Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Τροποποιήσεις των Αποφάσεων ένταξης και των αιτήσεων χρηματοδότησης για έργα των Δήμων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Τροποποιήσεις των Αποφάσεων ένταξης και των αιτήσεων χρηματοδότησης για έργα των Δήμων από το  πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Η ανάγκη συμμόρφωσης της διοίκησης με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την υποκατάσταση των υπηρεσιών των Δήμων από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, μέσω των κατ’ επίφαση προγραμματικών συμβάσεων είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή Ανατολικής Αττικής  Χρήστου Σπίρτζη με τη συνυπογραφή της Γραμματέως της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη, του τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, και του  αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, Μίλτου Χατζηγιαννάκη.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένως επισημάνει τις νομοθετικές ακροβασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις αλλαγές στην συγκρότηση και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ο.Τ.Α. όσο και τους κινδύνους που αυτές επιφύλασσαν τόσο για την αναπτυξιακή και κοινωνική δραστηριότητα της Αυτοδιοίκησης όσο και για την ασυμβατότητα με τις Συνταγματικές επιταγές και το ενωσιακό δίκαιο.

Έχει, επίσης, αναδειχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η θεσμοθέτηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών υπήρξε προϊόν διαπλοκής, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ζημίες συγκεκριμένων εταιρειών των ΟΤΑ  και να συνεχιστούν φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αδιαφανών προσλήψεων με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αδιαφανών διαδικασιών και ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων,  καταστρατηγώντας τόσο το Σύνταγμα όσο και το ενωσιακό Δίκαιο.

Οι θέσεις αυτές, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την υποκατάσταση των υπηρεσιών των Δήμων από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών καλείται να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συμμορφωθεί η Διοίκηση με την ανωτέρω κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παράλληλα σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί όσον αφορά τα ενταγμένα έργα των Δήμων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση των οποίων οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες αντικαθίστανται από Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ώστε να συνεχιστεί με νόμιμο τρόπο η υλοποίησή τους και να αποτραπεί η απένταξή τους; Θα τροποποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης, προκειμένου να αναλάβουν τα έργα οι Δήμοι.

Τέλος, ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αξιολογηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υλοποίηση των προτεινόμενων έργων με αντικατάσταση της αρμόδιας υπηρεσίας από Αναπτυξιακό Οργανισμό, προκειμένου να συμμορφωθούν με την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην κινδυνεύσουν στο μέλλον τα προς ένταξη έργα αλλά και αν θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους Δήμους να  τροποποιήσουν τις σχετικές αιτήσεις ή αν αυτές κινδυνεύουν με απόρριψη.

Αναλυτικά η ερώτηση και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τροποποιήσεις των Αποφάσεων ένταξης και των αιτήσεων χρηματοδότησης για έργα των Δήμων από το  πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης»

Από την συζήτηση του Ν.4674/2020  για τις αλλαγές στην συγκρότηση και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ο.Τ.Α. είχαμε επισημάνει τις νομοθετικές ακροβασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τους κινδύνους που επιφύλασσαν τόσο για την αναπτυξιακή και κοινωνική δραστηριότητα της Αυτοδιοίκησης όσο και για την ασυμβατότητα με τις Συνταγματικές επιταγές και το ενωσιακό δίκαιο.  Από τον κοινοβουλευτικό διάλογο μέχρι σήμερα έχουμε επισημάνει επανειλημμένως  ότι η θεσμοθέτηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών με τον Νόμο 4674/2020 όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα των Δήμων αλλά θέτει σε κίνδυνο την απορρόφηση των πόρων της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής περιόδου και την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών για την ζωή των πολιτών.
Δυστυχώς, δεν λάβαμε καμία απάντηση στις υποβληθείσες ερωτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2020 και το Νοέμβριο του 2021, αποδεικνύοντας τα νομικά αδιέξοδα της κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και την προσβολή με την αφωνία απάντησης, σε μία από τις σημαντικότερες για τη δημοκρατία θεσμική διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είχαμε επίσης επισημάνει, κάθε φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβαινε σε αλλεπάλληλες αλλαγές συνεχίζοντας την αρχική λαθεμένη θεσμοθέτηση των αναπτυξιακών οργανισμών, τους κινδύνους για τις δημοτικές αρχές και τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν από τις έκνομες ενέργειες των Αυτοδιοικητικών οργανισμών, των Οικονομικών Επιτροπών, των Δημάρχων και Περιφερειαρχών  και τις πιθανές κυρώσεις για προφανείς παραβιάσεις του Ενωσιακού Δικαίου περί Δημοσίων Συμβάσεων,.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η θεσμοθέτηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών υπήρξε προϊόν διαπλοκής, προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές ζημίες συγκεκριμένων εταιρειών των ΟΤΑ  και να συνεχιστούν φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αδιαφανών προσλήψεων με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αδιαφανών διαδικασιών και ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων,  καταστρατηγώντας τόσο το Σύνταγμα όσο  και το  Ενωσιακό Δίκαιο.
Οι ανωτέρω θέσεις μας, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ειδικότερα, με την υπ. αριθ. 179/2022 απόφαση, το Ελεγκτικό Συνέδριο (Μείζων Ολομέλεια) έκρινε αντισυνταγματική την υποκατάσταση των υπηρεσιών των Δήμων από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, μέσω των κατ’ επίφαση προγραμματικών συμβάσεων.  
Επειδή στις προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που αντικατέστησε το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», προβλέπεται ότι «Επιλέξιμη είναι η κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών εξόδων για τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4412/2016, στο άρθρο 100 του ν. 3852/2010 και στο άρθρο 4 του ν. 4674/2020, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, από δικαιούχους/αναθέτουσες αρχές που δεν διαθέτουν τεχνική επάρκεια ή η τεχνική τους επάρκεια είναι ελλιπής. Στις περιπτώσεις αυτές η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, τα οποία βάσει του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 περιλαμβάνουν ιδίως τις πάσης φύσεως αμοιβές προσωπικού και τις δαπάνες χρήσης ακινήτων, μηχανημάτων και μέσων, δύναται να ανέλθει έως το 1,5% του προϋπολογισμού δημοπράτησης του συγκεκριμένου υποέργου. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι για την υλοποίηση των προτάσεών τους συνάπτουν Προγραμματική Σύμβαση κατά τις διατάξεις των άρθρων 44 του ν. 4412/2016, 100 του ν. 3852/2010 και 4 του ν. 4674/2020, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, στην αίτηση χρηματοδότησης αναφέρουν υποχρεωτικά τον συμβαλλόμενο που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της διαδικασίας σύναψης, την εποπτεία και την επίβλεψη δημόσιας σύμβασης του έργου/ προμήθειας/ μελέτης ή υπηρεσίας, άλλως το αίτημα δεν εξετάζεται. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις προσκομίζονται οι εκατέρωθεν σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων για την εκχώρηση καθηκόντων φορέα υλοποίησης».
Επειδή οι παραπάνω προβλέψεις, βάσει των οποίων υποκαθιστούνται οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων από φορείς όπως οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο (σε σύνθεση Μείζονος Ολομέλειας).   
Επειδή πλήθος αποφάσεων ένταξης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» προβλέπουν την υλοποίηση των έργων από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και όχι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
Επειδή, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη,  η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς όπως αυτή προβλέφθηκε με τις διατάξεις του ν. 4674/2020 και εφαρμόζεται σε πλείστες περιπτώσεις υλοποίησης έργων, παραβιάζουν τους κανόνες του ενωσιακού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις καθώς και διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να συμμορφωθεί η Διοίκηση με την ανωτέρω κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;
  Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί όσον αφορά τα ενταγμένα έργα των Δήμων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την υλοποίηση των οποίων οι αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες αντικαθίστανται από Αναπτυξιακούς Οργανισμούς ώστε να συνεχιστεί με νόμιμο τρόπο η υλοποίησή τους και να αποτραπεί η απένταξή τους; Θα τροποποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης, προκειμένου να αναλάβουν τα έργα οι Δήμοι;
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αξιολογηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υλοποίηση των προτεινόμενων έργων με αντικατάσταση της αρμόδιας υπηρεσίας από Αναπτυξιακό Οργανισμό, προκειμένου να συμμορφωθούν με την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην κινδυνεύσουν στο μέλλον τα προς ένταξη έργα; Θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους Δήμους να  τροποποιήσουν τις σχετικές αιτήσεις ή κινδυνεύουν με απόρριψη;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπίρτζης Χρήστος
Ζαχαριάδης Κώστας
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Γεροβασίλη Όλγα
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Χαρίτσης Αλέξης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου