Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Ν. Γκαρά: Η αποτυχία της κυβέρνησης με την πανδημία συνεχίζεται και στον Έβρο

Την ώρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ήμερα που ο κορωνοϊός  έπληξε τη χώρα μας, και με τα δεδομένα, δυστυχώς, να δυσχεραίνουν καθημερινά, χθες πληροφορηθήκαμε την ένταξη και του Δήμου Διδυμοτείχου στο «κόκκινο» και τις περιοχές που βρίσκονται υπό αυξημένο κίνδυνο και σκληρή επιτήρηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστιες ευθύνες. Διότι αρνείται ένα χρόνο τώρα να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των Δημόσιων Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις, να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, να ενισχύσει και να προφυλάξει επαγγελματίες και εργαζόμενους. Αρκείται στο να επιβάλλει σκληρά οριζόντια lockdown και περιορισμούς, γεγονός όμως που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η λογική της κυβέρνησης «βλέποντας και κάνοντας» αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

Οι κάτοικοι του Έβρου, οι φορείς του Νομού, οι δημότες του Δήμου Διδυμοτείχου, ζητούν ενημέρωση. Ζητάμε στοιχεία. Ζητάμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, για τα οποία η περιοχή μας τέθηκε «στο κόκκινο». Και, φυσικά, να μάθουμε ποια μέτρα θα ληφθούν. Ζητάμε στοχευμένα κι αποτελεσματικά μέτρα. Διότι η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί με οριζόντιες αποφάσεις κατασταλτικού χαρακτήρα.

Οι πολίτες του Έβρου όλο αυτό το διάστημα τηρούν με προσοχή τα μέτρα προστασίας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων. Πριν λίγους μήνες σημειώθηκαν δεκάδες κρούσματα κι ευρεία εξάπλωση στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω των ελλιπών μέτρων προφύλαξης και θωράκισης που παρατηρούνται σε όλο το Δημόσιο Συστήμα Υγείας. Σήμερα, δυστυχώς, βλέπουμε να έχουμε τις ίδιες εξελίξεις και στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, χώρο ελεγχόμενο μεν, αλλά με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να είναι και σε αυτή την περίπτωση τραγικά απόντες.

Το «επιτελικό μπάχαλο» της κυβέρνησης, με τη ζημιά που προκαλείται σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζεται. Τους καλούμε έστω και τώρα να σοβαρευτούν. Να σταματήσουν να προκαλούν την κοινωνία και να πουν στην πράξη πως θα προστατεύσουν, θα ενισχύσουν και θα στηρίξουν τους κατοίκους του Έβρου.   

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Αμφίβολο το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Θράκη

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Αμφίβολο το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Θράκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: “Αμφίβολο το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Θράκη”

Η καλλιέργεια του καπνού στην Θράκη είναι βαθιά ριζωμένη με την ιστορία της περιοχής, καθώς για χρόνια αποτελούσε μονοκαλλιέργεια. Μάλιστα, στην περιοχή καλλιεργείται η ποιοτικότερη ποικιλία καπνού ανατολικού τύπου («μπασμάς») και η Θράκη καλύπτει το 60% της εγχώριας παραγωγής καπνού. Ωστόσο, είναι πολύ αμφίβολη η επιβίωση της καλλιέργειας αυτής, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί τόσο από φυσικές καταστροφές, όσο και από την ευρύτερη αντικαπνιστική τάση στον δυτικό κόσμο.

Ξεκινώντας με μια μικρή αναδρομή, η τιμή του καπνού ήταν ανέκαθεν χαμηλή, μα ποτέ δεν έφτασε σε τόσο εξευτελιστικά επίπεδα όσο τα σημερινά, ώστε να μην απομένει κανένα κέρδος για τους παραγωγούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι πριν το 2018 η μέση τιμή ξεπερνούσε τα 5 ευρώ. Το 2018, λόγω των καταστροφών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του καπνού, η τιμή κατρακύλησε κοντά στα 4,3 ευρώ. Το 2019 η παραγωγή ήταν πολύ καλύτερη και σταδιακά αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην ποιότητα του καπνού και η τιμή ξεπέρασε τα 4,6 ευρώ. Όμως, οι δυσκολίες του 2020 ήταν πολλαπλές, αφενός η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την προσέλευση εργατών γης για την συγκομιδή του προϊόντος και αφετέρου, παρότι η ποιότητα του καπνού αποκαταστάθηκε, η τιμή των εμπόρων μετά βίας ανέρχεται κοντά στα 4,3 ευρώ, δηλαδή ακόμα πιο χαμηλά από τις τιμές του 2018. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς το κόστος παραγωγής που ξεπερνάει τα 3,5 ευρώ, καταλαβαίνει ότι η επιβίωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας κρέμεται ειλικρινά από μια κλωστή.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρουμε ότι ήδη η παραγωγή έχει μειωθεί σε τεράστιο ποσοστό με τους καπνοκαλλιεργητές να μεταναστεύουν στις βιομηχανίες του εξωτερικού για εποχική εργασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ξάνθης, όπου πλέον παράγονται μόλις γύρω στους 900 τόνους καπνού συνολικά.
Οι καπνοπαραγωγοί πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της συνέχισης της καλλιέργειας ή της μετανάστευσης. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ήδη ζητήσει προκαταβολές από τους εμπόρους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας εσοδείας.

Οι μηδενικές επιδοτήσεις τόσο από πλευράς Υπουργείου, όσο και από την Ε.Ε. αποτελούν την βασική αιτία για την διαμόρφωση αυτής της κατάστασης. Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν ιδιαιτέρως την Ροδόπη το 2018 και κατέστρεψαν ολοσχερώς την καλλιέργεια του καπνού αποτέλεσαν ένα ακόμα πραγματικό εμπόδιο. Παρόλα αυτά, αν και δεν έγινε δυνατό να καλυφθούν οι ζημίες εξ ολοκλήρου από τον ΕΛΓΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε στην ενίσχυση de minimis για τους καπνοκαλλιεργητές προκειμένου να μετριάσουν την ζημιά τους, ενώ αναζητήθηκαν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης (π.χ. μέσω ΠΣΕΑ).

Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται η ζημία δεν αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα αφενός οι καπνοπαραγωγοί να έχουν αφεθεί αβοήθητοι απέναντι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμπόρων και αφετέρου να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία τους. Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός, κ. Βορίδης, σε διάσκεψη με τους καπνοπαραγωγούς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να επιδοτηθεί το διαφυγόν κέρδος των καπνοπαραγωγών, παρά μόνο κάποιες ζημίες τους από καιρικά φαινόμενα ή όσες συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρέλειψε να δώσει μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο, είτε κάνοντας μια προσπάθεια συνεννόησης με τους εμπόρους, είτε στοχεύοντας σε ένα σοβαρό σχέδιο για την στήριξη της καλλιέργειας.

Συμπερασματικά, κανείς δεν αμφιβάλλει για τις διαθέσεις της Ε.Ε. απέναντι στην καλλιέργεια καπνού, όμως από την στιγμή που τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσής της θα έπρεπε η κυβέρνηση να διεκδικήσει την προστασία του παραγόμενου προϊόντος και των καπνοπαραγωγών. Παράλληλα, επειδή τίθεται σοβαρό θέμα όχι μόνο επιβίωσης της καλλιέργειας, αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, θα έπρεπε η Κυβέρνηση να συγκροτήσει συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης του καπνού και με εναλλακτικές πρωτοβουλίες, πέραν των επιχορηγήσεων από την Ε.Ε., προκειμένου να μην γίνει ο καπνός στην χώρα μας είδος υπό εξαφάνιση.

Επειδή, οι φετινές τιμές του καπνού είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με την ποιότητα του προϊόντος

Επειδή, τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης των καπνοπαραγωγών πλέον, οι οποίοι αναγκάζονται να παρατήσουν την καλλιέργεια και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προκειμένου να τα βγάλουν πέρα

Επειδή, ανέκαθεν ο καπνός αποτελούσε ταυτοτικό χαρακτηριστικό της Θράκης και ακόμα για πολλές περιοχές αποτελεί μονοκαλλιέργεια

Επειδή, απαιτείται σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης και στήριξης της παραγωγής του καπνού

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Με ποιον τρόπο προτίθεται να συμβάλλει στην ανεύρεση λύσης σχετικά με την διαμορφωθείσα τιμή που αποδίδεται στα καπνά; Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει προκειμένου να στηρίξει τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών;

2. Με ποιον τρόπο προτίθεται να στηρίξει έμπρακτα την καλλιέργεια καπνού μέσω ενισχύσεων; Προτίθεται να βελτιώσει το πλαίσιο αποζημιώσεων της καπνοκαλλιέργειας σε περίπτωση καταστροφών που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες;

3. Προκειμένου να αποτρέψει την παρακμή της καλλιέργειας καπνού και την μετανάστευση των καπνοπαραγωγών στο εξωτερικό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί; Προτίθεται για παράδειγμα να διαμορφώσει ένα δομημένο σχέδιο σωτηρίας της καπνοπαραγωγής στην Θράκη;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Θραψανιώτης Μανόλης
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Χαρίτου Δημήτριος
Ψυχογιός Γεώργιος

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων : Επιτακτική ανάγκη να γίνει ακατάσχετη η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες λόγω Covid-19

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων : Επιτακτική ανάγκη να γίνει ακατάσχετη η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες λόγω Covid-19

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με αίτημα να γίνει ακατάσχετη η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες λόγω Covid-19, πραγματοποίησαν 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές, οι Αιρετές Περιφέρειες της χώρας, κάνοντας χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουν, υλοποιούν πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προχωρήσει σε έκδοση προσκλήσεων με τίτλο «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στην από 27/10/2020 ερώτησή βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για το αν προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα χορηγηθεί από τις Περιφέρειες να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή, η επίσημη απάντηση ήταν ότι οι επιχορηγήσεις των εν θέματι προκηρύξεων πραγματοποιούνται με μια τελική πληρωμή και συνεπώς σύμφωνα με το νόμο το 70% της πληρωμής αυτής είναι ακατάσχετο. Είχε επισημανθεί μάλιστα μέσω της απάντησης ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί η μη επιστρεπτέα ενίσχυση από τις Περιφέρειες προς των μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Παρόλα αυτά, στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» και συγκεκριμένα στο άρθρο 223, προβλέπεται το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης, από το ΕΣΠΑ, μόνο για τη δράση «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜΜΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος».

Επιπλέον, αφενός, υπάρχει κίνδυνος η ενίσχυση των Περιφερειών να μην εισπραχθεί αμιγώς από τις επιχειρήσεις, όπως με την επιστρεπτέα προκαταβολή του κεντρικού κράτους λόγω χρεών στο Δημόσιο και αφετέρου, αποδεικνύεται εμπράκτως η εφαρμογή πολιτικών πρακτικών δύο ταχυτήτων.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, ώστε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που χορηγείται από τις Περιφέρειες να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή, παρομοίως με τις ενισχύσεις για τις οποίες προβλέπεται από την άνωθεν διάταξη και οι οποίες προέρχονται από τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία. Τέλος ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο σήμερα γίνεται παρακράτηση από την χορηγούμενη ενίσχυση από τα εν λόγω προγράμματα των περιφερειών, εφόσον οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές είναι σε αναστολή λόγω της πανδημίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Να γίνει ακατάσχετη η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες λόγω Covid-19» 

Oι Αιρετές Περιφέρειες της χώρας, κάνοντας χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουν, υλοποιούν πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Οι Περιφέρειες έχουν προχωρήσει σε έκδοση προσκλήσεων με τίτλο «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19», ώστε να στηριχθούν οικονομικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στην από 27/10/2020 ερώτησή μας για το αν προτίθεστε να προβείτε στις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα χορηγηθεί από τις Περιφέρειες να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή, μας απαντήσατε ότι οι επιχορηγήσεις των εν θέματι προκηρύξεων πραγματοποιούνται με μια τελική πληρωμή και συνεπώς σύμφωνα με το νόμο το 70% της πληρωμής αυτής είναι ακατάσχετο. (Σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με αριθμό πρωτοκόλλου: 122064 - 17-11-2020). Επιπλέον, στην απάντησή σας αναφέρατε χαρακτηριστικά «Το υπουργείο μας περαιτέρω, εξετάζει μαζί και με τα συναρμόδια υπουργεία, το ενδεχόμενο, για δράσεις μικρού προϋπολογισμού που υλοποιούνται από επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19, να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι υπόψη επιχορηγήσεις να μην κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, να μην υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και να μην συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.»

Επίσης με το έγγραφο – απάντηση της ΑΑΔΕ με αριθμό πρωτοκόλλου: ΔEAΦ B l129539 ΕΞ 2020, ενημερωθήκαμε ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί η μη επιστρεπτέα ενίσχυση από τις Περιφέρειες προς των μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Παρόλα αυτά, στο νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές»  και συγκεκριμένα στο άρθρο 223, προβλέπεται το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο, για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης, από το ΕΣΠΑ, μόνο για τη δράση «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜΜΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος».

Επειδή, υποτίθεται ότι ισχύει η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Επειδή, η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, καλύπτει πραγματικές τρέχουσες ανάγκες τους, αφού δεν έχουν άλλα έσοδα για μεγάλο διάστημα,

Επειδή, υπάρχει κίνδυνος η ενίσχυση των Περιφερειών να μην εισπραχθεί αμιγώς από τις επιχειρήσεις, όπως με την επιστρεπτέα προκαταβολή του κεντρικού κράτους λόγω χρεών στο Δημόσιο,

Επειδή, ήδη προωθείτε διάταξη για να καταστεί αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη μόνο η ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης, από το ΕΣΠΑ, δράσης e-λιανικό

Επειδή, αποδεικνύετε εμπράκτως ότι εφαρμόζετε πολιτικές πρακτικές δύο ταχυτήτων

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε η μη επιστρεπτέα προκαταβολή που χορηγείται από τις Περιφέρειες να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και να μην συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή, παρομοίως με τις ενισχύσεις για τις οποίες προβλέπεται από την άνωθεν διάταξη και οι οποίες προέρχονται από τα ίδια χρηματοδοτικά εργαλεία;

2. Εφόσον οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές είναι σε αναστολή λόγω της πανδημίας, για ποιο λόγο σήμερα γίνεται παρακράτηση από την χορηγούμενη ενίσχυση από τα εν λόγω προγράμματα των περιφερειών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη στο Status Radio για την περιοχή των μεταλλείων Κίρκης και για την έκπτωση ρεύματος στους πληγέντες των πλημμυρών

Συνέντευξη που παραχώρησα σήμερα στο ραδιόφωνο StatusRadio 94.2 για την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να παραπέμψει στις καλένδες και να απεντάξει το σημαντικό και δρομολογημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης των παλιών μεταλλείων της Κίρκης στον Έβρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επικαλούμενη προβλήματα στον συντονισμό των φορέων υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώνει τις τραγικές της ολιγωρίες αλλά και το γεγονός πως ο Νομός Έβρου δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια.
Παράλληλα, αναφερθήκαμε και στην ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή με την οποία ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό και την Κυβέρνηση να συμπεριληφθεί και ο Έβρος -όχι μόνο η Αττική- στις περιοχές όπου θα υπάρξουν εκπτώσεις στο ρεύμα στους πληγέντες των πρόσφατων κακοκαιριών. Σημειώνοντας πως και στον Έβρο το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγω των διαδοχικών "κυμάτων" κακοκαιρίας που έπληξαν αρκετούς Δήμους στην περιοχή μας.
Ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό να υπάρξει ισονομία και να συμπεριληφθούν και οι πληγέντες του Έβρου στις εκπτώσεις στο ρεύμα που ανακοινώθηκαν, τονίζοντας πως οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μία ακόμη διακρίση εις βάρος των ακριτών του Έβρου.

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας: «Ανεπαρκής η κρατική οικονομική στήριξη στους ξεναγούς»

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας: «Ανεπαρκής η κρατική οικονομική στήριξη στους ξεναγούς»


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
κ. Υπουργό Τουρισμού
κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ανεπαρκής η κρατική οικονομική στήριξη στους ξεναγούς»

Οι ξεναγοί της χώρας μας, ήδη από τις αρχές της πανδημίας, είχαν προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία για την στήριξη του πληττόμενου κλάδου τους, καθώς δεν έχουν λάβει εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019. Με τα μέτρα απαγόρευσης που επιβλήθηκαν, οι ξεναγοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, από τον Μάρτιο έως και όλο τον Ιούνιο του 2020, αλλά και από
τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα, λόγω της απαγόρευσης των περιηγητικών δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων των πολιτών.
Στο ενδιάμεσο διάστημα της θερινής περιόδου, το συρρικνωμένο τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον δραματικά μικρό αριθμό ξεναγούμενων, εξαιτίας του φόβου συγχρωτισμού, αλλά και των ασύμβατων υγειονομικών πρωτοκόλλων μεταξύ αριθμού επιβαινόντων σε λεωφορεία και αριθμού ξεναγούμενων, είχαν ως αποτέλεσμα οι ξεναγοί να πραγματοποιήσουν από καθόλου, ως ελάχιστες ξεναγήσεις.
Όσο αφορά στη συνολική κρατική ενίσχυσή του κλάδου, τον Ιούνιο 2020, και αφού δεν είχε λάβει καμία απάντηση στα θεσμικά αιτήματά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), διεκδίκησε την ένταξή της στο δεύτερο και τρίτο κύμα των εξαγγελθέντων μέτρων, εφόσον μόνο ένα μέρος των ξεναγών είχε λάβει, ως εκείνη την περίοδο, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία, σημειωτέον, ίσχυε μέχρι τέλος Απριλίου (800 ευρώ, για τον μισό Μάρτιο και τον Απρίλιο) ή τη δίμηνη παράταση ανεργίας για όσους τη δικαιούνταν.
Έκτοτε, οι ξεναγοί έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 (534 + 534 ευρώ), όπερ και σημαίνει ότι για το έτος 2020, έχουν λάβει συνολικά μόλις 1868 ευρώ, ενώ μόνο πρόσφατα ανακοινώθηκε η αποζημίωσή τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.
Οι πιέσεις της Ομοσπονδίας προς τα αρμόδια Υπουργεία συνεχίζονται ως σήμερα, εφόσον ο κλάδος έχει λάβει ανεπαρκή στήριξη με δόσεις, βιώνοντας το «μαρτύριο της σταγόνας», όπως σημειώνει η ΠΟΞΕΝ στην επιστολή της από 10 Φεβρουαρίου 2021.

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του (και σε αντίστοιχο Δελτίο Τύπου), στις 3/2/21, ότι «κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς […] δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».
Παρά την παραπάνω δέσμευση, και όπως υπογραμμίζεται στην ανωτέρω επιστολή της ΠΟΞΕΝ, ο Υπουργός Εργασίας, στις 9/2/21, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον πληγέντα κόσμο της εργασίας, «διαγράφοντας» τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο από την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον κλάδο των επαγγελματιών ξεναγών.
Αυτό εγείρει πολλά ερωτηματικά για τους λόγους εξαίρεσης της συγκεκριμένης επαγγελματικής κατηγορίας, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα παράτασης του άρθρου 20 του Νόμου 4722/2020 για τους ανωτέρω μήνες.
Επειδή, οι ξεναγοί, και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια δραματική κατάσταση, τόσο εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των δραματικών συνεπειών της στον τουρισμό, όσο και λόγω της ανεπαρκούς στήριξης από τα κυβερνητικά μέτρα, ως σήμερα, ενώ οι προοπτικές εργασίας μέσα στο 2021 συνεχώς μετατίθενται,
Επειδή, η φύση της εργασίας των ξεναγών είναι ημερομίσθια και εξαρτημένη ενώ η ανυπαρξία εργασίας, δεν αμείβεται, δεν καταγράφεται και, δυστυχώς, δεν γίνεται αντιληπτή από το Κράτος,
Επειδή, το συνολικό ποσό στήριξης των 1868 ευρώ, που έχουν λάβει οι ξεναγοί για το έτος 2020, δεν προσεγγίζει καν το κατώτατο ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δεν μπορεί να νοηθεί ως μέτρο κοινωνικής μέριμνας και υπεύθυνης πολιτικής,
Επειδή, αντίθετα με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), οι Ευρωπαίοι Ξεναγοί, έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις έως και 19.000 ευρώ,
.
Ερωτούνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί,
1. Για ποιους λόγους εξαιρέθηκαν οι περίπου 2000 επαγγελματίες ξεναγοί της χώρας μας από την παράταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο;
2. Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες συντονισμένες ενέργειες, ώστε με νέα κοινή υπουργική απόφαση να συμπεριλάβουν για τους ξεναγούς την ειδική αποζημίωση για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη; Προτίθενται επίσης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοθεί αναδρομική στήριξη για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2020;
3. Σκοπεύουν τα Υπουργεία να μεριμνήσουν για μια αντίστοιχη επιδοματική στήριξη των ξεναγών, ως τουλάχιστον τον Απρίλιο 2021, και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϋμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Καφαντάρη Χαρούλα
Κασιμάτη Νίνα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Θάνος
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Ψυχογιός Γιώργος

 

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ενεργητική προστασία πρωτογενούς παραγωγής των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:  Ενεργητική προστασία πρωτογενούς παραγωγής των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Ενεργητική προστασία πρωτογενούς παραγωγής των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα

Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πρωτογενή παραγωγή έχουν φτάσει σε πολλές περιπτώσεις σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι ζημιές από έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις πλήττουν μεγάλες περιοχές της χώρας και καταστρέφουν αγροτική παραγωγή αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Με απόφαση του 2017 εντάχθηκε στο ΠΑΑ το μέτρο 5.1 που αφορά την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα με φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ.
Τον Απρίλιο του 2018 δημοσιεύτηκε η 1η πρόσκληση του μέτρου με τελική καταληκτική ημερομηνία 9-10-2018. Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας του οργανισμού στις 16/12/2019 υπογράφηκε η ένταξη των δικαιούχων στο μέτρο. Από τότε έχουν περάσει 14 μήνες, οι παραγωγοί έχουν υλοποιήσει το έργο αλλά καμία πληρωμή δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Στις 30/11/2020, δημοσιεύτηκε η 2η πρόσκληση του μέτρου, η διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι 1/6/2021, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων αγροτών στο μέτρο, αλλά και να μπορέσει ο υποστελεχωμένος από την πολιτική της κυβέρνησης ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον φόρτο εργασίας.
Επειδή, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάθε χρόνο αφαιρούν ένα σημαντικό ποσοστό από το, ήδη, χαμηλό εισόδημα των αγροτών
Επειδή, πολλοί δικαιούχοι της 1ης πρόσκλησης έχουν ήδη υλοποιήσει τις επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, από τα ελάχιστα διαθέσιμα που μπορεί να έχουν,
Επειδή, μεγάλος αριθμός δικαιούχων περιμένουν να ξεκινήσουν οι πληρωμές για να υλοποιήσουν λόγω περιορισμένης ρευστότητας,
Επειδή, οι παραπάνω καθυστερήσεις στις πληρωμές της 1ης πρόσκλησης έχουν δημιουργήσει ανασφάλεια και αμφιβολίες για τις πληρωμές στους αγρότες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμμετοχή για αιτήσεις στην 2η πρόσκληση
Επειδή, η έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης και στον αγροτικό τομέα, μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα,
Επειδή, ο ΕΛΓΑ υποστελεχώνεται με δεκάδες εργαζόμενους να καταφεύγουν στην αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος μέσω της κινητικότητας
Επειδή, η προστασία της παραγωγής είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για το εισόδημα των παραγωγών αλλά και για την αδιάλειπτη παρουσία των ελληνικών προϊόντων στις αγορές

Ερωτάται ο κος υπουργός
1. Πότε προβλέπεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των έργων της 1ης πρόσκλησης του μέτρου 5.1 που έχουν υλοποιηθεί;
2. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έλλειψης ρευστότητας στην υλοποίηση του μέτρου;
3. Προτίθεται να εντάξει τη χρηματοδότηση του μέτρου στο Ταμείο Εγγυήσεων ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, χαμηλότοκο για να αυξήσει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για το μέτρο;
4. Πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης και πληρωμής των δικαιούχων;
5. Προτίθεται να εντάξει και άλλες καλλιέργειες στο μέτρο της ενεργητικής προστασίας, αξιοποιώντας, μάλιστα, μελέτη του ΓΠΑ για τον ΕΛΓΑ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Ψυχογιός Γιώργος

Αραχωβίτης Σταύρος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

Ερώτηση 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας»

Ερώτηση 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και θέμα: «Ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας»

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν ανοιχτά, καθώς για τα παιδιά με αναπηρία το σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη και το κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς τους. Η διατήρηση της σταθερής ρουτίνας είναι ζωτικής σημασίας για τα ίδια και τις οικογένειές τους, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε τον Μάρτη, κατά το 1ο lockdown, όταν τα Ειδικά Σχολεία έκλεισαν, προκαλώντας τεράστια απορρύθμιση στους μαθητές με αναπηρία.

- Η επιτακτική ανάγκη για ανοιχτά Ειδικά σχολεία εν μέσω πανδημίας, όμως, προϋποθέτει και μία σειρά προληπτικών μέτρων, αλλά και αυστηρών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης, για την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν εκεί, αλλά και του προσωπικού των σχολείων.

- Συγκεκριμένα, προκύπτουν εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, τα οποία περιορίζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας του προσωπικού, αλλά προαιρετική για τους μαθητές (λόγω αδυναμίας πολλών παιδιών με κινητικά αλλά και αισθητηριακά προβλήματα να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία) και σποραδική πραγματοποίηση τεστ σε προσωπικό και μαθητές.

- Κι αυτό τη στιγμή που, λόγω των δυσκολιών που προαναφέρθηκαν με τη χρήση μάσκας, των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών που δεν επιτρέπουν -τις περισσότερες φορές- την τήρηση κανόνων υγιεινής, αλλά και τη φύση των ειδικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν συχνά άμεση σωματική επαφή προσωπικού και παιδιών, τα Ειδικά Σχολεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα.

- Αλλά και οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγήςαντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αναλώσιμοι. Στα ειδικά σχολεία υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που δεν πληρούν τις τελευταίες προϋποθέσεις για ειδική άδεια, η πιθανή έκθεση των οποίων σε μόλυνση μπορεί να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

- Επιπροσθέτως, και ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με ρυθμούς χελώνας, μόλις στις 15/2/21 ανακοινώθηκε από την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η πρόθεση εμβολιασμού του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων και ενώ έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός κυβερνητικών αξιωματούχων και λοιπών παρατρεχάμενων, αποκλείοντας, ωστόσο από αυτόν το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων αλλά και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους μαθητές.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:


Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ασφαλέστερη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, με το 3ο κύμα της πανδημίας προ των πυλών;
Προτίθεστε να αυξήσετε τη συχνότητα διενέργειας τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/ριες των ειδικών σχολείων;
Προτίθεστε να τροποποιήσετε τις προϋποθέσεις για ειδική άδεια ώστε να συμπεριλάβετε εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται εκτεθειμένοι και να φροντίσετε για την αναπλήρωση του παραπάνω προσωπικού με άμεσες προσλήψεις;
Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα για τη διεπιστημονική υποστήριξη, με κάθε πρόσφορο μέσο, των μαθητών που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους;
Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα των αρμόδιων Υπουργείων για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ειδικών σχολείων;
Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στον εμβολιασμό το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους/τις μαθητές/ριες, επαγγελματίες που έχουν άμεση εμπλοκή στην εκπαιδευτική καθημερινότητα των ειδικών σχολείων;
...

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στα Ειδικά Σχολεία που παραμένουν ανοιχτά εν μέσω πανδημίας»

Με το 3ο κύμα της πανδημίας προ των πυλών και περιοχές της Ελλάδας να μπαίνουν σε αυστηρά lockdown, η μία μετά την άλλη, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα σχολεία αποδεικνύεται το λιγότερο ελλιπής και επικίνδυνος.
Το εξειδικευμένο μέτρο των ανοιχτών παραθύρων ανά δεκάλεπτο, φαίνεται ότι δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα τα σχολεία της γενικής αγωγής που σταδιακά προσφάτως λειτούργησαν, να πρέπει σε αρκετές περιοχές να κλείσουν ξανά, ενώ από την άλλη, τα σχολεία της ειδικής αγωγής που παραμένουν ανοιχτά από την αρχή του σχολικού έτους, να εξακολουθούν να λειτουργούν απροστάτευτα.
Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν ανοιχτά, καθώς για τα παιδιά με αναπηρία το σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη και το κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς τους. Η διατήρηση της σταθερής ρουτίνας είναι ζωτικής σημασίας για τα ίδια και τις οικογένειές τους, όπως άλλωστε επιβεβαιώθηκε τον Μάρτη, κατά το 1ο lockdown, όταν τα Ειδικά Σχολεία έκλεισαν, προκαλώντας τεράστια απορρύθμιση στους μαθητές με αναπηρία.
Η επιτακτική ανάγκη για ανοιχτά Ειδικά σχολεία εν μέσω πανδημίας, όμως, προϋποθέτει και μία σειρά προληπτικών μέτρων, αλλά και αυστηρών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης, για την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν εκεί, αλλά και του προσωπικού των σχολείων.
Συγκεκριμένα, προκύπτουν εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, τα οποία περιορίζονται στην υποχρεωτική χρήση μάσκας του προσωπικού, αλλά προαιρετική για τους μαθητές (λόγω αδυναμίας πολλών παιδιών με κινητικά αλλά και αισθητηριακά προβλήματα να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία) και σποραδική πραγματοποίηση τεστ σε προσωπικό και μαθητές.
Κι αυτό τη στιγμή που, λόγω των δυσκολιών που προαναφέρθηκαν με τη χρήση μάσκας, των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών που δεν επιτρέπουν -τις περισσότερες φορές- την τήρηση κανόνων υγιεινής, αλλά και τη φύση των ειδικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν συχνά άμεση σωματική επαφή προσωπικού και παιδιών, τα Ειδικά Σχολεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα έπρεπε να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα.
Έτσι, οι μαθητές και μαθήτριες, που σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είναι εντελώς απροστάτευτοι. Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, και σημαντικά ζητήματα υγείας, παραμένουν στα σχολεία χωρίς να μπορούν να φορέσουν μάσκα και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Η εναλλακτική επιλογή που έχουν είναι να παραμείνουν σπίτι, χωρίς καμία πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, που παρουσιάζει την τηλεκπαίδευση ως πανάκεια, δεν έχει μεριμνήσει για τους μαθητές αυτούς, οι οποίοι λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε εξ αποστάσεως συνθήκες τηλεκπαίδευσης.
Αλλά και οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής, που εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν σταθεί επάξια στο ύψος των περιστάσεων, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον χώρο (ακατάλληλα κτίρια, έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, έλλειψη προσωπικού κ.α.), αγκαλιάζοντας τα παιδιά με αναπηρία, επιδιώκοντας την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους, συμβάλλοντας στην αρμονική συμβίωσή τους με το κοινωνικό σύνολο καθώς και στην ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική τους εξέλιξη, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως αναλώσιμοι.
Στα ειδικά σχολεία υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που δεν πληρούν τις τελευταίες προϋποθέσεις για ειδική άδεια, η πιθανή έκθεση των οποίων σε μόλυνση μπορεί να επιφέρει οδυνηρές συνέπειες για την υγεία τους ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Η τροποποίηση των εν λόγω προϋποθέσεων και η αντικατάσταση του προσωπικού που θα κάνει χρήση της συγκεκριμένης άδειας με άμεσες προσλήψεις, είναι απαραίτητη συνθήκη για τη διαφύλαξη της ασφάλειας όλου του προσωπικού.
Τα αρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν μπει καν στον κόπο να απαντήσουν στην από 16/12/2020 ερώτησή μας με θέμα «Σοβαρά ζητήματα με τα μέτρα πρόληψης στα Ειδικά Σχολεία, ανησυχία για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών μετά τις γιορτές», στην οποία εκφράζαμε την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στα σχολεία και ιδιαίτερα σε αυτά της ειδικής αγωγής.
Επιπροσθέτως, και ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά με ρυθμούς χελώνας, μόλις στις 15/2/21 ανακοινώθηκε από την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η πρόθεση εμβολιασμού του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων και ενώ έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός κυβερνητικών αξιωματούχων και λοιπών παρατρεχάμενων, αποκλείοντας, ωστόσο από αυτόν το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων αλλά και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους μαθητές.
Επειδή, οι συνθήκες στα Ειδικά Σχολεία είναι ιδιαίτερες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των μαθητών που αποτελούν ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Επειδή, στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. υπηρετούν πολλοί εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που δεν πληρούν τις τελευταίες προϋποθέσεις για ειδική άδεια
Επειδή, η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την έναρξη των εμβολιασμών στο προσωπικό των ειδικών σχολείων, αποκλείοντας, ωστόσο το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, αλλά και τους οδηγούς που μεταφέρουν καθημερινά τους μαθητές
Επειδή, οι μαθητές, το προσωπικό των σχολείων, αλλά και οι οικογένειές τους δεν είναι αναλώσιμοι ώστε να αντιμετωπίζονται σαν πειραματόζωα εν μέσω πανδημίας

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ασφαλέστερη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, με το 3ο κύμα της πανδημίας προ των πυλών;
2. Προτίθεστε να αυξήσετε τη συχνότητα διενέργειας τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/ριες των ειδικών σχολείων;
3. Προτίθεστε να τροποποιήσετε τις προϋποθέσεις για ειδική άδεια ώστε να συμπεριλάβετε εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π., Ε.Β.Π. με αναπηρίες ή/και υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται εκτεθειμένοι και να φροντίσετε για την αναπλήρωση του παραπάνω προσωπικού με άμεσες προσλήψεις;
4. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα για τη διεπιστημονική υποστήριξη, με κάθε πρόσφορο μέσο, των μαθητών που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους;
5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα των αρμόδιων Υπουργείων για τον εμβολιασμό του προσωπικού των ειδικών σχολείων;
6. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στον εμβολιασμό το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους/τις μαθητές/ριες, επαγγελματίες που έχουν άμεση εμπλοκή στην εκπαιδευτική καθημερινότητα των ειδικών σχολείων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης


Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ελληνοποιήσεις και νοθεία Ελληνικού Μελιού

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Ελληνοποιήσεις και νοθεία Ελληνικού Μελιού

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Ελληνοποιήσεις και νοθεία Ελληνικού Μελιού

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Το ελληνικό μέλι διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στις κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Η παράνομη ελληνοποίηση και νοθεία του προϊόντος είναι εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Από τη μια οδηγεί στη δραματική μείωση των εσόδων των Ελλήνων μελοπαραγωγών και από την άλλη εξαπατά τους τελικούς καταναλωτές σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε με τη συνεργασία των διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΦΕΤ κλπ. Ο εντοπισμός πληθώρας περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού, πρόσφερε πολλαπλά οφέλη προς το συμφέρον των καταναλωτών και των παραγωγών.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την αλυσίδα διακίνησης μελιού δεν συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις μεγαλοστομίες για το χτύπημα του «μιμητισμού» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η απουσία επαρκών ελέγχων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον Έλληνα παραγωγό καθώς αυτός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ακόμη και σε διαγωνισμούς προμήθειας δημόσιων φορέων και δομών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος της μελισσοκομίας από την υγειονομική κρίση, οδήγησαν τους παραγωγούς σε οικονομική δυσχέρεια. Η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης και η μείωση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε ραγδαία μείωση πωλήσεων.

Επειδή, οι Έλληνες μελισσοκόμοι εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα,

Επειδή, λόγω της αδυναμίας χτυπήματος των ελληνοποιήσεων, οι Έλληνες μελοπαραγωγοί, ακόμη και σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, «αποκλείονται αυτομάτως» λόγω της αδυναμίας προσφοράς χαμηλής/ανταγωνιστικής τιμής,

Επειδή, ο εντοπισμός των δόλιων και παράνομων συμπεριφορών πρέπει να αποτελεί κύρια μέριμνα του κράτους και πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και οι καταναλωτές,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την πάταξη των νοθειών μελιού και τις παράνομες ελληνοποιήσεις;
2. Προτίθεστε να ενισχύσετε με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου ώστε να διασφαλίσετε την προστασία των καταναλωτών αλλά και των εισοδημάτων των Ελλήνων παραγωγών μελιού;
3. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στα προϊόντα μέλισσας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ράλλια
Ψυχογιός Γιώργος

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της πανδημίας»

Η κυβέρνηση για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, αποφάσισε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχεται προς τα κράτη μέλη από το προσωρινό πλαίσιο που θέτει η C(2020) 1863/19.03.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το από 29.01.2021 δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται η αξιοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα συνεισφοράς στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων που είτε ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας είτε, παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, οι αποφάσεις που θα λάβει το κυβερνητικό επιτελείο, ως προς τον τρόπο και τα κριτήρια χορήγησης αυτής της ενίσχυσης, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το εάν θα αποκατασταθούν προβλήματα και αστοχίες που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή προηγούμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων καθώς και για το ποιες επιχειρήσεις τελικά θα επωφεληθούν.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο περιέλαβε στο ν.4772/2021 «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α’17), το άρθρο 29 για την ενεργοποίηση του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Με το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση κινείται ουσιαστικά στην κατεύθυνση της πρότασης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή στο δημόσιο διάλογο. Με την εν λόγω διάταξη, για ζητήματα μεταξύ των οποίων η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, οι επιλέξιμες πάγιες δαπάνες, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά κ.α. εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. να τα καθορίσουν με κοινή τους απόφαση.

Οι Περιφέρειες, επέδειξαν μεγαλύτερη ετοιμότητα και προνοητικότητα, συγκριτικά με τη κυβέρνηση, ως προς το είδος των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη η αγορά. Έτσι, ενεργοποίησαν πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Ε.Σ.Ε.Ε., υπάρχει μια σημαντική παράλειψη στο πρόγραμμα που μπορεί να αναιρέσει την αποτελεσματικότητά του. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρει ότι στα κριτήρια αξιολόγησης που τίθενται και εντέλει καθορίζουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ενίσχυση ή τον αποκλεισμό τους, έχει ενταχθεί με σημαντικό συντελεστή βαρύτητας το στοιχείο της ύπαρξης εργαζομένων ή όχι («Ετήσιες Μονάδες Εργασίας» - ΕΜΕ έτους 2019). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με λιγότερους εργαζομένους είτε είναι ατομικές, είτε έχουν εταιρική μορφή, έχουν εξ’ ορισμού σοβαρό μειονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες που απασχολούν προσωπικό. Επισημαίνεται ότιοι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους ανέρχονται, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πανελλαδικά σε 170.000 (130.000 ατομικές και περίπου 40.000 εταιρικής μορφής).

Με δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αποκλειστήκαν ή θα αποκλειστούν από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση λόγω του ότι δεν απασχολούν ή απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων.

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις αυτές, που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, συνιστούν δομικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας.

Με δεδομένο τον υπαρκτό κίνδυνο οι ίδιες επιχειρήσεις να επωφελούνται κατ’ επανάληψη από τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης, την ώρα που άλλες συστηματικά αποκλείονται.

Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση επιχειρήσεων και κλάδων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθενται να αξιοποιήσουν στοιχεία ή ακόμα και τις αιτήσεις από τη δράση των Περιφερειών για την ενίσχυση, με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, προκειμένου όσοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν επωφελήθηκαν, να λάβουν στήριξη μέσω του καθεστώτος επιδότησης πάγιων δαπανών του άρθρου 29 του σχεδίου νόμου;

2. Ποια θα είναι η μορφή της ενίσχυσης για τις πάγιες δαπάνες του άρθρου 29; Θα έχει τη μορφή άμεσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαμουλάκης Χάρης
Χαρίτσης Αλέξης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Πέτη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Άλυτο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων για 62.400 ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Άλυτο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων για 62.400 ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων για 62.400 ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση που παραμένει άλυτο. Την ερώτηση συνυπογράφει η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων για 62.400 ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση που παραμένει άλυτο.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων υπάρχει και το ζήτημα των 62.400 ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης και αναμένουν την προβλεπόμενη από τον νόμο αναπροσαρμογή. Αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016), όταν δηλαδή ο υποψήφιος συνταξιούχος τυγχάνει να ασφαλίζεται ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Συντάξεις τις οποίες ο ΕΦΚΑ και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζουν να αγνοούν και οι οποίες ανεβάζουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Και αυτό γιατί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης, δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16).

- Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε με τον ν.3232/2004 προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του. Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει ο ν. 4387/2016, που προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη.

- Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, παρότι έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 5 διαφορετικές εγκύκλιοι για το θέμα (η τελευταία στις 17.11.2020 ΕΓΚ.50/2020 e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του άρθρου 26 ν.4670/2020), και οι συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους. Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία. Μάλιστα η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου, ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες. Επίσης οι συντάξεις δεν φαίνονται στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ να έχουν επανυπολογιστεί επί των λεγόμενων διπλών συντάξεων.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται επιτέλους να εφαρμόσει τον νόμο, να αντιμετωπίσει και να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων;

2. Σε ποιές σχετικές ενέργειες θα προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Θα συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν την ψήφιση του νόμου, που η παράλληλη σύνταξη τους, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, όπως προβλέπει ο ν.4387/2016;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


ΘΕΜΑ: Άλυτο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων για 62.400 ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση

Στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων υπάρχει και το ζήτημα των 62.400 ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης και αναμένουν την προβλεπόμενη από τον νόμο αναπροσαρμογή. Αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016), όταν δηλαδή ο υποψήφιος συνταξιούχος τυγχάνει να ασφαλίζεται ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Συντάξεις τις οποίες ο ΕΦΚΑ και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνεχίζουν να αγνοούν και οι οποίες ανεβάζουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου κατά 600 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Και αυτό γιατί εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, που άλλαξε ο υπολογισμός της δεύτερης ασφάλισης, δεν έχει εκδοθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης (0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16).

Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε με τον ν.3232/2004 προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του. Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει ο ν. 4387/2016, που προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, με μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογιζόταν η σύνταξη.

Ο νόμος δεν εφαρμόζεται, παρότι έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 5 διαφορετικές εγκύκλιοι για το θέμα (η τελευταία στις 17.11.2020 ΕΓΚ.50/2020 e-ΕΦΚΑ σε εφαρμογή του άρθρου 26 ν.4670/2020), και οι συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή στις συντάξεις τους. Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία. Μάλιστα η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου, ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες. Επίσης οι συντάξεις δεν φαίνονται στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ να έχουν επανυπολογιστεί επί των λεγόμενων διπλών συντάξεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται επιτέλους να εφαρμόσει τον νόμο, να αντιμετωπίσει και να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα των παράλληλων συντάξεων;

2. Σε ποιες σχετικές ενέργειες θα προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

3. Θα συμπεριληφθούν και οι ήδη συνταξιούχοι πριν την ψήφιση του νόμου, που η παράλληλη σύνταξη τους, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, όπως προβλέπει ο ν.4387/2016;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γκαρά Νατάσσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη στο ena live news για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας

- Την αντίθεσή μας στην απόφαση Μητσοτάκη για τη δημιουργία νέας δομής στο #Φυλάκιο και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για τη #Θράκη.

- Την παράλογη εξαγγελία #Μηταράκη για τη μετακίνηση του γραφείου Υπηρεσίας Ασύλου από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα, οδηγώντας 25 οικογένειες στην ανεργία.

- Νομοσχέδιο/έκτρωμα #Κεραμέως, που οδηγεί σε κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο και αποκλείει πάνω από 25.000 πρωτοετείς φοιτητές από τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση οδηγώντας τους στα κολέγια.

- Νομοσχέδιο για #ΜΜΕ, το οποίο εν μέσω υγειονομικής, οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας, διαλύει της εργασιακές σχέσεις, ενώ παράλληλα δίνει μπόνους σε «γαλάζια» στελέχη της #ΕΡΤ & του #ΑΠΕ.

- Απόρριψη από τη ΝΔ της τροπολογίας #ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του τρόπου διορισμού του διοικητικού συμβουλίου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής διασφαλίζοντας την αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ.

Η Κυβέρνηση #Μητσοτάκη όχι μόνο δεν στηρίζει την περιφέρεια, αντ’ αυτού καθημερινά προχωράει στην συνεχή συρρίκνωση της σε όλους τους τομείς.