Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία

Κοινοβουλευτική ερώτηση με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και την συνυπογραφή των Αναπληρωτών Τομεαρχών Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσαν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει για δεύτερη συνεχή χρονιά μερική στάση πληρωμών, για «δημοσιονομικούς λόγο​υς», σε πληθώρα συμβασιοποιημένων έργων του ΕΣΠΑ για τα οποία έχει εγκριθεί η ετήσια χρηματοδότηση και για τα οποία πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την πληρωμή τους.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν στην ερώτησή τους ότι παρόλο που το ΕΣΠΑ αποτελεί διαχρονικά το κύριο χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα, η κυβέρνηση με την στάση της, και μάλιστα εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την βιωσιμότητα των αναδόχων δημοσίων έργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως δικαιούχων ενισχύσεων. Και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία.  

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και πέρυσι όταν από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να παραμένουν σχεδόν μηδενικοί λόγω μη διαθέσιμων πόρων. Το πάγωμα των πληρωμών ήταν καθολικό και αφορούσε τόσο σε εγκεκριμένα έργα υποδομών που υλοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, όσο και σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και σε αυτά που στοχευμένα απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι άκρως αργή και προβληματική. Με τις πραγματικές πληρωμές, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Νοεμβρίου, να μην ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πόροι δισεκατομμυρίων ευρώ να λιμνάζουν.

Καθίσταται σαφές ότι αντί οι κρίσιμοι αυτοί πόροι να πιάσουν τόπο και  να συμβάλλουν στην  αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές και όσο αφορά στην  διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δυναμιτίζει περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία​ και  ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:


1.             Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πόρων που αποστερούνται από την πραγματική οικονομία εξαιτίας της στάσης πληρωμών στο ΕΣΠΑ;


2.             Ποιο είναι το συνολικό ποσό της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης που θα εκτελεστεί έως το τέλος του 2022 τόσο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και για το ΕΣΠΑ 2021-2027;

Αναλυτικά:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 
 
Θέμα: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία»
 
Το ΕΣΠΑ αποτελεί διαχρονικά το κύριο χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα. Εντούτοις,  για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση αποφάσισε, λίγο πριν την εκπνοή του έτους, να επιβάλλει μερική στάση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επικαλούμενο «δημοσιονομικούς λόγους», με το με αριθ. Πρωτ. 121799/15.12.2022 έγγραφό του «παγώνει» προσωρινά τις πληρωμές πληθώρας συμβασιοποιημένων έργων του ΕΣΠΑ για τα οποία έχει εγκριθεί η ετήσια χρηματοδότηση και για τα οποία πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την πληρωμή τους, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «…οι πληρωμές που θα πραγματοποιούνται από το ΠΔΕ από εδώ και πέρα και ως το τέλος του έτους θα αφορούν μόνον έργα …. των οποίων οι πληρωμές θα αποτελέσουν αντικείμενο αίτησης πληρωμής εντός του έτους».

Εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση με την στάση της θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την βιωσιμότητα των αναδόχων δημοσίων έργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως δικαιούχων ενισχύσεων. Και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία.  
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική όταν από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να παραμένουν σχεδόν μηδενικοί λόγω μη διαθέσιμων πόρων. Το πάγωμα των πληρωμών ήταν καθολικό και αφορούσε τόσο σε εγκεκριμένα έργα υποδομών που υλοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, όσο και σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και σε αυτά που στοχευμένα απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι άκρως αργή και προβληματική. Με τις πραγματικές πληρωμές, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Νοεμβρίου, να μην ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πόροι δισεκατομμυρίων ευρώ να λιμνάζουν.
Κατόπιν αυτών, καθίσταται σαφές ότι αντί οι κρίσιμοι αυτοί πόροι να πιάσουν τόπο και  να συμβάλλουν στην  αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές και όσο αφορά στην  διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δυναμιτίζει περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Επειδή, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης πλήττει την αξιοπιστία του Δημοσίου, η οποία έχει καλλιεργηθεί με κόπο τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περίοδο 2015-2019, ως προς τις πληρωμές των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ικανότητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα

Επειδή, η στάση πληρωμών καθυστερεί την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδύσεων μειώνοντας την προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία

Επειδή, η αναβολή πληρωμών για μία χρονιά μεταφέρει την ανάγκη των πληρωμών στο επόμενο οικονομικό έτος και επομένως το πρόβλημα μεταφέρεται από μία χρονιά με δημοσιονομική ευελιξία (2022) σε μια χρονιά με αυξημένες δημοσιονομικές απαιτήσεις (2023)

Επειδή, η στάση πληρωμών στερεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία η οποία διψά για ρευστότητα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πόρων που αποστερούνται από την πραγματική οικονομία εξαιτίας της στάσης πληρωμών στο ΕΣΠΑ;
 
Ποιο είναι το συνολικό ποσό της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης που θα εκτελεστεί έως το τέλος του 2022 τόσο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και για το ΕΣΠΑ 2021-2027;
 
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
 
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
 
Σαρακιώτης Ιωάννης
 
Αγαθοπούλου Ειρήνη
 
Αλεξιάδης Τρύφων
 
Αναγνωστοπούλου Σια
 
Αραχωβίτης Σταύρος
 
Αυγέρη Δώρα
 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
 
Βαρδάκης Σωκράτης
 
Βαρεμένος Γεώργιος
 
Βέττα Καλλιόπη
 
Γιαννούλης Χρήστος
 
Γκαρά Αναστασία
 
Γκιόλας Ιωάννης
 
Δραγασάκης Ιωάννης
 
Δρίτσας Θεόδωρος
 
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
 
Ηγουμενίδης Νικόλαος
 
Καλαματιανός Διονύσιος
 
Κασιμάτη Νίνα
 
Καφαντάρη Χαρά
 
Λάππας Σπυρίδων
 
Μάλαμα Κυριακή
 
Μάρκου Κωνσταντίνος
 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 
Μιχαηλίδης Ανδρέας
 
Μουζάλας Ιωάννης
 
Μπαλάφας Ιωάννης
 
Μπάρκας Κωνσταντίνος
 
Μπουρνούς Ιωάννης
 
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
 
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
 
Πούλου Παναγιού
 
Σαντορινιός Νεκτάριος
 
Σκουρλέτης Παναγιώτης
 
Σκούφα Μπέττυ
 
Συρμαλένιος Νικόλαος
 
Τζούφη Μερόπη
 
Φάμελλος Σωκράτης
 
Φίλης Νικόλαος
 
Φωτίου Θεανώ
 
Χαρίτου Δημήτριος
 
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
 
Χρηστίδου Ραλλία
 
Ψυχογιός Γεώργιος

Στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου Γυναικών Λεπτής

 


Στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου Γυναικών Λεπτής. Μια όμορφη βραδιά, γεμάτη μουσική και χορό.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Αναβίωση του εθίμου Μπαμπούσιαρος στο Ρήγιο

 Στο έθιμο του Μπαμπούσιαρου στην πλατεία Ρηγίου.

Στην αναβίωση του εθίμου Πουρπούρης στο Ισαάκιο


Στο έθιμο του Πουρπούρη στη γενέτειρά του, στο Ισαάκιο Έβρου.

Στην αναβίωση του εθίμου της καμήλας στην Οινόη Ορεστιάδας

Στην αναβίωση του εθίμου της καμήλας στην Οινόη Ορεστιαδας πρωταγωνίστησε η νεολαία! Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Οινόη- Το Κρασοχώρι - Ορεστιάδα για την όμορφη διοργάνωση.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών»

Καθημερινά είναι πλέον τα δημοσιεύματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων σε φαρμακεία της χώρας, γεγονός που προκαλεί τεράστια ανησυχία σε φαρμακοποιούς και κυρίως σε ασθενείς.
Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με τους φαρμακοποιούς του νησιού να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα, καθώς η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.
Τεράστια είναι η αγανάκτηση αλλά και η ανασφάλεια για χιλιάδες ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, που αναγκάζονται να ψάχνουν για αγωγή από το ένα φαρμακείο στο άλλο, αδυνατώντας πλέον τις περισσότερες φορές να βρουν μια απλή αντιβίωση ή παυσίπονα.
Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση για τους καρκινοπαθείς και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν, γενικότερα, χρόνιες παθήσεις και χρειάζονται τις αγωγές τους συστηματικά.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα τα οποία τα έχουν ανάγκη παιδιά, κυρίως αντισταμινικά και αντιβιοτικά, σε μια περίοδο που καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου στον τοπικό τύπο, το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, καθώς ναι μεν έχει απαγορευτεί η εξαγωγή σε 75 φάρμακα, ωστόσο οι ελλείψεις αγγίζουν τις 400.
Για το εν λόγω ζήτημα έχουμε προχωρήσει σε επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται και επιδεινώνεται.
Στις 4 Νοεμβρίου ο Π. Κουρουμπλής κατάθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Υγείας την υπ’ αριθ. 126 Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα: «Ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου». Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε με απόλυτο τρόπο ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με απαγορεύσεις εξαγωγών, συνεχή παρακολούθηση των ελλείψεων μέσα από το μητρώο φαρμάκων, ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και τήρηση εκ μέρους των πολυεθνικών του νόμου που τους υποχρεώνει να έχουν αποθέματα φαρμάκων για τρεις μήνες.
Έχουν γίνει έλεγχοι, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός για να διαπιστωθεί εάν τηρείται η υποχρέωση των φαρμακοβιομηχανιών να προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες με την τρέχουσα συνταγογράφηση συν 25% επιπλέον εισαγωγές φαρμάκων;
Έχουν γίνει έλεγχοι, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός, για να διαπιστωθεί εάν επίτηδες δεν εισάγονται φάρμακα γιατί δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες να τα εισάγουν εξαιτίας του clawback στο τέλος του χρόνου;
Θα προχωρήσει σε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και θα βάλει πλαφόν συναλλαγής στις φαρμακαποθήκες της τάξεως του 10% για να περιορίσει το φαινόμενο των εξαγωγών;
Οι ευθύνες βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους οι οποίοι τις αποποιούνται ρίχνοντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον όσο το Υπουργείο Υγείας ολιγωρεί στο να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα κυρίως των πολυεθνικών που εξακολουθούν να παραβιάζουν τον ισχύοντα νόμο; Θα δούμε κανένα σοβαρό πρόστιμο; Θα δούμε παραπομπή της υπόθεσης στην Εισαγγελική αρχή αφού με την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων απειλούνται ζωές;
Επειδή, είναι ανεπίτρεπτο, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Επειδή, οι πολίτες υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αδυνατώντας να βρουν ακόμα και φάρμακα ευρείας κατανάλωσης
Επειδή, οι ελλείψεις φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Σε ποιες συγκεκριμένες και αποφασιστικές για την συγκυρία παρεμβάσεις και σε τι χρονικό ορίζοντα θα προβεί για να αποκατασταθεί η επάρκεια στα φάρμακα που βρίσκονται σε τεχνητή έλλειψη;

 
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος
Βαγενά Αννα
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Στο παραμυθένιο χωριό των χριστουγέννων στο Σουφλί

 


Σαν παραμύθι....Στο μαγικό χώρο του Τζίβρε στο Σουφλί. 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Προβλήματα της ρύθμισης οφειλών του 4611/2019 – 120 δόσεις

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προβλήματα της ρύθμισης οφειλών του 4611/2019 – 120 δόσεις

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα: Προβλήματα της ρύθμισης οφειλών του 4611/2019 – 120 δόσεις

Κατά τη διάρκεια της Πανδημίας Covid 2019 οι οφειλές των πολιτών τέθηκαν σε αναστολή. Μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, η Κυβέρνηση προχώρησε στη σταδιακή άρση των μέτρων. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν και η επαναρρύθμιση και επανένταξη των οφειλετών στο ίδιο καθεστώς των ρυθμίσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων, κατόπιν αίτησης και πληρωμής μίας δόσης.

Παρ’ όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα με αυτή τη διαδικασία και αρκετοί πολίτες έχουν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους. Στην προσπάθεια επανένταξης αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην αναγνωρίζεται το ποσό της προκαταβολής με αποτέλεσμα τόσο η δόση όσο και η συνολική οφειλή να βρίσκονται προσαυξημένα και αντίστοιχα ο αριθμός των δόσεων μικρότερος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα επαγγελματία που αφού του ζητήθηκε εξόφληση ποσού της οφειλής ώστε να εκδοθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, και έγινε αντίστοιχα και παρακράτηση ποσών από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, να μην μπορεί να γίνει η αντίστοιχη επανένταξη στην ρύθμιση με αποτέλεσμα να «τρέχουν» οι προσαυξήσεις και να μην μπορεί να βρεθεί λύση.

Με βάση τα προαναφερόμενα και επειδή τίθεται θέμα χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και ισονομίας, αλλά και επιβίωσης επαγγελματιών και πολιτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

1. Είναι εις γνώση του τα συγκεκριμένα προβλήματα;
2. Τι προτίθεται να κάνει ούτως ώστε πολίτες που ήρθαν αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και της Πανδημίας να μην απωλέσουν την ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών τους κυρίως σε περιπτώσεις που δεν οφείλονται σε δικές τους παραλείψεις;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Κατερίνα

Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Λάππας Σπυρίδων
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Η Κυβέρνηση αφήνει χωρίς επιδότηση ανεργίας εργαζόμενους του κλάδου επισιτισμού τουρισμού

39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι αφήνει χωρίς επιδότηση ανεργίας εργαζόμενους του κλάδου επισιτισμού τουρισμού


Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αδυναμία λήψης της επιδότησης ανεργίας από μερίδα εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού τουρισμού, προχώρησαν 39 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Τουρισμού
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Χωρίς επιδότηση ανεργίας εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού τουρισμού για φέτος» 
 
Η υγειονομική κρίση και η αναστολή των οικονομικών λειτουργιών κατά το έτος 2020, όσο και οι περιορισμοί των οικονομικών λειτουργιών το έτος 2021, προκάλεσαν εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τομέα εργασίας, κυρίως δυσκολεύοντας την ζωή των εργαζομένων.
Η απώλεια των θέσεων εργασίας, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η μείωση του εργάσιμου χρόνου. έπληξαν μεταξύ άλλων κλάδων και αυτόν του τουρισμού και επισιτισμού, σε σημείο που οι εποχικά εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόβλημα επιβίωσης, αφού αδυνατούσαν να λάβουν μεταξύ άλλων επιδότηση ανεργίας.
Μπορεί για το έτος 2020 και 2021, κατ’ εξαίρεση, να υπήρξε νομοθετική πρόβλεψη για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με την χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας να προϋποθέτει 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, ώστοσο μην ξεχνάμε ότι έμειναν εκτός οι νέοι επιδοτούμενοι, οι οποίοι πέραν των 50 ενσήμων που έπρεπε να έχουν, κλήθηκαν παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημερομίσθια σε κάθε έτος, κατά τα δύο προηγούμενα πριν από την έναρξη της επιδότησης έτη, κάτι το οποίο φυσικά, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας κατά το έτος 2020 αλλά και 2021, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις, αν όχι ανέφικτο, τουλάχιστον δύσκολο.
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου ήταν κατά το έτος 2021 σε αναστολή, με αποτέλεσμα φέτος να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για να λάβουν την επιδότηση, αφού απαιτούνται τουλάχιστον εκατό (100) ημέρες εργασίας σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο (2) τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.
Παράλληλα, το γεγονός ότι φέτος δεν βρισκόμαστε υπό περιορισμούς, δεν σημαίνει ότι ήταν εύκολη χρονιά για τους εργαζόμενους του κλάδου. Οι δε προϋποθέσεις που καλούνται να πληρούν οι εποχικοί εργαζόμενοι προκειμένου να λάβουν επιδότηση ανεργίας, δεν διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς εισόδημα.
Για παράδειγμα, στο Νομό Ηρακλείου και σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπολογίζεται ότι περίπου 1500 εργαζόμενοι του κλάδου θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους.
Επειδή, η Κυβέρνηση οφείλει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο.
Επειδή, τίθεται θέμα βιοπορισμού των εργαζομένων και των οικογενειών τους, πολλώ δε μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας την οικονομική κρίση που διανύουμε, λόγω δραματικής αύξησης των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, με αποκορύφωμα την ενέργεια.
Επειδή, αντιλαμβανόμαστε ότι το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί πλέον να βιοποριστεί, πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις.
Επειδή θα έχει δραματικές επιπτώσεις στον Τουρισμό και, κατ’ επέκταση, στην οικονομία της χώρα μας, η απομάκρυνση όλο και περισσότερων εργαζομένων του κλάδου από την τουριστική βιομηχανία και το επάγγελμα τους, με τη λογική ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποιος εποχικός υπάλληλος, την ώρα που πρέπει να διαβιώνει ολόκληρο το χρόνο χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως κίνητρο.
Ερωτώνται οι Υπουργοί

1. Τι προτίθενται να κάνουν προκειμένου να μην μείνουν χωρίς επιδότηση ανεργίας οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού τουρισμού;
2. Προτίθενται να επαναφέρουν την πεντάμηνη χορήγηση τακτικής επιδότησης, ή τουλάχιστον να υπάρξει μια αναλογική επιδότηση, δηλαδή όσες ημέρες εργαστεί εποχικά ένας εργαζόμενος να επιδοτηθεί αναλογικά;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
ΒαρεμέΑνος Γεώργιος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Στην παρουσίαση του συλλογικού έργου "Με την πλάτη στον τοίχο" του Ευκλείδη Τσακαλώτου

 

"Με την πλάτη στον τοίχο" το νέο βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ένας συλλογικός τόμος με εμπειρίες και καταγραφές για τη διαπραγμάτευση, την οικονομία 2015 - 2019. Η αλήθεια όσων ζήσαμε...
Φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τη μεσαία τάξη; Ή μήπως η προπαγάνδα δεν επέτρεψε να μάθουμε τις μάχες που κερδήθηκαν, αλλά κι αυτές που χάθηκαν.
"Εθνικό είναι το αληθές" η καταγραφή του Αλέξη Τσίπρα που προλογίζει το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο.

Έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσοκομείων»

Μετά από μια τετραετή περίοδο οικονομικού στραγγαλισμού κι υποβάθμισης εν μέσω πανδημίας όλων των περιφερειακών μονάδων του ΕΣΥ φθάσαμε και στο επίδικο. Στο κλείσιμο δηλαδή νοσοκομείων που δεν πληρούν τα κριτήρια παραγωγικότητας που αόριστα αναφέρατε σε πρόσφατη ομιλία σας σε επιστημονικό συνέδριο.
Η συγκυρία της πανδημίας θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία ανάκαμψης και όχι συρρίκνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αυτό για την κοινωνία είναι κάτι το αυτονόητο. Για την κυβέρνηση σας όμως αποτελεί ευκαιρία διαπιστώσεων ότι το ΕΣΥ είναι σπάταλο, πολυτελές, υπερβολικά απλωμένο κι ανορθολογικό ενώ αντιθέτως πρότυπο της αποτελεί ο ιδιωτικός τομέας των ριψάσπιδων και των απόντων της πανδημίας.
Οι αναφερόμενοι δείκτες παραγωγικότητας είναι σε μεγάλο βαθμό μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία. Νοσοκομεία με ελλιπείς ειδικότητες, με τμήματα που κλείνουν, με προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες εξαιτίας της υπαμειβόμενης κι εξαντλητικής εργασίας λόγω ελλείψεων προσωπικού είναι αναμενόμενο να έχουν μικρή κάλυψη κλινών, λίγα χειρουργεία κ.λ.π δεδομένου ότι έτσι τα έχει καταντήσει η κυβερνητική πολιτική. Κάτι … σαν νοσοκομεία! Έρχεται λοιπόν υποκριτικά η Κυβέρνηση να αποτιμήσει το ίδιο το δικό της έργο ως θέλημα Θεού και διατάζει την ‘ευθανασία’ όσων νοσοκομείων η ίδια προκάλεσε την εξασθένιση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως κριτήριο βιωσιμότητας θεωρούνται κι οι άγονες προκηρύξεις. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που προφανώς θα μπορούσε να σπάσει με ένα πλήρες σύστημα κινήτρων για τις θέσεις εργασίας μειονεκτικές περιοχές. Όμως η κυβέρνηση προτιμά την θεραπεία «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι!»
Κι ότι σήμερα διαβεβαιώνεται ότι βάσει αυθαιρέτως μεταβαλλόμενων κριτηρίων παραμένει ασφαλές, απλώς παίρνει την σειρά του στον πάγκο του χασάπη! Με αυτή την έννοια οι περισσότεροι νομοί της περιφέρειας τελούν εν κινδύνω αν τυχόν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική από τα πρώτα της βήματα. Κάθε λογικοφανής επισήμανση για στρεβλώσεις του ΕΣΥ, σε τέτοιους καιρούς και μάλιστα από την πλευρά σας ως Υπουργού Υγείας αλλά και τον κ Μητσοτάκη  θεωρείται ευλόγως ύποπτη και έωλη.
Μετά από 35 χρόνια από την ίδρυση του ΕΣΥ τίποτε δεν θυμίζει πλέον την προ  του 1985 υγειονομική αθλιότητα, ιδιαιτέρως στην περιφέρεια της χώρας. Το σύστημα αναπτύχθηκε πανελληνίως, αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής (γεωγραφικού ανάγλυφου, δημογραφικού, αναπτυξιακών προοπτικών, κατανομής προσωπικού, πολιτικοκοινωνικών ιδιαιτεροτήτων). Από την αρχική έκρηξη, σε μονοπάτια απάτητα και χωρίς λεπτομερές κεντρικό σχέδιο, προέκυψαν ανισότητες, κενά, υστερήσεις, συσσώρευση παρωχημένου και έλλειψη σύγχρονου δυναμικού, συγκρουόμενα αιτήματα τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων αλλά και διαπάλη συμφερόντων.
Το ΕΣΥ εν τω μεταξύ επιβίωσε της προσπάθειας αποδιάρθρωσης του δια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (περίοδος πατρός Μητσοτάκη), ολοκληρώθηκε πανελληνίως σε πείσμα όσων εντόπιζαν υπαρκτές και μη στρεβλώσεις. Όταν το δίκτυο έφθανε πια σε απαρτίωση και ερχόταν η ώρα των διορθώσεων, το πρόφτασε η λαίλαπα των μνημονίων.
Δέκα χρόνια μετά έρχεστε ως Υπουργός Υγείας να υλοποιήσετε το σύνθημα του τότε Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη πως τα μνημόνια αν δεν τα είχαμε, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Αποτελείτε πράγματι τον ισάξιο συνεχιστή του εφευρέτη των περικοπών χιλιάδων κλινών και θέσεων προσωπικού  στους Οργανισμούς των νοσοκομείων το 2012, των τότε συγχωνεύσεων και του κλεισίματος νοσοκομείων, της αναγκαστικής εξόδου 2.500 γιατρών, της διάλυσης των δομών ΠΦΥ στα αστικά κέντρα, της εκχώρησης πολλών υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων σε εργολάβους κ.λπ. 
Η σημερινή υποτροπή του μνημονικού σχεδιασμού προτού καν λήξει η πανδημία των πολλαπλών υγειονομικών και οικονομικών σκανδάλων, δείχνει τον αδίστακτο και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα αυτής της Κυβέρνησης. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε άμεση θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη των κενών και αύξηση της χρηματοδότησης έτσι ώστε να υπάρξει άμβλυνση των γεωγραφικών ανισοτήτων που ανέδειξε μεταξύ άλλων κι η ανάλυση της θνητότητας από την επί καιρώ «αγνοούμενη» μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.
Όμως τα μεν «φιλέτα» του ΕΣΥ (π.χ. ΜΕΘ, τομογράφοι κ.λπ.), δηλαδή οι υψηλής παραγωγικότητας μονάδες, παραχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα με διάφορα προσχήματα ενώ τα μη παραγωγικά  τμήματα (όπως τα Κέντρα Υγείας, τα μικρά νοσοκομεία κ.λπ.) πρόκειται να περισταλούν με την έννοια της  συνένωσης, της συναίρεσης ή της κατάργησης.
Η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες με την είσοδο ιδιωτών, η εκχώρηση δραστηριοτήτων-φιλέτων, η αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των νοσοκομείων, η μόνιμη και περιοδική μετακίνηση των εργαζομένων-λάστιχο κι ο δήθεν «εξορθολογισμός» που επιτυγχάνεται δια του κλεισίματος των νοσοκομείων αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας της κυβερνητικής πολιτικής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι εκεί όπου ο ιδιωτικός τομέας στην περίθαλψη είναι ανεπαρκής ή λείπει εντελώς, η πρόθεση εξοικονόμησης επιμένει, με αποτέλεσμα την καθαρή περιστολή των υγειονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Β’ Κατηγορίας, αυτών της ελληνικής περιφέρειας. Ό,τι δηλαδή δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, ας εκλείψει! Έτσι το σύστημα υγείας πρέπει να γίνει πιο «παραγωγικό», πράγμα που μεταφράζεται σε πιο φθηνό και πιο ιδιωτικό σύστημα.
Μπορεί για εσάς, τον κ. Μητσοτάκη και τους «χαρτογιακάδες» συμβούλους του που σχεδιάζουν από την πλατεία Κολωνακίου, όλα αυτά να συνιστούν «δείκτες εξοικονόμησης», προς «εξορθολογισμό». Για τον κάτοικο όμως των νησιών, των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Η ύπαρξη των υγειονομικών αυτών υποδομών σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές είναι ρητή προϋπόθεση της παραμονής των κατοίκων της σε αυτές.


Για τους λόγους αυτούς,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Πότε έχει σκοπό να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την κατάργηση νοσοκομείων που ανέπτυξε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο για τα Οικονομικά της υγείας;
2) Ποια νοσοκομεία της χώρας περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό;
3) Μέχρι τότε έχει σκοπό να προβεί στην στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που έχουν δημιουργηθεί ή θα αφήσει τα τμήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο;
4) Προτίθεται να θεσπίσει κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στο ΕΣΥ και ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές;
5) Έχει πάρει κάποιο μέτρο για την βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης των Νοσοκομείων της Περιφέρειας με τα Τριτοβάθμια Νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

🔊 Ν. Γκαρά: «Θράσος να προσποιείται η ΝΔ ότι ενδιαφέρεται για τη στεγαστική πολιτική – Προσπάθεια εξαπάτησης των νέων το νομοσχέδιο»

Σημεία ομιλίας της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τη στέγη

-Το σημερινό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο το πρόβλημα στεγαστικής κρίσης, αλλά δημιουργεί ένα νέο πελατολόγιο για τις τράπεζες - Βάζετε στη μέγγενη των κόκκινων δανείων τους νέους - Δεν είναι στεγαστική πολιτική αλλά υπέρ των τραπεζών

-Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε 700.000 κόκκινα δάνεια στα χέρια των «Πάτσηδων» και των funds - Ψήφισαν έναν πτωχευτικό νόμο «λαιμητόμο», ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και εισπρακτικές, για να προχωρούν  σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

-50.000 πλειστηριασμοί δημιουργούνται αυτή τη στιγμή χωρίς προστασία της α΄ κατοικίας -  Η εικόνα με τη σπασμένη πόρτα και τον πλειστηριασμό της κατοικίας της συνταξιούχου δημοσιογράφου,  θα συνοδεύει την κυβέρνηση και την πολιτική της

-Οι νέοι και νέες μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό, η χώρα είναι 2η στην ανεργία των νέων στην ΕΕ,  τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, το 45% των νοικοκυριών  δαπανά το μισό μηνιάτικο σε έξοδα στέγης και εσείς φέρνετε νομοσχέδιο εξαπάτησης των νέων

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, στις Διακομματικές Επιτροπές για το Δημογραφικό & την Ανάπτυξη της Θράκης, για ένα σχέδιο στεγαστικών πολιτικών στήριξης της νέας γενιάς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας, σε περιοχές όπως ο Έβρος

-Με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αναζωογόνησης της υπαίθρου, ώστε να καταστεί ο Έβρος και η Θράκη ελκυστικός  τόπος για να ζει και να εργάζεται κάποιος, πολιτικές ενίσχυσης των υποδομών για τη στήριξη παιδιών και γονέων

-Προτάσεις για την επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, διευκολύνσεις με χαμηλότοκα δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τη δημιουργία τράπεζας στέγης  

-Αλλά και την προώθηση προγραμμάτων επιδότησης, κεντρικά από το κράτος, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας για όσους επιλέγουν να εγκατασταθούν σε ακριτικούς δήμους, όπως του Βορείου Έβρου

-3 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχει γίνει το παραμικρό σε αυτό το πεδίο από την κυβέρνηση, αλλά καθημερινά κάνουμε βήματα πίσω με συρρίκνωση υπηρεσιών και υποδομών - Ο Έβρος, η περιφέρεια, αποδυναμώνονται δημογραφικά αντί να ενισχύονται

-Η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε μόλις 1,3 εκατομμύρια  για 100 κατοικίες από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη στιγμή που η Πορτογαλία έχει προβλέψει δαπάνες  ύψους 2.7 δις για τη στεγαστική πολιτική

-Προβλέπετε μόλις 1.000 κατοικίες για νέους που είναι αντιμέτωποι με την ακραία φτώχεια,  τη στιγμή που αυτοί υπολογίζονται σε πάνω από 150.000. Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύετε;

-Οι διατάξεις της κυβέρνησης δήθεν για «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, «κοινωνική κατοικία» και «κοινωνική αντιπαροχή», είναι δωράκια σε φίλους εργολάβους της κυβέρνησης

-Αλλάζετε τη  χρήση γης σε οικόπεδα «φιλέτα» του πρώην ΟΕΚ, και στη συνέχεια τα παραχωρείτε υπέρ ημετέρων εργολάβων χωρίς το κράτος να παίρνει επί της ουσίας καμία αντιπαροχή

-Απέναντι στο σημερινό νομοσχέδιο που διαιωνίζει τις ανισότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για πρόγραμμα «Επιδότησης Ενοικίου» για 400.000 νέους και ζευγάρια από 24άρων έως 44άρων ετών

-Δεσμεύεται για άμεση κατάργηση του Πτωχευτικού της ΝΔ, ευνοϊκή ρύθμιση του πανδημικού χρέους προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε 120 δόσεις, με κούρεμα της βασικής οφειλής 

-Δεσμεύεται για προστασία της πρώτης κατοικίας, για μόνιμο, ολιστικό σχέδιο διαχείρισης του  ιδιωτικού χρέους,  έλεγχο της δραστηριότητας του AirBnB, τιμαριθμική αύξηση των μισθών 

-Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, η άμεση πολιτική αλλαγή - Να αποτελέσει παρελθόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και να αναλάβει  μια έντιμη, προοδευτική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα

Ερώτηση 43 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα


Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση και την συμμετοχή των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου με αφορμή τις ανακοινώσεις για την ανάπτυξη νέων ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων (data centers).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν στην ερώτησή τους ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με συνδυαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται πως έχει δώσει προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην ανάπτυξη των υπολογιστικών νεφών, εάν δηλαδή θα υιοθετήσει μια on site αναβάθμιση των υπαρχόντων κυβερνητικών νεφών ή αν θα αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και ποιο μοντέλο προκρίνει.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αποδείξεις έλλειψης σχεδιασμού ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο επίπεδο του ΔΕΔΔΗΕ. Ενώ, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στη λειτουργία του Διαχειριστή, αλλά και καθυστερήσεων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, που αποδεικνύουν την αδυναμία της παρούσας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχεδιασμού ανάπτυξης δικτύου και κάλυψης των απαιτήσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων Data Center.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:

Υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των επενδύσεων με τις διαδικασίες αγοράς, από το ελληνικό δημόσιο, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από τις συγκεκριμένες εταιρείες;
2. Υπάρχει μελέτη που να πιστοποιεί ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη (οικονομοτεχνικώς) επιλογή για το ελληνικό δημόσιο;

3. Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας από την λειτουργία των νέων ιδιωτικών κέντρων δεδομένων; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη για αυτήν την εκτίμηση; Ποιό θα είναι το πρόσθετο όφελος του δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνικών επιχειρήσεων από την δημιουργία αυτών των Κέντρων Δεδομένων;

4. Ποιά είναι η εκτιμώμενη αναλογία εισαγόμενου και εγχώριου εξοπλισμού;

5. Πόση θα είναι η συνολική επιδότηση που θα δοθεί από το δημόσιο για την ανάπτυξη των ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων, στο πλαίσιο των "στρατηγικών επενδύσεων"; Με βάση αυτή τη συνολική δημόσια επιδότηση και τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν, ποιο θα είναι το κόστος ανά νέα θέση εργασίας;

6. Ποια στρατηγική ακολουθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των κυβερνητικών νεφών, την on site ή την as a service; Σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα έργα της ΚτΠ ΜΑΕ και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

7. Έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία σε επίπεδο υποδομών και υπάρχει σχεδιασμός ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις επενδύσεων data centers, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται σημαντικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;

8. Για όλα τα παραπάνω, ποιοι είναι οι όροι, οικονομικοί και μη (π.χ. διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων των φορέων του ελληνικού δημοσίου) των υπογεγραμμένων συμβάσεων και ποιες οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων δεδομένων; Πρόκειται να κοινοποιηθούν οι συμβάσεις αυτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία;

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς,

· Ανάπτυξης και Επενδύσεων

· Ψηφιακής Διακυβέρνησης

· Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει την πολιτική της για τις τεχνολογίες cloud του ελληνικού Δημοσίου και για τις σχετικές επενδύσεις Data Centers στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Ελλάδα διεκδικεί να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης της Ευρώπης με την Μ. Ανατολή και την Αφρική μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers) άνω του 1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις τεχνολογικοί κολοσσοί Microsoft, Amazon και Google ανακοίνωσαν ότι θα εντάξουν την Ελλάδα στο παγκόσμιο δίκτυο των κέντρων δεδομένων τους, με την δημιουργία τριών νέων data centers από κάθε εταιρεία. Με τα νέα αυτά Κέντρα θα αυξηθεί το υπολογιστικό και αποθηκευτικό δυναμικό κάθε εταιρείας, για την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τις αρχές των νεφοϋπολογιστικών εφαρμογών Cloud computing. Επιπλέον, και η εταιρεία Digital Realty έχει ανακοινώσει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως μας διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης πρόσφατα στη Βουλή, με συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς για το αποτύπωμα των επενδύσεων της Microsoft ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα δεκαετίας. Εξάλλου, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας έχει ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης. Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), στη συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2022, γνωμοδότησε θετικά προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου «Investment in Data Centres in Greece». Επιπλέον, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης για τη δημιουργία των Κέντρων Δεδομένων.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο της εν λόγω εταιρείας, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σημείωσε ότι «η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι βαρύνουσας σημασίας για την ελληνική οικονομία καθώς διευρύνει τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, πιστοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ο κλάδος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με παγκόσμια εμβέλεια, και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας». Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι «η επένδυση της Google για ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud μπορεί να συνεισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ ως το 2030 και να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δώσει προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με συνδυαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων.

Την ίδια στιγμή η παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών από τους φορείς του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον νόμο 4727/23-9-2020, γίνεται με τη χρήση υπολογιστικών υποδομών νέφους (cloudfirst policy) και σε κάθε περίπτωση μέσα από τις κεντρικές υποδομές Κυβερνητικού Νέφους Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) ή του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RΕ-Cloud) ή του Κυβερνητικού Νέφους Τομέα Υγείας (H-Cloud). Το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην ανάπτυξη των υπολογιστικών νεφών, εάν δηλαδή θα υιοθετήσει μια on site αναβάθμιση των υπαρχόντων κυβερνητικών νεφών ή αν θα αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και ποιο μοντέλο προκρίνει (IaaS, PaaS,SaaS).

Η ΚτΠ ΑΕ ανάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022 τη διακήρυξη Ηλεκτρονικού Ανοικτού (Διεθνούς) Άνω των Ορίων Διαγωνισμού για το Έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services) [ΟΠΣ ΤΑ 5166485] προϋπολογισμού (χωρίς ΦΠΑ) 95.000.000,00 € με δικαίωμα προαίρεσης 50%, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διαγωνισμός ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και το έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν την συμβασιοποίησή του.

Λίγο πριν, τον Μάιο του 2022 η ΚτΠ ΑΕ ενέταξε το έργο “G-Cloud Next Generation» με Κωδικό ΟΠΣ 5073641 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με συνολικό κόστος 34.031.800,00 € και με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 21.487.340,00€.

Από την άλλη πληθαίνουν οι αποδείξεις έλλειψης σχεδιασμού ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στο επίπεδο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως επιβεβαιώθηκε και με τη μεγάλη μείωση του στόχου του προϋπολογισμού επενδύσεων του Διαχειριστή για το 2021 αλλά και με τον συνυπολογισμό στο στόχο των επενδύσεων ακόμα και της αποκατάστασης των βλαβών λόγω κακοκαιρίας και των εργασιών επισκευών. Ακόμη, πληθαίνουν οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στη λειτουργία του Διαχειριστή, αλλά και καθυστερήσεων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, που αποδεικνύουν την αδυναμία της παρούσας διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκες σχεδιασμού ανάπτυξης δικτύου και κάλυψης των απαιτήσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων Data Center.

Κατόπιν αυτών,

Επειδή, τα οφέλη της ανάπτυξης των data centers μπορούν να διαχυθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας

Επειδή, κάθε συζήτηση που αφορά την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό της οικονομίας δεν μπορεί να μην έχει στον πυρήνα της την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα

Επειδή, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μετασχηματιστεί σε μία οικονομία με υψηλό ψηφιακό αποτύπωμα απαιτείται η συντονισμένη και συμπληρωματική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Επειδή, δεν έχει γίνει σαφής ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την υλοποίηση του cloud first policy και δεν γνωρίζουμε σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα σχετικά έργα,

Επειδή, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2020, τα κέντρα δεδομένων στις τότε 28 χώρες χρησιμοποιούσαν 53,9 TWh το 2010, αυξήθηκαν σε 76,8 TWh το 2018, που μεταφράζεται στο 2,7% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, και η κατανάλωση αναμένεται να φτάσει το 3,2% της συνολικής ζήτησης το 2030,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Υπάρχει κάποια σύνδεση αυτών των επενδύσεων με τις διαδικασίες αγοράς, από το ελληνικό δημόσιο, υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από τις συγκεκριμένες εταιρείες;
2. Υπάρχει μελέτη που να πιστοποιεί ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη (οικονομοτεχνικώς) επιλογή για το ελληνικό δημόσιο;

3. Πόσες θα είναι οι θέσεις εργασίας από την λειτουργία των νέων ιδιωτικών κέντρων δεδομένων; Υπάρχει κάποια αξιόπιστη μελέτη για αυτήν την εκτίμηση; Ποιό θα είναι το πρόσθετο όφελος του δημοσίου, των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνικών επιχειρήσεων από την δημιουργία αυτών των Κέντρων Δεδομένων;

4. Ποιά είναι η εκτιμώμενη αναλογία εισαγόμενου και εγχώριου εξοπλισμού;

5. Πόση θα είναι η συνολική επιδότηση που θα δοθεί από το δημόσιο για την ανάπτυξη των ιδιωτικών Κέντρων Δεδομένων, στο πλαίσιο των "στρατηγικών επενδύσεων"; Με βάση αυτή τη συνολική δημόσια επιδότηση και τον αριθμό νέων θέσεων εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν, ποιο θα είναι το κόστος ανά νέα θέση εργασίας;

6. Ποια στρατηγική ακολουθεί η κυβέρνηση στην ανάπτυξη των κυβερνητικών νεφών, την on site ή την as a service; Σε τι στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα προαναφερόμενα έργα της ΚτΠ ΜΑΕ και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;

7. Έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία σε επίπεδο υποδομών και υπάρχει σχεδιασμός ορθολογικής ανάπτυξης δικτύων ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις επενδύσεων data centers, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο που το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται σημαντικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό;

8. Για όλα τα παραπάνω, ποιοι είναι οι όροι, οικονομικοί και μη (π.χ. διαχείριση και ασφάλεια δεδομένων των φορέων του ελληνικού δημοσίου) των υπογεγραμμένων συμβάσεων και ποιες οι υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου για τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων δεδομένων; Πρόκειται να κοινοποιηθούν οι συμβάσεις αυτές στην Εθνική Αντιπροσωπεία;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Κάτσης Μάριος

Φάμελλος Σωκράτης

Αθανασίου Αθανάσιος

Αναγνωστοπούλου Σια

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

🔊 Τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά, στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον Τύπο

👉 Την αντίθεση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τον Τύπο, κατέθεσε σήμερα με την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.

Η κα Γκαρά στάθηκε στις αδιαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης των ΜΜΕ που ακολούθησε η κυβέρνηση, αλλά και στις λογικές στοχοποίησης, αποκλεισμού, διώξεων αλλά και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που τολμούν να ελέγξουν την εξουσία.

«Φτάσαμε, στην Ελλάδα του 2022, δημοσιογράφοι να παρακολουθούνται, όχι μόνο από παράνομα λογισμικά ή την ΕΥΠ, αλλά και από κουκουλοφόρους που κλέβουν στοιχεία της έρευνας  των δημοσιογράφων στα αεροδρόμια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη στήριξη προς τα Μέσα η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο δεν ενισχύει τα Μέσα και δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα του Τύπου. Αντιθέτως νομοθετεί πλήθος «φωτογραφικών» διατάξεων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει τη νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και κατηγόρησε τον κ. Οικονόμου πως ανοίγει ακόμα μεγαλύτερο δρόμο απολύσεων και εργασιακής ανασφάλειας. Ζήτησε επίσης να αποσυρθεί η πρωτοφανής διάταξη περί αγοράς μετοχών εταιρειών με αντάλλαγμα διαφημιστικό χώρο και χρόνο.

Η βουλευτής Έβρου τάχθηκε και κατά της επιτροπής Δεοντολογίας που προβλέπει το νομοσχέδιο. Υποστήριξε πως οι εξουσιοδοτικές διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα στον υπουργό να παρεμβαίνει στη σύνθεσή της, μπορεί να μετατρέψουν την επιτροπή Δεοντολογίας σε επιτροπή Αποκλεισμών.

Η εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη νέα τροποποίηση από την κυβέρνηση του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τα fake news. Η αναθεώρηση του άρθρου 191 του Π.Κ. από την κυβέρνηση είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων τόσο από τους νομικούς όσο και από τις δημοσιογραφικές ενώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας στον δημοσιογραφικό λόγο , μέσω της αναθεώρησης τον συγκεκριμένου άρθρου.

Η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αφού για δύο χρόνια εξέθεσε τη χώρα διεθνώς -υιοθετώντας πρακτικές Ορμπανισμού- σήμερα αναγκάζεται να πάρει πίσω αυτή την αντιδημοκρατική διάταξη. «Πρόκειται για μια ήττα των πρακτικών φίμωσης και ελέγχου οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της σχέσης σας με τα Μέσα», δήλωσε.

Η βουλευτής Έβρου ανέλυσε ένα πλαίσιο στήριξης για τον Τύπο και για την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ. Αναφέρθηκε στη δημιουργία  Media Council, ενός  θεσμικά ισχυρού ανεξάρτητου φορέα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα έχει την εποπτεία συνολικά για όλα τα ζητήματα των ΜΜΕ.

«Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο, ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο, με ξεκάθαρους κανόνες, μακριά από λογικές χειραγώγησης και λίστες Πέτσα, ένα πλαίσιο που θα προστατεύει την ελευθεροτυπία και τη δημοσιογραφική δουλειά από παρεμβάσεις της εξουσίας, αλλά και εκδικητικές αγωγές φίμωσης που έχουμε δει στο παρελθόν, χωρίς στοχοποίηση, χωρίς διώξεις, χωρίς παρακολουθήσεις και απειλές, διότι η ορθή και ανεξάρτητη λειτουργία των μέσων, η ελευθερία στη δημοσίευση είναι ένας βασικός πυλώνας της δημοκρατίας τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε», κατέληξε η κα Γκαρά.

Στηρίζει η Ν.Δ. τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και ειδικότερα τους Κοι.Σ.Π.Ε. που αποτελούν Κοιν.Σ.Επ. ένταξης με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα;

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στηρίζει η Ν.Δ. τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και ειδικότερα τους Κοι.Σ.Π.Ε. που αποτελούν Κοιν.Σ.Επ. ένταξης με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα;


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υγείας
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Στηρίζει η Ν.Δ. τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) και ειδικότερα τους Κοι.Σ.Π.Ε. που αποτελούν Κοιν.Σ.Επ. ένταξης με σκοπό την κοινωνικό-οικονομική ενσωμάτωση ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα;»

Η ανάπτυξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) του ν.2716/1999, η οποία ξεκίνησε δειλά το 2002 εξελίσσεται παράλληλα και συμπληρωματικά στις προσπάθειες για Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας, η οποία επιτελείται μέσα από το πρόγραμμα αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» του Υπουργείου Υγείας που ξεκίνησε το 2000 και συνεχίζεται έως σήμερα. Οι Κοι.Σ.Π.Ε. έχουν την πρωτοτυπία να αποτελούν συγχρόνως κοινωνικές επιχειρήσεις αλλά και μονάδες ψυχικής υγείας για τη στήριξη των μελών τους που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ο θεσμός αυτός που παρέχει εργασία σε ψυχικά πάσχοντες αποτελεί τη διέξοδο προς μία λειτουργική ζωή για τα εν λόγω άτομα, τα οποία δυσκολεύονται ιδιαιτέρως να βρουν εργασία, βιώνοντας ένα ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό ο οποίος επιβαρύνει έτι περεταίρω την ψυχική τους υγεία. Μέσα από την εργασία τους τα άτομα αυτά βοηθιούνται όχι μόνο επαγγελματικά-οικονομικά αλλά, σαφώς και θεραπευτικά. Όλοι θα έπρεπε να συνηγορούμε στην αναγκαιότητα του θεσμού αυτού. Άλλωστε, ήδη στο από το 2014 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις δράσεις που προβλέπονταν προς υλοποίηση προκειμένου να προασπιστούν τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, περιλαμβάνονταν και η ανάπτυξη και ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας των Κοι.Σ.Π.Ε. Βέβαια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δε φαίνεται να συμμερίζεται και να υποστηρίζει με θέρμη το θεσμό αυτό του οποίου ο ρόλος είναι αδιαμφισβήτητος στην κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο διάστημα 2015-2019 σχεδίασε, υλοποίησε, και δρομολόγησε δράσεις που είχαν ως σκοπό την επανεκκίνηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση της οργάνωσης της κοινοτικής μορφής παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που επικαλούνται να διαδραματίσουν οι Κοι.Σ.Π.Ε. στην κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης του ψυχικά ασθενούς αλλά και το ότι η επιδιωκόμενη κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδιώξεις των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες για πολλές δεκαετίες δεν κατάφεραν να χαράξουν μία βιώσιμη προοπτική για το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, θέσπισε το ν.4430 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την ανάπτυξη άλλων φορέων της, (Α’ 205/31.10.2016). Στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο οι Κοι.Σ.Π.Ε. θεωρούνται αυτοδικαίως Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) ένταξης και ανήκουν στους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
Η πανδημία του COVID-19 και ο διαρκής εγκλεισμός έλαβε τη μορφή συλλογικού τραύματος επηρεάζοντας την ψυχική ζωή και υγεία όλων μας. Στην ανησυχία και δυσφορία αυτή προστέθηκε και η αβεβαιότητα και το άγχος των κοινωνικοοικονομικών της συνεπειών αλλά, και της γεωπολιτικής κρίσης. Είναι κατανοητό πως ο βαθμός και η ένταση των αρνητικών συνεπειών που πλήττει τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που η ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια, είναι μεγαλύτερη. Υπό αυτούς τους όρους θα περιμέναμε να έχουν ενταθεί οι δράσεις στην κατεύθυνση διασφάλισης της προστασίας των ευάλωτων ατόμων, της στήριξής τους, της ενδυνάμωσής τους, καθώς και της παροχής ευκαιριών και δυνατοτήτων για την προσωπική τους ολοκλήρωση και ευτυχία. Συνακόλουθα, μεγάλη θα έπρεπε να είναι η στήριξη των Κοι.Σ.Π.Ε. που επιδιώκουν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εντούτοις, από δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα του δικτύου Κοιν.Σ.Επ. πληροφορούμαστε για την πληθώρα προβλημάτων με τα οποία ήρθαν αντιμέτωπες αλλά και την ανεξήγητα εχθρική στάση της Κυβερνήσεως της Ν.Δ προς τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. στους οποίους εντάσσονται και οι Κοι.Σ.Π.Ε.
Βέβαια, η Ν.Δ. στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημοσίας Υγείας 2021 – 2025» έθεσε το στρατηγικό στόχο της τριτογενούς πρόληψης όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΥΠ). Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται να γίνουν παρεμβάσεις που αφορούν στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη ή επανένταξη 600 ατόμων με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, επωφελούμενοι θα είναι Κοι.Σ.Π.Ε. που απασχολούν ψυχικά ασθενείς. Η περίοδος χρηματοδότησης θα είναι διετής με εκτιμώμενο κόστος 10 εκατ. € ενώ το μηνιαίο εισόδημα των απασχολούμενων θα ανέρχεται στο ποσό των 694,44€.
Με δεδομένα τα παραπάνω, της διττής υπόστασης των Κοι.Σ.Π.Ε ήτοι, της μονάδας ψυχικής υγείας και της κοινωνικής επιχείρησης που πλήττονται διπλά από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και που στη περίπτωση μη διατήρησης της βιωσιμότητάς τους θα απωλέσουν το δικαίωμα σε εργασία αλλά και τη θέση τους στην κοινωνία εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς. Αλλά και της σημασίας των όρων της ασφάλειας και της σταθερότητας για τη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας των νοσούντων,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Έχει μελετηθεί πόσα ενήλικα άτομα, παραγωγικής ηλικίας, που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν εργασιακά;
2. Πόσα άτομα με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα απασχολούνται ως ωφελούμενοι σε Κοι.Σ.Π.Ε.;
3. Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η προβλεπόμενη στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημοσίας Υγείας 2021 – 2025» χρηματοδότηση για την εργασιακή ένταξη 600 ατόμων με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα; Σκοπεύουν παράλληλα να προούν άμεσα και στη δημιουργία γραφείων υποστηριζόμενης απασχόλησης στους Κοι.Σ.Π.Ε.;
4. Προτίθενται να αυξήσουν την επιχορήγηση των Κοι.Σ.Π.Ε. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες αλλά και να δημιουργηθεί στους ωφελούμενους αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας ως προς τη θεραπεία και το μέλλον τους;
5. Έχει μελετηθεί η κατανομή ως προς το ωράριο εργασίας, (πλήρης ή μερική απασχόληση), των ωφελούμενων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απασχολούνται σε Κοι.Σ.Π.Ε.;
6. Σχεδιάζουν μία διαφορετική προσέγγιση ως προς τις απολαβές των ωφελούμενων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απασχολούνται σε Κοι.Σ.Π.Ε. στη βάση της ενδεχόμενης αδυναμίας τους να δουλέψουν οχτάωρο;
7. Ποια επιπρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα έχετε λάβουν προκειμένου για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των ωφελούμενων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απασχολούνται σε Κοι.Σ.Π.Ε .και οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;
8. Ποια πρόσθετα μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για τη στήριξη των Κοι.Σ.Π.Ε. τόσο στο επίπεδο λειτουργίας τους ως μονάδες ψυχικής υγείας αλλά και ως κοινωνικές επιχειρήσεις;
9. Σχεδιάζουν πρόσθετα εργαλεία χρηματοδότησης των Κοι.Σ.Π.Ε. προκειμένου για την έναρξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Ξανθός Ανδρέας

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος - Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Γιάννης
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος