Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Άρθρο στην εφημερίδα "Η Γνώμη" με τίτλο: «Διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από ΝΔ και Μητσοτάκη»

 

Γκαρά: «Διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από ΝΔ και Μητσοτάκη»  

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, δυστυχώς,  δεν αποτελεί είδηση το να βρίσκεται κάποια κοινωνική ομάδα σε αδιέξοδο ή στα πρόθυρα βίαιης φτωχοποίησης και χρεοκοπίας, λόγω των κυβερνητικών επιλογών. Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, όλοι και όλες βρίσκονται σήμερα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, αντιμέτωποι με τεράστια αδιέξοδα, λουκέτα, απολύσεις, μειώσεις μισθών, ανέχεια, ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση.

Οι συνταξιούχοι όμως έχουν κάθε δικαίωμα να αισθάνονται διπλά και αισχρά εξαπατημένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτα και κύρια για την κατάργηση της 13ης Σύνταξης από την ΝΔ, που είχε επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μετά τις βίαιες περικοπές της μνημονιακής κρίσης. Μια σύνταξη που θα τη λάμβαναν οι συνταξιούχοι φέτος για 3η συνεχόμενη χρόνια, και επρόκειτο για μια πλήρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τα υψηλότερα κλιμάκια. Και ενώ η ΝΔ υπερψήφισε το μέτρο το 2019 και ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα το διατηρήσει και θα το εφαρμόσει, μόλις έγινε πρωθυπουργός η κυβέρνηση του ξέχασε και στην πράξη κατάργησε τη 13η Σύνταξη. Με αυτόν τον τρόπο οι συνταξιούχοι στη χώρα μας χάνουν περίπου 1 δις ευρώ το χρόνο, που τα ξοδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ιδεοληπτική, αχρείαστη και ενάντια στα συμφέροντα της ίδια της κοινωνίας, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η δεύτερη μεγάλη, προκλητική και εξοργιστική εξαπάτηση των συνταξιούχων από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφορά στο ζήτημα των αναδρομικών, για παλαιότερες περικοπές, που έγιναν επί κυβερνήσεων ΝΔ – συγκεκριμένα το 2012 –  και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Έδωσε η κυβέρνηση, μόνο ένα μικρό, ελάχιστο μέρος από όσα χρωστούσε πίσω στους συνταξιούχους, τους ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τα υπόλοιπα – θυμόμαστε όλοι πολύ καλά τις δηλώσεις του κ. Πέτσα – και στη συνέχεια, χωρίς καμία αιδώ ανακοίνωσε πως μόνο όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα θα πάρουν τελικά πίσω τα χρήματα που τους οφείλουν! Ντράπηκε και η ντροπή…

Τελευταία, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει κάτω από το χαλί την οργή των συνταξιούχων, για τη λεηλασία σε βάρος τους, ακούστηκε ένα ακόμη μεγάλο ψέμα, δια στόματος Χατζηδάκη αυτή τη φορά, που μιλά για δήθεν «γενναίες αυξήσεις» στις συντάξεις. Ξεχνά βέβαια να πει πως 931.631 συνταξιούχοι, δηλαδή το 1/3 του συνόλου, δεν πρόκειται να δουν την παραμικρή αύξηση – ούτε ένα ευρώ –  στις συντάξεις τους. Ξεχνά επίσης να πει, πως όσοι συνταξιούχοι δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από τις αρχές του 2023, αυτές θα οφείλονται και ήταν νομοθετημένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4475/2017).

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την πολιτική επιλογή της ΝΔ να αυξήσει τα όρια ηλικίας στο Δημόσιο, εκτοξεύοντάς τα έως και 7 έτη παραπάνω,  για όσους εργαζόμενους επιλέγουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη, τότε ξετυλίγεται μπροστά μας όλο το αντιδραστικό, αποκρουστικό και αντικοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως υπογράμμισε και ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις 6 προτάσεις – εθνικές προτεραιότητες του κόμματος στη  ΔΕΘ, δεσμεύεται για την επιστροφή της 13ης Σύνταξης, με την επαναφορά αυτού του 1 δις ευρώ που χάνουν κάθε χρόνο οι συνταξιούχοι, το οποίο και θα αποτελεί μία σημαντική ενίσχυση και θα αποδίδεται κάθε τέλος του έτους σε αυτούς.

Επίσης, δεσμεύεται και για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων – που σήμερα η ΝΔ αρνείται να αποδώσει – σε 3 ετήσιες, ισόποσες δόσεις των 800 εκ., ενώ θα προχωρήσει και στην κατάργηση του Τ.Ε.Κ.Α. (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν την ελάχιστη ηθική υποχρέωση, αλλά και τα πρώτα βήματα για να αποδοθεί δικαιοσύνη απέναντι στους συνταξιούχους, και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην χώρα μετά τις επερχόμενες εκλογές, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύεται για την υλοποίησή τους.

Διαβάστε το άρθρο στη "Γνώμη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου