδιδασκάλων που δεν τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αλλά και των λαϊκών μουσικών που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και βιοπορίζονται κατά βάση από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι;
3. Υπάρχει στους σχεδιασμούς των Υπουργείων η πρόθεση δημιουργίας ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που να καλύπτει με τη μορφή της τακτικής επιχορήγησης μέρος ή το σύνολο των λειτουργικών εξόδων των Συλλόγων;
4. Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στο Ταμείο Προσφυγικής Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΤΑ.Π.Α.Π.); Αν ναι, εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης αυτών για την οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών σωματείων της χώρας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κατρούγκαλος Γιώργος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτσης Αλέξης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου