Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Ν. Γκαρά: «Η Κυβέρνηση αποψιλώνει εκ νέου τον βόρειο Έβρο από κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες»


Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν θα εξυπηρετούνται από το ΙΚΑ Ορεστιάδας

Ερώτηση σχετικά με την αδικαιολόγητη απόφαση της Κυβέρνησης να εξαιρέσει το υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας ως έδρα των ανταποκριτών του τ. ΟΓΑ, μετά και την απόφαση της Κυβέρνησης  να μετακινηθούν οι ανταποκριτές που έδρευαν τοπικά στους Δήμους, στα υποκαταστήματα του τ. ΙΚΑ,  κατά χωρική αρμοδιότητα, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η παραπάνω εξέλιξη, σημειώνει η κα Γκαρά, οδηγεί στην τεράστια επιβάρυνση των κατοίκων του βορείου Έβρου, σε μία ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή,  οι οποίοι για να μετακινηθούν από διάφορα χωριά του Δήμου Ορεστιάδας μέχρι το υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ στο Διδυμότειχο,  θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση μεγαλύτερη ακόμη και των 70 χιλιομέτρων για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Η κα Γκαρά στην ερώτηση που κατέθεσε ζητά τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μετακυλήσει στους πολίτες το μεγάλο κόστος και την ταλαιπωρία που θα προκληθεί από αυτές τις μετακινήσεις. Παράλληλα σημειώνει πως ο βόρειος Έβρος είναι περιοχή που ο χειμώνας είναι βαρύς και παγετός πολύ συχνά καλύπτει το οδικό δίκτυο πολύ συχνά, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπλέον η κα Γκαρά διερωτάται γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει να δείξει για μία ακόμη φορά την αναλγησία απέναντι στους πολίτες του Βορείου Έβρου, συρρικνώνοντας υπηρεσίες και οδηγώντας στην απογύμνωση της περιοχής, τη στιγμή, μάλιστα, που η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημίας και θα έπρεπε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.

Κλείνοντας η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν Θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη διορθωτική κίνηση ώστε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του τ. ΟΓΑ της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Ορεστιάδας στο υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας, καθώς και αν είναι στις προτεραιότητες τη Κυβέρνησης η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στον βόρειο Έβρο.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα : «Η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά εκ νέου στην αποψίλωση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών από τον βόρειο Έβρο» 

Με απόφαση της Κυβέρνησης μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του τ. ΟΓΑ, από τους ανταποκριτές που εδρεύουν τοπικά στους Δήμους και την κεντρική διοίκηση, προς τα υποκαταστήματα του τ. ΙΚΑ κατά χωρική αρμοδιότητα.

Σύμφωνα όμως με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 3471/20.08.2020) προβλέπεται η εξαίρεση του υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας από αυτή τη ρύθμιση.

Η παραπάνω εξέλιξη συνεπάγεται τεράστια επιπλέον ταλαιπωρία των αγροτών σε μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως με την εξαίρεση του υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας, οι πολίτες αναγκαστικά θα πρέπει να  μετακινηθούν στο επόμενο πλησιέστερο υποκατάστημα που βρίσκεται στο Διδυμότειχο και απέχει για πολλές περιοχές του Δήμου Ορεστιάδας πάνω από 70 χιλιόμετρα απόσταση.

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση μετακυλύει ένα πολύ μεγάλο κόστος από το κράτος στους αγρότες (κόστος μετακίνησης), οι οποίοι επωμίζονται και όλες τις χρονικές καθυστερήσεις αλλά και την επιπρόσθετη ταλαιπωρία που θα δημιουργήσει η εν λόγω απόφαση.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί πως η Κυβέρνηση, αποκλείοντας το υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας από αρμοδιότητες, αναγκάζει τους πολίτες να διανύουν τεράστιες αποστάσεις σε ένα οδικό δίκτυο που κατά τους χειμερινούς μήνες βρίσκεται συχνά υπό ολικό παγετό, με την κυκλοφορία να διεξάγεται με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση επιλέγει να δείξει για μία ακόμη φορά την αναλγησία της απέναντι στους κατοίκους του βορείου Έβρου και ιδιαίτερα στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ. Για ακόμη μία φορά στον βόρειο Έβρο υπηρεσίες συρρικνώνονται, γεγονός που φαίνεται να αποτελεί πάγια τακτική του κόμματος της ΝΔ όχι μόνο στη σημερινή συγκυρία αλλά και κατά το παρελθόν.

Μάλιστα, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται από τη συνολικότερη υποβάθμιση στην οποία οδηγούν οι αποφάσεις της, μία νευραλγική περιοχή της χώρας όπως είναι ο βόρειος Έβρος,

Επιπλέον, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και το χρονικό σημείο που γίνεται η συγκεκριμένη επιλογή με τη χώρα να συνεχίζει να βρίσκεται υπό μία παρατεταμένη υγειονομική κρίση με σοβαρές προεκτάσεις και παρενέργειες στον οικονομικό  βίο των πολιτών.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που μετακινούνται για την εξυπηρέτησή τους στις υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι κατά βάση ηλικιωμένοι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του διαδικτύου και τις εξ’ αποστάσεως υπηρεσίες. Συνεπώς, η Κυβέρνηση επιλέγει σήμερα, εν μέσω πανδημίας, να ταλαιπωρήσει και να δημιουργήσει συνθήκες συνωστισμού σε συμπολίτες μας πουανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Για μία ακόμη φορά η σημερινή Κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει και να αποτρέψει την αποψίλωση και την απογύμνωση του βορείου Έβρου από κρίσιμες, δημόσιες υπηρεσίες. Δείχνει να μην λαμβάνει υπόψιν την ανθρωπογεωγραφία του βόρειου Έβρου, καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτή η πόλη της Ορεστιάδας.

Τέλος, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις και δυσκολίες στους πολίτες, καθώς οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη ταλαιπωρία των κατοίκων. 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Θα προχωρήσει άμεσα στην απαραίτητη διορθωτική κίνηση ώστε να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του τ. ΟΓΑ της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου Ορεστιάδας στο υποκατάστημα του τ. ΙΚΑ Ορεστιάδας;

- Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στον βόρειο Έβρο στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα οι πολίτες και να μην δημιουργούνται εικόνες και συνθήκες εγκατάλειψης της περιοχής από την κεντρική διοίκηση και το κράτος; Και αν ναι ποιες παρεμβάσεις αναμένεται να προχωρήσουν;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής 

Γκαρά Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου