Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Άρθρο στην εφημερίδα Μεθόριος με τίτλο "Αναγκαία η ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο"



👉Άρθρο της Νατάσας Γκαρά, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου – Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, για τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Έβρου. 
🏫Συγκεκριμένα για το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου καθώς και το υπό ίδρυση τμήμα Ψυχολογίας, όπως και των δύο Τμημάτων της Ορεστιάδας (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), τα οποία συρρικνώνονται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Έβρο, αποδεικνύουν την πεποίθηση της Κυβέρνησης για τη συρρίκνωση και την υποβάθμιση του Πανεπιστημιακού χώρου, αλλά και την αξιοποίηση επικοινωνιακών μέσων για να καμφθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις. Οι εξαγγελίες της ΝΔ για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη στήριξη των Πανεπιστημίων αμφισβητούνται η μία μετά την άλλη.

Το Τμήμα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, συνεχίζει να βιώνει συνθήκες αδιαφορίας, αβεβαιότητας, υποβάθμισης και ελλείψεων. Με τους φοιτητές, να διαβλέπουν μόνο εμπόδια και σύννεφα στον ορίζοντα, και την κυβέρνηση να αρνείται να δεσμευτεί ότι το Τμήμα θα παραμείνει στο Διδυμότειχο, αφού ήδη έχει συμφωνήσει στη μεταφορά του.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ψήφισε η ΝΔ για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και κλείσιμο τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ορεστιάδας (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), με αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής περίπου 25.000 μαθητές αναμένεται να μείνουν εκτός δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων και δεκάδες περιφερειακά Τμήματα να κλείσουν. Διότι όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πηγαίνουν όλοι στο Πανεπιστήμιο». Οδηγώντας, ουσιαστικά, χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά κολέγια ή στο εξωτερικό και δημιουργώντας παράλληλα, φθηνό, ανειδίκευτο, ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Με πολλές καθυστερήσεις κι επικοινωνιακά χρησιμοποιήθηκε η ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας, η οποία δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα. Η Νομοθέτηση της ίδρυσης του Τμήματος θα έδινε μία εγγύηση και θα ήταν το πρώτο θετικό βήμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες και την επιμονή της τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο Παιδείας προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε φορείς, γονείς και μαθητές στον Έβρο, χωρίς ευρεία διαβούλευση, εξαντλώντας πολύτιμο χρόνο.

Κι ενώ στην πράξη η Κυβέρνηση νομοθετεί τη συρρίκνωση της Παιδείας με συνεχείς αποκλεισμούς, δίνει «αντίδωρα» 150 ευρώ και μοιράζει υποσχέσεις για την ανάπτυξη της Θράκης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη απαντήσει γιατί μέχρι σήμερα δεν υλοποιεί την τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση της Συγκλήτου του ΔΠΘ για την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στη Θράκη. Πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επί ΝΔ πάγωσε. Παράλληλα, έχει παγώσει τις προσλήψεις καθηγητών, έχει περιορίσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, ενώ έχει καταργήσει και τα διετή Τμήματα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

«Πνιγμένοι» στις ιδεοληψίες τους και τα συμφέροντα που αγωνιούν να εξυπηρετήσουν, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, μέσω ενός συντηρητικού, αντικοινωνικού, αντιευρωπαϊκού δρόμου. Αντίθετα, η ανάπτυξη και η στήριξη των Περιφερειακών Πανεπιστημίων θα έπρεπε να βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Δυστυχώς, ο Έβρος πλήττεται από τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζουν.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου