Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη γεωθερμία με εισηγήτρια τη Νατάσα Γκαρά



Αθήνα, 07 Μαρτίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη γεωθερμία με εισηγήτρια τη Νατάσα Γκαρά

- Ολοκληρώνεται η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας κι επίσης ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, αναβαθμίζει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και παράλληλα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, τόνισε ότι σε γενικό πλαίσιο το νομοσχέδιο  με την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, προσπαθεί να δώσει μια τεράστια ώθηση στον κλάδο της γεωθερμίας,  σε έναν κλάδο, δηλαδή, στον οποίο η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό, σημαντικά γεωθερμικά πεδία που παραμένουν χρόνια ολόκληρα ανεκμετάλλευτα και γενικά προωθεί την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, το σχέδιο νόμου θεσμοθετεί την ίδρυση μιας νέας δημόσιας γεωλογικής αρχής, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και διευρύνοντας τις αρμοδιότητες σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος και ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας.
 Σχετικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις δραστηριότητες παραγωγής προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η κ. Γκαρά τόνισε ότι με το μοντέλο που επελέγη διασφαλίζεται ισοδύναμα ο ανταγωνισμός και οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η διατήρηση του δημόσιου ελέγχου επί του στρατηγικής σημασίας μονοπωλίου του Εθνικού Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου.
 Σημαντικές είναι οι διατάξεις  με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΠΑ, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιριών, να συνάψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης ώστε να επιλυθεί ένα από τα βασικά τους προβλήματα και να καταργηθεί πλέον το εργολαβικό καθεστώς που είναι εντελώς ξένο προς την ιδεολογίας αυτής της Κυβέρνησης.
 Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε μια ακόμη σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που αφορούν ενεργειακά ζητήματα, όπως οι ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες των αιολικών, τη χρήση ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, τα φωτοβολταϊκά και τις ενεργειακές κοινότητες, τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων, ενώ εξειδικεύεται η ρύθμιση για απαγόρευση των σχιστολιθικών πετρελαίου και αερίου.
Μια από τις πιο σημαντικές από τις λοιπές διατάξεις στο τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου είναι αυτή που ορίζει τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με προσαύξηση επί της μεσοσταθμικής τιμής των δημοπρασιών της ίδιας τεχνολογίας της περασμένης χρονιάς ύψους. Συγκεκριμένα, 5% για εγκατεστημένη ισχύ έως 500 kW και 10% για σταθμούς Ενεργειακών Κοινοτήτων με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW. Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Αξίζει να σημειωθεί, πως το νομοσχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την περιοχή του Έβρου, γιατί ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για  την ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού τόσο της χώρας, όσο και της περιοχής μας. Με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα ενεργοποιηθούν έργα που θα στηρίξουν ενεργειακά τους κατοίκους του νομού, τον αγροτικό κόσμο, θα συμβάλλουν στη θέρμανση όλων των Δημοτικών κτιρίων και θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος σε πλήθος δραστηριοτήτων.

Το Γραφείο Τύπου

* Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε ένα ακόμη καινοτόμο πολυνομοσχέδιο που αφορά στη ρύθμιση του ενεργειακού πεδίου στη χώρα, λύνοντας παθογένειες του παρελθόντος και δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, τη σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, και άλλες διατάξεις χωροταξίας κι ενέργειας.
Το παρόν σχέδιο νόμου έχει στον πυρήνα του την ανασύσταση του Θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Ένα πεδίο, στο οποίο η χώρα έχει τεράστιο δυναμικό, το οποίο, όμως για πολλά χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο, κυρίως λόγω του αποσπασματικού, αποτρεπτικού ή δυσλειτουργικού θεσμικού πλαισίου.

Ωστόσο, η αξιοποίηση της γεωθερμίας μπορεί να παράγει πολλαπλάσια οφέλη, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες από τον τουρισμό, τις επενδύσεις, έως την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η αειφόρος ανάπτυξη, η σύγχρονη προσέγγιση χρήσης της τεχνολογίας, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, βρίσκονται σε προτεραιότητα στον πολιτικό μας σχεδιασμό και αυτό διαφαίνεται σε όλες τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου.
Το προτεινόμενο σχέδιο λοιπόν, αποσκοπεί στη διάκριση και χαρακτηρισμό των γεωθερμικών πεδίων, στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση τους και τη μείωση της γραφειοκρατίας πάντα σε ένα πλαίσιο σχεδίου αειφόρου και κοινωνικής ανάπτυξης της εκάστοτε περιοχής, η οποία θα είναι σε θέση να καλύψει μια σειρά από τις ενεργειακές της ανάγκες, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή αυτονομία της.
Επίσης, απλοποιείται  η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάπτυξη των πεδίων με θερμοκρασία έως 90 βαθμών Κελσίου. Τα γεωθερμικά πεδία από δω και στο εξής θα διακρίνονται σε τοπικού ενδιαφέροντος (30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (άνω των 90°C).
Στα εθνικά πεδία η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων ορίζεται η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία θα έχει ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος μίσθωσης στους ενδιαφερόμενους.
Από την άλλη, στα τοπικού ενδιαφέροντος πεδία, η διαδικασία διαγωνισμού προκαλείται πλέον με αίτηση του ενδιαφερομένου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρεί σε άμεση δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παραλείποντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής γεωθερμικού ενδιαφέροντος από το ΕΑΓΜΕ.
Επίσης, αυξάνεται η ελάχιστη θερμοκρασία καθορισμού γεωθερμικού δυναμικού κατά 5°C, δηλαδή αναπροσαρμόζεται στους 30°C, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αρκετών αγροτικών γεωτρήσεων για άρδευση.
Γενικότερα, δίνεται έμφαση στη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων, που πλέον ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια γεωθερμικά συστήματα, με σκοπό τη βιώσιμη, ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίησή του και αναφέρεται στο σύνολο του πεδίου.
Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία. Ορίζεται ότι ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα διατίθεται στους οικείους δήμους. Επίσης, σε περίπτωση που η μίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού πραγματοποιείται για την κάλυψη θερμικών αναγκών σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δεν υφίσταται υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, ούτε και καταβολή μισθώματος.
Παράλληλα, θεσμοθετείται η σύσταση Επιτροπών Αντιμετώπισης Προβλημάτων, με σκοπό την εξέταση σχετικών προκλήσεων και συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Σημείων Αξιοποίησης Γεωθερμίας και το  Εθνικό Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων και οι αντίστοιχες διαδικτυακές τους πύλες.
Από τις  τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων που κλήθηκαν στην επιτροπή προκύπτει ευρύτερη αποδοχή της συγκεκριμένης παρέμβασης, καθώς με τις διατάξεις επιτυγχάνεται:
- ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου,
- η γεωθερμία, ιδίως τα πεδία χαμηλής ενθαλπίας γίνεται πιο προσιτή στους ενδιαφερόμενους,
- διασφαλίζεται η αειφορία του γεωθερμικού πεδίου,
- προσελκύονται νέοι επενδυτές
- θεσμοθετείται η ολοκληρωμένη παροχή γεωλογικών, υδρογεωλογικών και μεταλλευτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη και κυρίως
- ενισχύεται ο τουρισμός, αλλά και ο αγροτικός τομέας και ειδικά, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, διότι ένα μεγάλο ποσοστό της γεωθερμικής ενέργειας θα αξιοποιηθεί  προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αξιοποίηση, ωστόσο των γεωθερμικών πεδίων, με τη χρήση και του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων, θεωρούμε πως μπορεί έμπρακτα και χειροπιαστά να συμβάλει :
·       στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
·       στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδίως σε μικρές κοινωνίες
·       στη μείωση χρήσης ορυκτών καύσιμων σε εθνικό επίπεδο
·       στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
·       στην αειφόρα ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών
·       στην παραγωγή εκτός εποχής αγροτικών προϊόντων
·       στη μείωση εισαγωγών και στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε εθνικό επίπεδο
·       στην περαιτέρω αύξηση του ιαματικού τουρισμού και άλλες δράσεις.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων, πέρα από τις ιαματικές πηγές, αποτελεί το Γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, το οποίο στοχεύει σε πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η ενέργεια από αυτό το γεωθερμικό πεδίο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση όλων των Δημοτικών κτιρίων, για τηλεθέρμανση των οικισμών και θέρμανση ή άλλη ενεργειακή χρήση από τους κατοίκους, τους αγρότες, διάφορες ομάδες παραγωγών και τοπικούς επιχειρηματίες με δίκτυα που θα αναπτύσσονται και σε τρεις αγροτικές περιοχές.
Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αντικατάσταση του ΙΓΜΕ από μια νέα, δημόσια γεωλογική αρχή,  Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).
Ουσιαστικά, μετατρέπουμε τον φορέα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με νέες διευθύνσεις, πολύ πιο συγκροτημένο, με νέες αρμοδιότητες που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες και αφορούν σε θέματα που εκπορεύονται από την κλιματική αλλαγή, με τον έλεγχο ποιότητας υπεδάφους και υπόγειων υδάτων, με τον έλεγχο των γεωθερμικών πεδίων, των μεταλλείων και των λατομείων και άλλα θέματα που πριν δεν ήταν στην αρμοδιότητα του ΙΓΜΕ.
Η νέα δημόσια Αρχή αναλαμβάνει τον ρόλο του κεντρικού ελεγκτικού και εργαστηριακού βραχίονα του κράτους, προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου και επιθεώρησης, τόσο προς τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και στις κατά τόπους Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ΟΤΑ.
Στη νέα Αρχή συστήνεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, η οποία θα έχει στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο κομμάτι της πρόληψης, καταγραφής και αντιμετώπισης των γεωλογικών κινδύνων (πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.α.) και πρόκειται να ενταχθεί στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας.
Προβλέπεται, επίσης, να τηρείται εθνικό μητρώο γεωθερμικών σημείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο και έτσι θα ελέγχεται και θα αναβαθμίζεται η ποιότητα του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτινων πόρων.
Να σημειώσω πως το ΕΑΓΜΕ θα αναλάβει και την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου που ανήκε στο ΙΓΜΕ και τη δημιουργία ειδικού ερευνητικού λογαριασμού για τη χρηματοδότηση της έρευνας και των σχετικών έργων δημόσιας ωφέλειας και πως διασφαλίζεται η ομαλή συνέχιση όλων των έργων ΕΣΠΑ και των προγραμμάτων που είχε αναλάβει το ΙΓΜΕ με σκοπό την ολοκλήρωσή τους.
Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους, προβλέπεται να  διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας με την ίδια έννομη σχέση, να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας τους για μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη και να προστατευτεί η προσωπική διαφορά των αποδοχών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης επιλύθηκαν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, με σημαντική μάλιστα αύξηση μισθών.
Συνολικότερα στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού φορέα, που θα λειτουργεί ως αξιόπιστος βραχίονας στον τομέα της γεωλογικής έρευνας και τεχνολογίας, και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, την οικονομία, την πρόληψη και την προστασία του περιβάλλοντος και των ενεργειακών πόρων.
Στη συνέχεια, στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις δραστηριότητες παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Τον διαχωρισμό δηλαδή της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Κράτος διατηρεί υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τις βασικές ενεργειακές υποδομές δηλαδή. Κι αυτό αποτελεί βασική προσέγγιση της Κυβέρνησης μας καθώς, σύμφωνα και με το μοντέλο που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προχωράμε στην αποκρατικοποίηση μόνο  των εμπορικών δραστηριοτήτων, οι οποίες, ούτως ή άλλως, γίνονται στα πλαίσια απελευθέρωσης των αγορών ενεργείας.
Η επιλογή να διατηρηθούν τα δίκτυα υπό τον έλεγχο του δημοσίου, ενισχύει την ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων, ενώ διασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, καθώς εμπίπτουν σε γεωπολιτικά θέματα μεγάλα έργα και διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό το μοντέλο που επελέγη θα διαχωριστεί η ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη ΔΕΠΑ Εμπορίου.
Το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο, με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.
  Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η μεταβίβαση αυτών κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.
  Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. υποχρεούται, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης να προχωρήσει σε απορρόφηση των θυγατρικών και να ιδρύσει νέα εταιρεία, που θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα, εισφέροντας και την υφιστάμενη συμμετοχή της στην εταιρεία  ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ.
  Ακολούθως, πραγματοποιείται ο ευρύτερος εταιρικός μετασχηματισμός της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, στην οποία θα παραμείνουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, απορροφώντας όλες τις θυγατρικές της.
Επιπλέον, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου καθίσταται σαφές πως ο ιδιοκτήτης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου πρέπει να είναι ανεξάρτητος από συμφέροντα προμήθειας, εμπορίας και παραγωγής. Δεν μπορούν επομένως να αποκτήσουν τον έλεγχο στη ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή  ή προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στους εργαζομένους, είναι ευρέως γνωστό πως το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στη ΔΕΠΑ δεν είναι το ενδεδειγμένο, καθώς ένας πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων είναι μόνιμοι και υπάρχει ένας πολλαπλάσιος αριθμός εργολαβικών εργαζομένων, γεγονός που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία μιας τόσο σημαντικής ενεργειακής εταιρείας.
Για τον λόγο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους εργολαβικούς εργαζόμενους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιριών, να συνάψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, ώστε να επιλυθεί ένα από τα βασικά τους προβλήματα και να καταργηθεί πλέον το εργολαβικό καθεστώς που είναι εντελώς ξένο προς την πολιτική αυτής της Κυβέρνησης.
Στο τέταρτο μέρος συμπεριλαμβάνονται  ρυθμίσεις χωροταξίας για το κτηματολόγιο και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τις οριογραμμές ρευμάτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αλλά και σειρά ρυθμίσεων που αφορούν ενεργειακά ζητήματα, όπως οι ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες των αιολικών, την χρήση ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ α και β βαθμού, τα φωτοβολταϊκά και τις ενεργειακές κοινότητες, τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων, ενώ εξειδικεύεται η ρύθμιση για απαγόρευση των σχιστολιθικών πετρελαίου και αερίου.
Σχετικά με τα χωροταξικά ζητήματα, το παρόν νομοσχέδιο δίνει παράταση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4495/2017 (09/11/2019)
  Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν ολοκληρωθεί).
  Στο ίδιο νομοσχέδιο επιλύονται δυσχέρειες που είχαν δημιουργηθεί κατά την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και καθίσταται πιο αποτελεσματικό το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία κατεδάφισης.
  Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται η απαλλαγή των πολιτών από τέλη για τα απαιτούμενα κτηματολογικά έγγραφα σχετικά με τις μεταβολές στις αρχικές τους δηλώσεις, καθώς και για διόρθωση σφαλμάτων που αφορούν σε γεωμετρικά στοιχεία των εγγραφών κατά τη διενέργεια της κτηματογράφησης.
  Ειδικότερα για τα ενεργειακά ζητήματα προβλέπονται πολύ σημαντικές διατάξεις:
  - Προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης ενεργειακού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για κάλυψη ενεργειακών αναγκών κοινωφελών επιχειρήσεων (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.).
  - Ορίζεται τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με προσαύξηση επί της μεσοσταθμικής τιμής των δημοπρασιών της ίδιας τεχνολογίας της περασμένης χρονιάς ύψους: 5% για εγκατεστημένη ισχύ έως 500 kW και 10% για σταθμούς Ενεργειακών Κοινοτήτων με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW. Η ρύθμιση αυτή αφορά και στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
  - Αντιμετωπίζεται η κατάτμηση έργων ΑΠΕ, καθώς, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει άμεσα ή έμμεσα έως δύο έργα, με δυνατότητα σύναψης σύμβασης ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών, ενώ οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να κατέχουν αντίστοιχα έργα συνολικής ισχύος έως 18MW.
  - Θεσμοθετούνται Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, των δήμων και αρμόδιων επιστημονικών φορέων.
  -Εισάγεται ακριβέστερος ορισμός των “υδρογονανθράκων”, που σε κάθε περίπτωση αποκλείει το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο. Με τον τρόπο αυτό απαγορεύονται οι συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διάφορες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας, ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί η μελλοντική εφαρμογή σε περιοχές της χώρας μας η εξορυκτική μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), αλλά και άλλων μη συμβατικών μεθόδων εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου,  τεχνολογιών που έχουν  καταστροφικές επιπτώσεις στα υπόγεια νερά και όχι μόνον.
Το παρόν σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζεται όχι μόνο αναγκαίο, αλλά και αναπτυξιακό ή σύγχρονο, καθώς δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο αδειοδότησης και αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων. Ένας πολύπαθος τομέας, ο οποίος όμως μπορεί να συμβάλλει στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων επενδύσεων, στην εξοικονόμηση χρημάτων για την κατανάλωση ενέργειας σε τοπικούς οικισμούς, καθώς και την ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Παράλληλα, στον τομέα των γεωλογικών μελετών, ο νέος δημόσιος φορέας που συστήνεται θωρακίζει την πρόληψη, την έρευνα και την αξιοποίηση των γεωλογικών και ενεργειακών πόρων της χώρας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για τη δημιουργία νέων σύγχρονων εργαλείων και την αποδέσμευση από αγκυλώσεις του παρελθόντος, για να γράψουμε άλλη μία σελίδα στη νέα εποχή, σας καλώ να υπερψηφίσουμε το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.





Δελτίο Τύπου των 3 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Ν. Έβρου σχετικά με την χθεσινή ψήφιση της τροπολογίας για την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.



«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Αυτονομήθηκαν τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου»

Η χθεσινή ημέρα μπορεί να αποδειχθεί «ιστορική» για τον Έβρο. Διότι με την κατάθεση, από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της τροπολογίας για την «επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ» και την υπερψήφισή της, έγινε πραγματικότητα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το οποίο μετά από χρόνια «αποσυνδέεται» από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και «παίρνει πίσω» την νομική, διοικητική και περιουσιακή του αυτοτέλεια.

Με αυτό τον τρόπο κλείνει οριστικά ένας κύκλος αστάθειας, με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα, που άνοιξε για το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου  το 2012 με τον «περιβόητο» νόμο 4052 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Νόμο, που οδήγησε σε άτακτες και χωρίς σχέδιο «διασυνδέσεις» νοσοκομειακών ιδρυμάτων ανά την χώρα και παρά τις προφανείς, δυσμενέστατες συνέπειες που είχε τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο φυσικά και για τον τοπικό πληθυσμό και τους ασθενείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ,  ουδέποτε προσπάθησε να αλλάξει.

Συν τοις άλλοις, η χθεσινή ημέρα υπήρξε και ημέρα «αποκαλύψεων». Αποκαλύψεων του ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία, που επαναφέρει την διοικητική αυτοτέλεια σημαντικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους, είναι ενδεικτικό.

Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» - μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Δημοσχάκης -  τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν την συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου χθες ολοκληρώθηκε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις, όλα αυτά τα χρόνια, των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι και η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες την δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει. Ήδη χθες είχαμε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, γεγονός επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Επίσης, μόλις προχθές, το Υπουργείο ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων οι 2.500 μέσα στο 2019, με βάση και τον κανόνα 1 προς 1 - μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο -  εν αντιθέσει με τα όσα νεοφιλελεύθερα και επικίνδυνα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για επαναφορά του 1 προς 5 – μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο – γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην διαιώνιση και στην διόγκωση των κενών και των ελλείψεων στον χώρο της Υγείας, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

Οι 3 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του από «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγειάς που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά.
Οι βουλευτές
Καΐσας Γιώργος
Γκαρά Αναστασία
Ρίζος Δημήτρης

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

"Τοποθέτηση της Ν. Γκαρά στην Ολομέλεια για την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό"



Αθήνα, 05 Μαρτίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Τοποθέτηση της Ν. Γκαρά στην Ολομέλεια για την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό"
Συνεδρίασε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε η τελική έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό. Η επιτροπή τον τελευταίο χρόνο εργάστηκε με συντονισμό και μελέτησε διεξοδικά τη  φθίνουσα δημογραφική πορεία της χώρας μας. Με τη συμβολή ενός επιστημονικού πορίσματος, το οποίο συνέταξε μια διακεκριμμένη ομάδα επιστημόνων,  κατέληξε σε προτάσεις για πολιτικές πρωτοβουλίες σε παράλληλο βηματισμό και σε αντιστοίχιση με την συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης.
Η Ν. Γκαρά, ως τακτικό μέλος της επιτροπής τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια και υπογράμμισε πως η ενασχόληση της επιτροπής σε ανώτατο κοινοβουλευτικό επίπεδο, έφερε ξανά στο προσκήνιο ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα, και κατάφερε να καταγράψει σύγχρονες προσεγγίσεις και υλοποιήσιμες προτάσεις.
Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, όπως η τάση για διαρκή ενίσχυση των τυπικών μορφωτικών προσόντων των νέων και η μέριμνα για επαγγελματική αποκατάσταση, ο ανασταλτικός χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε αλλά και  η σοβαρή έλλειψη πολιτικής για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και γενικά του δημογραφικού ζητήματος από τη μεριά της Πολιτείας, όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Απαιτείται επομένως από την πολιτεία μια στοχευμένη χάραξη πολιτικής και η ενεργοποίηση ενός σχέδιου δράσης που θα μπορέσει άμεσα να αντιστρέψει ή να συγκρατήσει την αρνητική τάση τα επόμενα χρόνια.
Καίριο ζήτημα, ωστόσο, παραμένει η αλλαγή νοοτροπίας, η αποδοχή των διαφορετικών κοινωνικών σύγχρονων προτύπων και των νέων μορφών οικογένειας που έχουν δημιουργηθεί, ώστε ο φόβος κοινωνικού αποκλεισμού να μην οδηγεί στην αποφυγή της γονεϊκότητας.


Στη συνέχεια, η κα. Γκαρά αναφέρθηκε στις αντίστοιχες πολιτικές, στις οποίες έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση για την απασχόληση, την οικογένεια, τη μητρότητα/γονεϊκότητα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί, τονίζοντας πως στις σύγχρονες δομές της οικογένειας αξίζει να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στην ενίσχυση από το πρώτο παιδί.
Παρέθεσε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και μνημόνευσε ιδιαίτερα τις πολιτικές της Κυβέρνησης για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την υγεία  και την αντιμετώπιση του brain drain, το οποίο θεωρεί κομβικό φαινόμενο για την αλλαγή της δημογραφικής σύστασης της χώρας. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ν. Γκαρά στην ανακοπή του φαινομένου brain drain. Τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχυθούν οι πολιτικές συγκράτησης των νέων επιστημόνων στη χώρα, που να συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης αλλά και με τη συνολική αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος με μετατόπιση προς την «οικονομία της γνώσης», ώστε να αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μειώνεται η φυγή του.
Κλείνοντας, η Βουλευτής  χαρακτηριστικά ανέφερε πως  "στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι άλλος από τον διατομεακό συντονισμό. Η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι μια συνάρτηση γενικότερων κοινωνικών και πολιτικών στόχων και εφαρμογής οριζόντιων και ολιστικών πολιτικών, όπως πολιτικές απασχόλησης, υποδομές φροντίδας παιδιών, επιδόματα, φορολογικά και άλλα κίνητρα, πολιτικές υγιούς και ενεργούς γήρανσης, πολιτικές υγείας και άλλες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι πολιτικές που έως τώρα εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, που έχουν αντίκτυπο άμεσο και θετικό στην ανάπτυξη και στην υγιή ανασυγκρότηση της χώρας."

Το Γραφείο Τύπου



* Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση:

Τοποθέτηση στην  Ολομέλεια για την  Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με την ευκαιρία της τοποθέτησής μου από το βήμα της Βουλής, θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σημειώσω, την ιδιαίτερη σημασία των εργασιών της Διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό.
Με την ενασχόληση μας με το δημογραφικό ζήτημα σε κοινοβουλευτικό, αλλά και επιστημονικό επίπεδο, καταφέραμε να καταγράψουμε σύγχρονες προσεγγίσεις, υλοποιήσιμες προτάσεις, αλλά και να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά και διαχρονικά ζητήματα που διαπερνά οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
- Η δημογραφική επιβράδυνση οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε παράγοντες κοινωνιολογικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στην τάση για διαρκή ενίσχυση των τυπικών μορφωτικών προσόντων των νέων και στη μέριμνα για επαγγελματική αποκατάσταση.
Και οι δυο αυτοί λόγοι,  καθυστερούν τις αποφάσεις για την απόκτησή ενός πρώτου παιδιού στα ζευγάρια. Εκτός αυτού, η σύγχρονη υποχώρηση μιας σειράς στερεοτύπων κοινωνικών, θρησκευτικών και οικογενειακών, οδηγεί πολύ συχνά ένα ζευγάρι ή ακόμα και ένα άτομο στη συνειδητή επιλογή της μη απόκτησης παιδιών.
- Η οικονομική κρίση,  επίσης, λειτουργεί ανασταλτικά στο ποσοστό των γεννήσεων, ενώ στην ένταση του αρνητικού ισοζυγίου συμβάλλει και το αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο.
- Τρίτο και σημαντικότερο είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπήρξε σοβαρή έλλειψη πολιτικής, και όσα μέτρα και εάν έχουν ληφθεί στο παρελθόν ήταν αποσπασματικού ή λανθασμένου χαρακτήρα.
Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στις οικονομικές ενισχύσεις της οικογένειας, αφορούσε και στην απουσία πολιτικής δέσμευσης από την πλευρά του κράτους, έως σήμερα, για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόνο το 4% της κοινωνικής δαπάνης κατευθύνεται σε οικογένειες και σε τέκνα στην Ελλάδα, όταν σε άλλες χώρες που αντιστέκονται στην δημογραφική συρρίκνωση, το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η πολιτεία οφείλει να ενεργοποιήσει ένα σχέδιο δράσης που θα μπορέσει άμεσα να αντιστρέψει ή να συγκρατήσει την αρνητική τάση για  τα επόμενα χρόνια.
Καίριο ζήτημα ωστόσο, παραμένει η αλλαγή νοοτροπίας, η αποδοχή των διαφορετικών κοινωνικών σύγχρονων προτύπων, ώστε ο φόβος κοινωνικού αποκλεισμού να μην οδηγεί στην αποφυγή της γονεϊκότητας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω πως αυτή η Κυβέρνηση, έχει μέχρι στιγμής θεσμοθετήσει μια σειρά νομοθετημάτων, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση του δημογραφικού ζητήματος.
Βέβαια όλη η πολιτική μας αποτελεί ένα μόνο  τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία συμβαδίζει με τη συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Ειδικότερα, η δημογραφική πολιτική συμπληρώνεται από τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, τη μητρότητα/γονεϊκότητα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί.
Είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε πως στις σύγχρονες κοινωνίες, η δομή της οικογένειας έχει ποικίλες μορφές και γι’ αυτό αξίζει να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στο ίδιο το παιδί, και να το θέσουμε στο επίκεντρο, αλλά και σε ενέργειες ενίσχυσης από το πρώτο παιδί.
Εκτός αυτού,  οι επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να ενισχύονται και να συμπληρώνονται από πλήθος συμπληρωματικών άλλων, όπως:
- πολιτικές για την εναρμόνιση οικογενειακής/προσωπικής και εργασιακής ζωής,
- εξασφαλίσεις σε περίπτωση απώλειας εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας των νοικοκυριών,
- ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης,
-  στοχευμένες πολιτικές για τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό,
- πολιτικές για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό - οικογενειακό βίο.
- καθώς και πολιτικές εύκολης πρόσβασης στις νέες μεθόδους γονιμοποίησης.
Αν και έχουν νομοθετηθεί ορισμένες πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται πολύ περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα εμβληματικά νομοθετήματα που εισήγαγε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό της υιοθεσίας και της αναδοχής.
·          Σημαντικές παρεμβάσεις υπήρξαν στον τομέα των σύγχρονων μορφών οικογένειας, όπως το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.

Επίσης, σημαντική ήταν η νομοθέτηση της Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας.
·          Με τον Ν. 4488/ 2017  ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα επιδόματα τέκνου για τις αυτοαπασχολούμενες που υιοθετούν τέκνο ηλικίας έως δύο ετών, τις άδειες μητρότητας κατά τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και την προστασία αυτής,
·          Ο Ν. 4443/2016, περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, κ.λπ.

Ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι οι πολιτικές που ασκούνται για το παιδί. Τα παιδιά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προστασία και στην ενίσχυση της οικογένειας.
Μεταξύ των πιο σημαντικών, είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία για την αναδοχή, την υιοθεσία και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ανηλίκων με την ψήφιση του Ν.4538/2018.
Επίσης, πολλές πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, όπως η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Αναγκαίες, όμως, και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν στον τομέα της υγείας. Όπως ήδη ανάφερα, για το δημογραφικό, είναι απαραίτητη η πολύπλευρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μέτρα από πλευράς του υπουργείου υγείας, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση πρόσβασης στις δομές για την υγεία και κατ΄ επέκταση βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής και καθημερινότητας των πολιτών.
Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ σε ένα κομβικό και αρκετά σύγχρονο φαινόμενο που έχει επιπτώσεις στο δημογραφικό ζήτημα. Κι αυτό είναι το φαινόμενο του brain drain. Της μετανάστευσης δηλαδή σε άλλη χώρα των νέων, επιστημόνων κυρίως, οι οποίοι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Οι επιπτώσεις εκτιμώ πως δε χρειάζεται να αναλυθούν εκτενώς, ωστόσο, απαιτούνται πολιτικές από τη μία για την ανάσχεση του brain drain, κι από την άλλη για την επιστροφή των νέων που έφυγαν από τη χώρα.
Από τη μία, επιδιώκεται η αλλαγή αναπτυξιακού υποδείγματος με μετατόπιση προς την «οικονομία της γνώσης», ώστε να αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μειώνεται η φυγή του.
Επιπλέον, σε ένα πιο βραχυπρόθεσμο πεδίο δημιουργήσαμε ήδη θεσμικό πλαίσιο για την κινητροδότηση της στροφής σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης, ενώ αναπροσανατολίζουμε και το νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων προς την ίδια κατεύθυνση.
Στηρίζουμε την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με μέτρα όπως η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων, δράσεις για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας - ΤΟΜΥ με προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, η ενίσχυση R & D σε επιχειρήσεις - Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ και οι δράσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια.
Δεύτερον, στηρίζουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία μέσω των υποτροφιών ΙΚΥ και ΕΛΙΔΕΚ υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων των νέων προσλήψεων στα ΑΕΙ/ ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα
Τέλος, είναι σημαντική η πρωτοβουλία ΓΕΦΥΡΕΣ για τη δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με την ελληνική οικονομία, ενόσω παραμένουν στο εξωτερικό. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο πληροφορίας και σύνδεσης των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν σε όλο τον κόσμο. Βασικός της στόχος είναι να επιτύχει, με αμοιβαίο όφελος, τη συμβολή όλων των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας στην κατεύθυνση της «κοινωνίας της γνώσης».
Οι πολιτικές που προαναφέρθηκαν μειώνουν σταδιακά τη φυγή και θα οδηγήσουν στην επιστροφή κάποιων νέων πίσω στη χώρα. Πέραν όμως όλων αυτών, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο που θα ζουν και θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ.
            Όπως προκύπτει από τα όσα προανάφερα στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι άλλος από τον διατομεακό συντονισμό. Η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι μια συνάρτηση γενικότερων κοινωνικών και πολιτικών στόχων και εφαρμογής οριζόντιων και ολιστικών πολιτικών, όπως πολιτικές απασχόλησης, υποδομές φροντίδας παιδιών, επιδόματα, φορολογικά και άλλα κίνητρα, πολιτικές υγιούς και ενεργούς γήρανσης, πολιτικές υγείας και άλλες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι πολιτικές που έως τώρα εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα και έχουν αντίκτυπο άμεσο και θετικό στην ανάπτυξη και στην υγιή ανασυγκρότηση της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.


Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη γεωθερμία η Νατάσα Γκαρά







Αθήνα, 04 Μαρτίου 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη γεωθερμία η Νατάσα Γκαρά


- Ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου "Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις"

Ένα πολύ σημαντικό και αναγκαίο νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,  το  οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει και ρυθμίζει τρεις βασικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

- θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας μας
- θεσμοθετεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου
- αναβαθμίζει το  Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ),
- ενώ παράλληλα, ρυθμίζει κάποια επιμέρους ζητήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.

Η Νατάσα Γκαρά, ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε συνοπτικά τις κεντρικές και σημαντικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου αλλά κυρίως υπογράμμισε  την αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της χώρας μας, που ονομάζεται γεωθερμία, η οποία  μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας, στην εξοικονόμηση κονδυλίων για την παραγωγή ενέργειας, και στη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα.

Σε γενικό πλαίσιο το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων ώστε να δοθεί μια νέα πνοή σε μεγάλα ενεργειακά έργα και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των γεωθερμικών πεδίων αποτελεί στη δική μας περιοχή το Γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και για τον λόγο αυτόν η κα. Γκαρά έκανε ειδική αναφορά κατά την εισήγησή της, σημειώνοντας πως " το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρει ένα γεωθερμικό πεδίο σε μια τοπική κοινωνία.                     
       Η αξιοποίηση του πεδίου αφορά στην τοπική ανάπτυξη και θα  αξιοποίηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη θέρμανση όλων των Δημοτικών κτιρίων, για θέρμανση ή άλλη ενεργειακή χρήση από του ντόπιους κατοίκους, τους αγρότες, διάφορες ομάδες παραγωγών και τοπικούς επιχειρηματίες με δίκτυα που θα αναπτύσσονται και σε τρεις αγροτικές περιοχές.
       Η αγαστή συνεργασία, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αντιδημαρχίας ενέργειας, απέφερε καρπούς στην εν λόγω περίπτωση και οφείλω να αναφέρω πως για «πρώτη» φορά στη χώρα μας επιτεύχθηκαν κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη διανομή θερμικής ενέργειας, οι εγκρίσεις, οι νέες βαθιές γεωθερμικές γεωτρήσεις, οι έρευνες νέων υλικών σωληνώσεων και ειδικών αντλιών υψηλών θερμοκρασιών.
Εκτός αυτού, σημειώνεται επίσης, πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και  μια νέα Γεωθερμική γεώτρηση προς αναζήτηση ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση των κατοίκων στους οικισμούς της Άνθειας – Αριστείνου, Λουτρού, Δωρικού – Αετοχωρίου και Αγνάντιας με οφελούμενους περίπου 3000 κατοίκους.
       Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την οικονομία, είναι τεράστια από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, και το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα του ενεργειακού μετασχηματισού της χώρας. "

Η συζήτηση του νομοσχεδίου πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα και αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 04 Μαρτίου. Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι διατάξεις του παρόντος σχέδιο νόμου για τη γεωθερμία αναμένεται εδώ και πολύ καιρό από όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως όμως αποτελεί για εμάς σημείο αναφοράς, καθώς πρόκειται να βελτιώσει και να αναδείξει τις ενεργειακές δυνατότητες της περιοχής μας.


Το Γραφείο Τύπου





*Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση

Εισήγηση 1η επιτροπή
"Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις"
       Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
       Ένα πολύ σημαντικό, αναγκαίο θα έλεγα, νομοσχέδιο καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα, το οποίο εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει και ρυθμίζει 3 βασικές δραστηριότητες αρμοδιότητας του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
- θεσμοθετεί το πλαίσιο διαχείρισης της γεωθερμικής ενέργειας της χώρας μας
- θεσμοθετεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου
- αναβαθμίζει το  Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ),
- ενώ παράλληλα, ρυθμίζει κάποια επιμέρους ζητήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν σε χωροταξικά, πολεοδομικά και ενεργειακά ζητήματα.
       Είναι κοινώς αποδεκτό πως οι διατάξεις του παρόντος σχέδιο νόμου για τη γεωθερμία αναμένεται εδώ και πολύ καιρό από όσους ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
       Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, δυστυχώς έχει καταγράψει κακό παρελθόν στην Ελλάδα, όπου ατυχείς ενέργειες δημιούργησαν ένα δυσκίνητο θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο οι δυνατότητες και τα οφέλη αξιοποίησης της γεωθερμίας, κυρίως σε λαϊκές οικίες ή και ολόκληρους οικισμούς.
       Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η αειφόρος ανάπτυξη, η σύγχρονη προσσέγγιση χρήσης της τεχνολογίας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας, βρίσκονται σε προτεραιότητα στον πολιτικό μας σχεδιασμό.
       Ήδη έχουν γίνει αρκετές ενέργειες βελτίωσης, τόσο σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επενδύσεων ή συνεργασιών, αλλάζοντας όχι μόνο τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, αλλά και την αυξημένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
       Σε αυτό το πλαίσιο, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να εκσυγχρονίσει ή να προσθέσει αναγκαίες διατάξεις, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε ή να δώσουμε ώθηση σε μεγάλα ενεργειακά έργα.
      
       Καθώς το νομοσχέδιο έχει αρκετές διατάξεις που αφορούν σε 3 διαφορετικά πεδία, θα προσπαθήσω συνοπτικά να παρουσιάσω τα κεντρικά και σημαντικότερα σημεία του.

       Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμική ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, ενώ θεσπίζονται αυστηροί κανόνες, ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών. Δυστυχώς, στη χώρα μας προηγούμενες κακές πρακτικές έχουν θέσει πολλές φορές την αξιοποίηση των ΑΠΕ υπό αμφισβήτηση.
       Για αυτό το λόγο θεωρούμε αναγκαίο να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το μεγάλο αυτό πλεονέκτημα της χώρας μας, που ονομάζεται γεωθερμία, ώστε να συμβάλει δυναμικά στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας, στην εξοικονόμηση κονδυλίων για την παραγωγή ενέργειας, και στη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα.
       Σε ένα γενικό πλαίσιο, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης αδειών για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας πάντα σε ένα πλαίσιο σχεδίου αειφόρου και κοινωνικής ανάπτυξης της εκάστοτε περιοχής, οι οποία θα είναι σε θέση να καλύψει μια σειρά από τις ενεργειακές της ανάγκες, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή αυτονομία της.
       Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο:
       1. γίνεται πιο απλή η κατηγοριοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ανάπτυξη των πεδίων με θερμοκρασία έως 90 βαθμών Κελσίου. Τα γεωθερμικά πεδία θα διακρίνονται σε τοπικού ενδιαφέροντος (30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (άνω των 90°C).
2αυξάνεται η ελάχιστη θερμοκρασία καθορισμού γεωθερμικού δυναμικού κατά 5°C, δηλαδή από τους 25°C αναπροσαρμόζεται στους 30°C, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αρκετών αγροτικών γεωτρήσεων για άρδευση. Επιπλέον, θεσμοθετείται η σύσταση Επιτροπών Αντιμετώπισης Προβλημάτων, με σκοπό την εξέταση σχετικών προκλήσεων.

       3. Στα εθνικού ενδιαφέροντος γεωθερμικά πεδία (άνω των 90°C), η αρμοδιότητα προκήρυξης διαγωνισμού και σύναψης σύμβασης μίσθωσης ανήκει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον αντίποδα, ως φορέας διαχείρισης των τοπικών γεωθερμικών πεδίων ορίζεται η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναλαμβάνοντας ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση δικαιώματος μίσθωσης στους ενδιαφερόμενους
       4. στα τοπικού ενδιαφέροντος πεδία, η διαδικασία διαγωνισμού προκαλείται πλέον με αίτηση του ενδιαφερομένου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρεί σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διάρκειας 30 ημερών, από την ημέρα που εκδηλώνεται ενδιαφέρον, παραλείποντας έτσι τη χρονοβόρα διαδικασία χαρακτηρισμού της περιοχής γεωθερμικού ενδιαφέροντος από το ΙΓΜΕ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και τη διακριτική ευχέρεια που είχε η Αποκεντρωμένη για το χρόνο έκδοσης της δημόσιας πρόσκλησης.
       5. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων, που πλέον ορίζεται ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που ρυθμίζουν την εκμετάλλευση του γεωθερμικού ρευστού από τα υπόγεια γεωθερμικά συστήματα, με σκοπό τη βιώσιμη, ορθολογική και ολοκληρωμένη αξιοποίησή του και αναφέρεται στο σύνολο του πεδίου
       6. θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία. Ορίζεται ότι ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα διατίθεται στους δήμους. Επίσης, σε περίπτωση που η μίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού πραγματοποιείται για την κάλυψη θερμικών αναγκών σχολείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δεν υφίσταται υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολή ούτε και καταβολή μισθώματος.
       7. Την παρακολούθηση και τον έλεγχο σε επιστημονικό επίπεδο σε όλα τα γεωθερμικά πεδία της χώρας αναλαμβάνει η νεοσύστατη Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πέραν της ΕΑΓΜΕ, μπορούν να επιλέξουν επιστημονικούς συμβούλους από οποιοδήποτε επιστημονικό, ερευνητικό ή ακαδημαϊκό φορέα, ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, είτε ακόμη και μεμονωμένους επιστήμονες προκειμένου να τις βοηθηθούν στο έργο τους.
       8. συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Σημείων Αξιοποίησης Γεωθερμίας και το  Εθνικό Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων, όπως και οι αντίστοιχες διαδικτυακές τους πύλες για τον καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση τόσο του συνόλου των γεωτρήσεων και των εγκαταστάσεων άντλησης, όσο και του συνόλου των θερμών πηγών της χώρας.

       Αυτά τα γεωθερμικά πεδία μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ενεργειακές ανάγκες (π.χ. θέρμανση ιχθυοκαλλιεργειών, θέρμανση θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ξήρανση αγροτικών προϊόντων, θέρμανση και ψύξη κατοικιών, αφαλάτωση νερού, θέρμανση κολυμβητηρίων, λειτουργία λουτροθεραπευτικών εγκαταστάσεων) και να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή αυτονομία των περιοχών.
       Είναι ευρέως αποδεκτό πως η αξιοποίηση της γεωθερμίας μπορεί να συμβάλει σημαντικά και ποικιλοτρόπως στην οικονομική ανάπτυξη ευρύτερων περιοχών και στη δημιουργία πυρήνων οικονομικής δραστηριότητας με σημαντικό όφελος στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα της υπαίθρου.

       Έως σήμερα, σε 30 περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν εντοπιστεί γεωθερμικά πεδία, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για άμεσες χρήσεις, σε διάφορους παραγωγικούς τομείς. Ωστόσο, σήμερα αξιοποιείται μόνο ένα μικρό μέρος του διαθέσιμου δυναμικού, κυρίως για ιαματικό τουρισμό, εξαιτίας των εμποδίων που θέτει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
       Μια από αυτές τις 30 περιοχές όπου έχει προχωρήσει το έργο αξιοποίησης της γεωθερμίας, παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς, είναι το Γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πολλαπλά οφέλη που επιφέρει ένα γεωθερμικό πεδίο σε μια τοπική κοινωνία.
                  
       Η αξιοποίηση του πεδίου αφορά στην τοπική ανάπτυξη και θα  αξιοποίηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για τη θέρμανση όλων των Δημοτικών κτιρίων, για θέρμανση ή άλλη ενεργειακή χρήση από του ντόπιους κατοίκους, τους αγρότες, διάφορες ομάδες παραγωγών και τοπικούς επιχειρηματίες με δίκτυα που θα αναπτύσσονται και σε τρεις αγροτικές περιοχές.
       Η αγαστή συνεργασία, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της αντιδημαρχίας ενέργειας, απέφερε καρπούς στην εν λόγω περίπτωση και οφείλω να αναφέρω πως για «πρώτη» φορά στη χώρα μας επιτεύχθηκαν κόντρα στην τεράστια γραφειοκρατία όλες τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τη διανομή θερμικής ενέργειας, οι εγκρίσεις, οι νέες βαθιές γεωθερμικές γεωτρήσεις, οι έρευνες νέων υλικών σωληνώσεων και ειδικών αντλιών υψηλών θερμοκρασιών.

       Σημειώνεται επίσης, πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και  μια νέα Γεωθερμική γεώτρηση προς αναζήτηση ποσοτήτων γεωθερμικών ρευστών, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τηλεθέρμανση των κατοίκων στους οικισμούς της Άνθειας – Αριστείνου, Λουτρού, Δωρικού – Αετοχωρίου και Αγνάντιας με οφελούμενους περίπου 3000 κατοίκους.
       Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την οικονομία, είναι τεράστια από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, και το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο στον τομέα του ενεργειακού μετασχηματισού της χώρας.

       Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, το ΥΠΕΝ θεσμοθετεί την ίδρυση μιας νέας, δημόσιας γεωλογικής αρχής, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), εκσυγχρονίζοντας παράλληλα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και διευρύνοντας τις αρμοδιότητες σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων, προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών. Στην ουσία αντικαθίσταται το σημερινό Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), το οποίο θεωρείται απαρχαιωμένο, τόσο σε λειτουργικό, όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

       Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΓΜΕ αναλαμβάνει, για λογαριασμό του κράτους, ένα ρυθμιστικό και ταυτόχρονα εποπτικό ρόλο σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων από πλημμύρες ή κατολισθήσεις, σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω π.χ. ελέγχων ποιότητας υπεδάφους και υπόγειων υδάτων και στον έλεγχο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στο υπέδαφος της Ελλάδας.

       Ενδεικτικά, οι νέες αρμοδιότητες που απονέμονται στην Αρχή είναι ο έλεγχος γεωθερμικών πεδίων όχι μόνο στην έρευνα, αλλά και κατά τη λειτουργία τους, η αποτύπωση σταδιακά όλων των υδρευτικών γεωτρήσεων της χώρας, ο έλεγχος μεταλλείων και λατομείων, τον οποίο θα παρέχει δωρεάν προς το ΥΠΕΝ που είναι η αδειοδοτούσα αρχή κ.ά.
       Η νέα αρχή αναλαμβάνει, επίσης, την αρμοδιότητα όχι μόνο της αποτύπωσης, αλλά και της ανάπτυξης της γεωπληροφορίας του κράτους σε ορυκτά και μέταλλα.

       Στη νέα Αρχή συστήνεται η νέα Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, η οποία έχει ως σκοπό την έρευνα και την καταγραφή γεωλογικών κινδύνων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις αρμόδιες αρχές. Η Διεύθυνση αυτή αποτελείται από τα Τμήματα Διαχείρισης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Κινδύνων.
       Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η αποτελεσματική προστασία της ζωής και των περιουσιών από γεωλογικούς κινδύνους και καταστροφές, φαινόμενα που δυστυχώς έχουν κατακλύσει τη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και καλούμαστε σαν Πολιτεία, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση  να λάβουμε και να ενισχύσουμε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

       Επίσης, αναλαμβάνει την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου που ανήκε στο ΙΓΜΕ και τη δημιουργία ειδικού ερευνητικού λογαριασμού για τη χρηματοδότηση της έρευνας και των σχετικών έργων δημόσιας ωφέλειας.

       Η νέα Αρχή θα έχει έξι Διευθύνσεις αντί των είκοσι Διευθύνσεων του ΙΓΜΕ και προβλέπονται οριζόντιες μορφές ευέλικτης οργάνωσης με σύσταση ομάδων έργων με παράλληλα καθήκοντα.

       Ιδιαίτερα σημαντικό, όμως, είναι πως παρ' όλο που το  ΙΓΜΕ καταργείται ως δομή, όλοι οι εργαζόμενοι διασφαλίζονται πλήρως διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους με την ίδια έννομη σχέση καθώς εντάσσονται σε τακτικές οργανικές θέσεις της νέας αρχής, αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους για μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη, προστατεύεται η προσωπική διαφορά των αποδοχών τους και εφαρμόζονται όλες οι προστατευτικές διαδικασίες του Δημοσιοϋπαλληλικού Δικαίου.
       Τέλος, διασφαλίζεται η συνέχιση όλων των έργων ΕΣΠΑ και όλων των συμβάσεων, έργων και προγραμμάτων που είχε αναλάβει το ΙΓΜΕ, με σκοπό την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωσή τους.

       Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός των υφιστάμενων δικτύων διανομής φυσικού αερίου από τις δραστηριότητες παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

       Συγκεκριμένα, με το “μοντέλο” που επελέγη διασφαλίζεται ισοδύναμα ο ανταγωνισμός και οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί του, στρατηγικής σημασίας, μονοπωλίου του εθνικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου, που θα μεταφερθεί μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης και εισφοράς του κλάδου υποδομών σε νέα εταιρεία με την επωνυμία ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.
       Το μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ θα ανήκουν άμεσα και έμμεσα κατά πλειοψηφία στο Ελληνικό Δημόσιο  με ρητή μνεία ότι το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου επί των μετοχών εκδόσεως της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω του 51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ.
       Αναφορικά με τις υπόλοιπες μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η μεταβίβαση αυτών κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.
       Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. υποχρεούται, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης να προχωρήσει σε απορρόφηση των θυγατρικών και να ιδρύσει νέα εταιρεία, που θα δραστηριοποιείται στα διεθνή έργα εισφέροντας και την υφιστάμενη συμμετοχή της στην εταιρεία  ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΑΕ.
       Ακολούθως, πραγματοποιείται ο ευρύτερος εταιρικός μετασχηματισμός της υφιστάμενης ΔΕΠΑ ΑΕ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, στην οποία θα παραμείνουν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, απορροφώντας όλες τις θυγατρικές της. Στη συνέχεια θα ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50% συν μία μετοχή  από το ΤΑΙΠΕΔ και θα μεταβιβαστεί το υπόλοιπο των μετοχών στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα, και αυτοδικαίως αργότερα στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ).

       Αυτός ο διαχωρισμός ουσιαστικά πραγματοποιείται για να μη μπορεί η ίδια εταιρική οντότητα να ελέγχει μια επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας φυσικού αερίου ή και ηλεκτρικής ενέργειας ή εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και, ταυτοχρόνως, να ασκεί έλεγχο ή δικαιώματα σε διαχειριστή δικτύου διανομής.

       Αντίστροφα, όποιος ελέγχει δίκτυο διανομής ή διαχειριστή δικτύου διανομής δεν μπορεί να ασκεί έλεγχο ή δικαιώματα σε επιχείρηση που εκτελεί στην Ελλάδα οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ή εμπορίας (είτε φυσικού αερίου είτε ηλεκτρικής ενέργειας).
       Ωστόσο, μια επιχείρηση παραγωγής ή προμήθειας ή εμπορίας στην Ελλάδα θα μπορεί να έχει μειοψηφική συμμετοχή σε διαχειριστή δικτύου διανομής φυσικού αερίου.

       Ειδικότερα, η ΔΕΠΑ Υποδομών θα απορροφήσει τις θυγατρικές διαχείρισης δικτύων στις οποίες η ΔΕΠΑ διατηρεί το 100% των μετοχών (δηλαδή της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ), ενώ σε αυτήν θα διαβιβασθεί και το 51% που κατέχει στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Επίσης, σε αυτήν θα υπαχθούν
- τα διεθνή έργα στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ και τα οποία βρίσκονται είτε υπό υλοποίηση είτε σε στάδιο σχεδίασης (IGB, EastMed, IGI)
- τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από μνημόνια συνεργασίας ή συμφωνίες αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ ΑΕ στις εταιρείες που έχουν ως σκοπό την κατασκευή, ανάπτυξη και διαχείριση του νέου πλωτού τερματικού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
-Το δίκτυο οπτικών ινών κυριότητας ΔΕΠΑ.
- Υφιστάμενα ή μελλοντικά δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής δικτύων διανομής, συμπεριλαμβανομένων έργων CNG ή μικρής κλίμακας LNG.

       Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα απορροφήσει το 100% ΕΠΑ Αττικής, δραστηριοποιούμενη έτσι και στην εισαγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είναι φυσικό, στην εταιρεία θα παραμείνουν τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας της υφιστάμενης ΔΕΠΑ για την εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, καθώς και η προμήθεια τελικών πελατών με καύσιμο. Επίσης, θα διατηρήσει τη δραστηριοποίηση στην αεριοκίνηση και τη χρήση του εμπορικού σήματος «FISIKON».

       Τώρα, όσον αφορά τον επιμερισμό του προσωπικού της υφιστάμενης εταιρείας και των θυγατρικών, προβλέφθηκαν διατάξεις που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η εργασιακή τους ειρήνη.
      
       Συγκεκριμένα, στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα «περάσουν» οι εργαζόμενοι της ΕΔΑ Αττικής και της ΔΕΔΑ καθώς και το προσωπικό που απασχολείται μέχρι 31.12.2018, στον κλάδο υποδομών ΔΕΠΑ καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ (εντός τριάντα ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου) και μεταφέρεται στη ΔΕΠΑ Υποδομών κατά την ολοκλήρωση της διάσπασης.
       Για το προσωπικό θα συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας ή των επιχειρησιακών συλλογικών σύμβασεων εργασίας, μέχρι νεότερη τροποποίησή τους, η οποία θα ρυθμίζει ενιαία τα ζητήματα του προσωπικού της ΔΕΠΑ Υποδομών.


       Από την άλλη πλευρά, το προσωπικό της ΔΕΠΑ Εμπορίας και των θυγατρικών της μπορεί πριν την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης να ενταχθεί σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και αυτοί που θα συνεχίσουν να απασχολούνται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας  δεν θα μπορούν να απολυθούν για τρία έτη μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης.

       Στο τέταρτο μέρος συμπεριλαμβάνονται  ρυθμίσεις χωροταξίας για το κτηματολόγιο και πολεοδομικές ρυθμίσεις για τις οριογραμμές ρευμάτων και τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αλλά και σειρά ρυθμίσεων που αφορούν ενεργειακά ζητήματα, όπως οι ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες των αιολικών, την χρήση ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ α και β βαθμού, τα φωτοβολταϊκά και τις ενεργειακές κοινότητες, τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων, ενώ εξειδικεύεται η ρύθμιση για απαγόρευση των σχιστολιθικών πετρελαίου και αερίου.
       Όσον αφορά τα χωροταξικά ζητήματα, το παρόν νομοσχέδιο δίνει παράταση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που επιθυμούν να προβούν οικειοθελώς σε κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων τους έως τη λήξη της προθεσμίας για υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4495/2017 (09/11/2019)
       Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν ολοκληρωθεί).
       Στο ίδιο νομοσχέδιο επιλύονται δυσχέρειες που είχαν δημιουργηθεί κατά την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και καθίσταται πιο αποτελεσματικό το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία κατεδάφισης.

       Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται η απαλλαγή των πολιτών από τέλη για τα απαιτούμενα κτηματολογικά έγγραφα σχετικά με τις μεταβολές στις αρχικές τους δηλώσεις, καθώς και για διόρθωση σφαλμάτων που αφορούν σε γεωμετρικά στοιχεία των εγγραφών κατά τη διενέργεια της κτηματογράφησης.
       Επιπλέον εισάγεται νέα απλοποιημένη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης και εισάγεται ρύθμιση για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται μεταξύ της οριογραμμής και της οικοδομικής γραμμής και ρύθμιση για την προσωρινή οριοθέτηση ρεμάτων που δεν έχουν οριοθετηθεί ή στα οποία ελλείπουν οι προσωρινές οριογραμμές.

       Ειδικότερα για τα ενεργειακά ζητήματα προβλέπεται επιπλέον:

       - Η δυνατότητα χρήσης ενεργειακού συμψηφισμού/εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού για κάλυψη ενεργειακών αναγκών κοινωφελών επιχειρήσεων (σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.).

       - Ορίζεται τιμή αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με προσαύξηση επί της μεσοσταθμικής τιμής των δημοπρασιών της ίδιας τεχνολογίας της περασμένης χρονιάς ύψους: 5% για εγκατεστημένη ισχύ έως 500 kW και 10% για σταθμούς Ενεργειακών Κοινοτήτων με εγκατεστημένη ισχύ έως 1 MW.

       - Αντιμετωπίζεται η κατάτμηση έργων ΑΠΕ: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει άμεσα ή έμμεσα έως δύο έργα, με δυνατότητα σύναψης σύμβασης ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών, ενώ οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να κατέχουν αντίστοιχα έργα συνολικής ισχύος έως 18MW.

       - Θεσμοθετούνται Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το περιβάλλον και την ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, των δήμων και αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

       - Τέλος, εισάγεται ακριβέστερος ορισμός των “υδρογονανθράκων”, που σε κάθε περίπτωση αποκλείει το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.

Ευχαριστώ πολύ.