Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Δισεκατομμύρια υπερκερδών στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών ενώ εκατομμύρια καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος

Ερώτηση 60 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη φορολόγηση των  υπερκερδών στην προμήθεια ρεύματος: Δισεκατομμύρια υπερκερδών στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών ενώ εκατομμύρια καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος


Την άμεση φορολόγηση και την επιστροφή στους καταναλωτές των υπερκερδών στη προμήθεια ρεύματος ζητούν εξήντα (60) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εντοπίσει την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας και είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Αν και η κυβέρνηση δεν έβρισκε ούτε αναγνώριζε τα υπερκέρδη, αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την ύπαρξή τους , μετά από πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και μετά από την κοινωνική κατακραυγή. Δεσμεύτηκε επίσης να τα φορολογήσει. Η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 37 του ν.4936/2022 που αφορά μόνο το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 (ενώ κακώς δεν περιλαμβάνει την περίοδο Ιουλίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2021), αν και έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει ούτε ένα ευρώ στο κράτος αφού, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπολογιστεί ούτε τα ποσά επί των οποίων θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά.

Επισημαίνουν ακόμη πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει επικοινωνιακά τις ευθύνες της, με τη νομοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού παρακράτησης υπερεσόδων στην προημερήσια αγορά και με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οδήγησε σε νέα γενιά υπερκερδών. Μόλις σε ένα μήνα λειτουργίας του νέου μοντέλου προέκυψε, αφενός ότι οι τιμές ρεύματος στην προμήθεια πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με ό,τι θα ίσχυε αν εφαρμοζόταν η ήδη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, αφετέρου δημιουργήθηκε νέα γενιά, πολύ πιο προκλητικών υπερκερδών, αυτή τη φορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο η κυβέρνηση να κλείνει τα μάτια στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη που παράγονται υπέρ λίγων εταιρειών.

Για τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές ρωτούν αν η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει την  φορολόγηση των νέων υπερκερδών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2022 που εκτιμώνται ήδη σε 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, ζητούν εξηγήσεις για τη μη φορολόγηση, μέχρι σήμερα, των υπερκερδών της περιόδου Ιουλίου 2021-Σεπτεμβρίου 2021 και για την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για να μειωθεί το συνολικό ποσό των υπερκερδών, ενώ ήδη 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη εκείνης της περιόδου έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και βρίσκονται στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών. Τέλος, ρωτούν αν θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου και για ποιο λόγο η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπαναχωρεί και δεν αναφέρεται σε φορολόγηση 90% των υπερκερδών στους τομείς των ορυκτών καυσίμων (π.χ. φυσικό αέριο, διυλιστήρια).

Αναλυτικά η ερώτηση και ο κατάλογος των βουλευτών που συνυπογράφουν:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: «Ακραία και προκλητική αισχροκέρδεια δημιουργεί το νέο μοντέλο αγοράς ρεύματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέστησαν την Ελλάδα ευάλωτη στον τομέα της ενέργειας πολύ νωρίτερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, η έναρξη λειτουργίας του νέου μοντέλου αγοράς και του χρηματιστηρίου ενέργειας τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς ρύθμιση και έλεγχο, η αισχροκέρδεια των γαλάζιων παιδιών στη ΔΕΗ όπου χαρακτηριστικά, τον Απρίλιο του 2020, πουλούσε τέσσερις (4) φορές πάνω από τη χονδρεμπορική, η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών φορέων και δικτύων της Ελλάδας έγιναν πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα ήταν ήδη ακριβότερη στην Ευρώπη στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, τον Αύγουστο του 2021, τον Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο του 2022, τον Φεβρουάριο του 2022. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής εφαρμόστηκε επίσης από τη γαλάζια διοίκηση της ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2021 πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτή έφερε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εντοπίσει την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας και είχε ζητήσει την παρέμβαση της πολιτείας από τον Οκτώβριο 2021 για την ανατροπή της στρεβλής αυτής κατάστασης. Η κυβέρνηση δεν έβρισκε τα υπερκέρδη ούτε τα αναγνώριζε. Αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την ύπαρξή τους μετά πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και μετά από την κοινωνική κατακραυγή και δεσμεύτηκε να τα φορολογήσει.
Η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 37 του ν.4936/2022 που αφορά μόνο το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022 (ενώ κακώς δεν περιλαμβάνει την περίοδο Ιούλιος 21 έως Σεπτέμβριος 21) αν και εκδόθηκε η ΚΥΑ δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει ούτε ένα ευρώ στο κράτος γιατί δεν έχει γίνει ούτε καν ο υπολογισμός των υπερκερδών.
Παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν έχουν φορολογηθεί τα 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022, αλλά δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ και από την προμήθεια φυσικού αερίου, όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεκαπλασίασε τα κέρδη της από το 2020 στο 2021, παρότι μετά την ανάδειξη του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Υπουργός ΠΕΝ δεσμεύθηκε για ειδική ρύθμιση και φορολόγησή τους.
Μετά την αποκάλυψη των θηριωδών υπερκερδών, η κυβέρνηση προσπάθησε να καλύψει επικοινωνιακά τις ευθύνες της με τη νομοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού παρακράτησης υπερεσόδων στην προημερήσια αγορά και με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όμως ήδη, μόλις σε ένα μήνα εφαρμογής του νέου μοντέλου προέκυψε αφενός ότι οι τιμές ρεύματος στην προμήθεια πολλαπλασιάστηκαν σε σχέση με ό,τι θα ίσχυε αν εφαρμοζόταν η ήδη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, αφετέρου δημιουργήθηκε νέα γενιά υπερκερδών, αυτή τη φορά στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, πολύ πιο προκλητικών!
Τα νέα αυτά υπερκέρδη, που προκύπτουν επειδή οι τιμές που χρέωσαν οι πάροχοι είναι πολύ μεγαλύτερες αυτής που πλήρωσαν στη χονδρεμπορική αγορά, υπολογίζονται, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, ότι είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ εφόσον 485 εκατ. ευρώ είναι τα υπολογισθέντα μόνο για τους οικιακούς και τους εμπορικούς καταναλωτές στη χαμηλή τάση, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη τα αγροτικά τιμολόγια, ο οδοφωτισμός, η μέση τάση, κλπ.
Η παραδοχή ύπαρξης νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια αυτή τη φορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκ μέρους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε θέσει δημόσια τα ερωτήματα αυτά στον κ. Σκρέκα από τις 22.09.
Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι κάθε κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εν προκειμένω η δήθεν κατάργηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής, δημιουργεί νέα άδικα υπερκέρδη εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για λίγους αλλά και νέες επιβαρύνσεις για τους πολλούς.
Για τα νοικοκυριά και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας όπου, τα μεν είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας και οι δε αντιμέτωπες με παύση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.
Είναι εμφανές ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας πάει από λάθος σε λάθος και από προχειρότητα σε προχειρότητα, όπου το μόνο σίγουρο είναι η υπερχρέωση των καταναλωτών και τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Είναι σαφές ότι πίσω από τις επικοινωνιακές και ατάκτως ειρημένες «μεταρρυθμίσεις» της ενεργειακής αγοράς, κρύβεται η επιλογή της κυβέρνησης να ευημερούν οι εταιρίες σε βάρος των πολιτών. Η ακολουθούμενη πολιτική έχει καταστροφικά αποτελέσματα που τεκμηριώνονται και από επίσημα στοιχεία κάθε μέρα και αποδεικνύουν την ακραία ακρίβεια σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα.
Στην έκθεσή του Οργανισμού των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για τους πρώτους 9 μήνες του 2022, η δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο στη χώρα μας  είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη, παρά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων, που είναι και αυτά λεφτά των πολιτών.
Αλλά και η Eurostat αποκαλύπτει ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 στην Ελλάδα είχαμε την υψηλότερη τιμή/χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας  στην Ευρώπη για νοικοκυριά και για επιχειρήσεις. Δηλαδή στην Ελλάδα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του 2022  την ακριβότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, είτε μέσω των λογαριασμών των καταναλωτών είτε μέσω των επιδοτήσεων.
Επειδή, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για να κλείνει η κυβέρνηση τα μάτια στην αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη που παράγονται υπέρ λίγων εταιρειών
Επειδή, τα νοικοκυριά γονατίζουν από την ακρίβεια και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται
Επειδή, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια καταναλωτές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς τους, δισεκατομμύρια υπερκερδών παραμένουν στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σκοπεύει να φορολογήσει τα υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, όπως του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου του 2022 που εκτιμώνται μέχρι και σε 1 δισ. ευρώ που και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν-, θα θεσπίσει σχετική διάταξη και πότε; 
Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη φορολογηθεί τα υπερκέρδη στο ρεύμα για την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022; Ποιος λόγος εμποδίζει τον υπολογισμό και απόδοσή τους στους καταναλωτές;
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση μεθοδεύει την υποεκτίμηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών της περιόδου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022 και άρα τη μη φορολόγησή τους, ενώ ήδη 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη εκείνης της περιόδου έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) και βρίσκονται στα ταμεία των ηλεκτροπαραγωγών;
Πρόκειται να φορολογηθούν τα υπερκέρδη από την προμήθεια φυσικού αερίου και πότε ή αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να αδρανήσει και σε αυτόν τον τομέα;
Για ποιο λόγο η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπαναχωρεί και δεν αναφέρεται σε φορολόγηση 90% των υπερκερδών στους τομείς των ορυκτών καυσίμων (π.χ. φυσικό αέριο, διυλιστήρια);

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου