Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση στη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Για Καμία Άλλη Έλενη!

Εκδήλωση στη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, και με θέμα την καταπολέμηση της  έμφυλης βίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο  Διδυμότειχο,  όπου δόθηκε το όνομά της στην κεντρική οδό του Διδυμοτείχου, η οποία μετονομάστηκε από “Βασιλέως Γεωργίου” σε οδό “Ελένης Τοπαλούδη”. Επιπλέον, αποκαλύφθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη αφιερωμένη στη μνήμη της.

Στον χαιρετισμό μου ανέφερα:

" Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Η σημερινή πρωτοβουλία για την εκδήλωση στη μνήμη της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη είναι πολύ σημαντική και αφορά όλους και όλες. Οι κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να είμαι μαζί σας, αν και θα το επιθυμούσα, καθώς βρίσκομαι σε αποστολή στο κοινοβούλιο της Πολωνίας. Ωστόσο, και με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, επιτρέψτε μου να σας απευθύνω έναν σύντομο χαιρετισμό 

Η γυναίκα θύμα της βίας, σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής. Θύμα σεξουαλικής επίθεσης, βιασμού, θύμα ενδοοικογενειακής βίας. βίας σε χώρους εργασίας και βίας μέσα στην κοινωνία. Οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα του πολέμου, της μετανάστευσης, του σύγχρονου δουλεμπορίου. Γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής επιφάνειας και εθνικότητας είναι θύματα βίας, ακόμη και της πιο ακραίας μορφής έμφυλης και σεξιστικής βίας αυτή της γυναικοκτονίας.

Δεκαεφτά μέσα μόνο στο 2021, δώδεκα μέσα στους εφτά πρώτους μήνες του 2022 και η "ματωμένη λίστα" δεν έχει τελειωμό... Μια τέτοια δολοφονία αφορούσε τη νεαρή συντοπίτισσά μας Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο 4 χρόνια πριν. Είναι φανερό ότι οι γυναικοκτονίες δεν αφορούν τόπους μακρινούς και ανθρώπους ξένους, αλλά όλους και όλες εμάς, αφορούν όχι μόνο άγνωστες γυναίκες αλλά και δικά μας παιδιά.

Για καμιά άλλη Ελένη, οφείλουμε να συναινέσουμε όλοι και όλες στο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των γυναικών και θηλυκοτήτων σε μια ζωή χωρίς βία!

Για καμιά άλλη Ελένη, η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και η δράση μας πρέπει να είναι ουσιαστική!

Για καμιά άλλη Ελένη, είναι χρέος μας σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά να αναλάβουμε δράσεις, δομές και θεσμικές παρεμβάσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, αλλά και την προστασία των θυμάτων.

Για καμιά άλλη Ελένη, ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας είναι διαρκής και αφορά όλη την κοινωνία!

Για καμία Ελένη! Για να σπάσουμε τη σιωπή! Να δείξουμε αλληλεγγύη!

Η σκέψη μας θα είναι πάντα στα θύματα και στις οικογένειές τους.

Διδυμότειχο, 24.11.2022

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Έβρου

Αναστασία Γκαρά"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου