Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Επέκταση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Επέκταση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 8.12.2022, κατέθεσε ερώτηση με θέμα: «Επέκταση του χρόνου της αντιπυρικής περιόδου» με την συνυπογραφή  38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
 
ΘΕΜΑ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας κάθε χρόνο αντιμετωπίζει πλήθος δασικών πυρκαγιών (αγροτοδασικών σύμφωνα με την ορολογία του Πυροσβεστικού Σώματος). Η αντιπυρική περίοδος στην χώρα μας αρχίζει την πρώτη Μαΐου κάθε έτους και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου. Όμως, παρά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην ημερομηνία αυτή, μια ημερομηνία τυπική, οι δασικές πυρκαγιές δεν σταματούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Η Ελλάδα γνωρίζει μεγάλες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές. Κάθε χρόνο καταγράφονται χιλιάδες «συμβάντα», όπως καταγράφονται στα ανοικτά δεδομένα που δημοσιεύονται  στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.  

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το διάστημα 2000-2021 έχουν καταγραφεί, συνολικά πάνω από 115.000 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές η, δε, συνολική καμένη έκταση ανέρχεται σε 7.790.890 στρέμματα.
Η Ευρώπη δεν έμεινε αλώβητη. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, συνηθισμένο φαινόμενο στην Νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Βαλκανικές χώρες),  έφτασαν στα βόρεια, με την Σουηδία να γνωρίζει το 2018 την καταστροφική μανία τους. Η χώρα, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε.  
Η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. εκφράζει την ανησυχία της και επισημαίνει ότι, η «κλιματική αλλαγή εξακολούθησε να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη». Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί οι δασικές πυρκαγιές αναμένεται να είναι υψηλής επικινδυνότητας απειλή για την χώρα τους, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το ΝΟΟΑ, αναλύοντας στοιχεία από τους δορυφόρους του, διαπίστωσε ότι, η εποχή των πυρκαγιών στην Σιβηρία, άρχισε φέτος νωρίτερα.
H αντιπυρική περίοδος στην χώρα μας αρχίζει την 1η Μαΐου και τελειώνει την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Οι δασικές / αγροτοδασικές πυρκαγιές δεν περιορίζονται μόνο στο χρονικό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αν σταχυολογήσουμε από τον πίνακα συμβάντων του πυροσβεστικού σώματος, το πλήθος των πυρκαγιών εκτός της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω πίνακας.

Στοιχεία όπως αναφέρονται στα tweets του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο μήνας Απρίλιος 2021, μέχρι τώρα, είναι ο μήνας με τα περισσότερα συμβάντα αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΣ, καταγράφηκαν πάνω από 1400 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ για την εποχή.
Σε ενημέρωση του εκπροσώπου τύπου του Π.Σ.  που δόθηκε την 29.06.2022 αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Σώμα, το πρώτο εξάμηνο (παρόλο που κατά την ημερομηνία ανακοίνωσης των στοιχείων, τυπικά,  δεν είχε ολοκληρωθεί,  ακόμα,  το α΄ εξάμηνο)  του τρέχοντος έτους έχουν καταγραφεί:
 
1.812 δασικές πυρκαγιές
3.462 πυρκαγιές σε αστικό περιβάλλον &
5.920 παροχές βοήθειας, διαφόρων κατηγοριών.
 
Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών, είναι το γεγονός ότι μόνο μέσα στον Ιούνιο του 2022, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Π.Σ.,  σημειώθηκαν 1.057 δασικές πυρκαγιές. Αντιστοίχως, παρόμοιο πλήθος γεγονότων και συμβάντων ( σύμφωνα με την ορολογία του ΠΣ) συνέβησαν και την προηγούμενη χρονιά.
 
Βέβαια εκτός από το 2021 και το 2022 καταγράφηκε μεγάλο πλήθος αγροτοδασικών πυρκαγιών. Για παράδειγμα την 04.04.2022 η καταγραφή έδωσε 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Μεταξύ των οποίων και πυρκαγιά στην Ηλεία.  
 
Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι η λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και την λήξη των δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του Π.Σ. στο twitter, τις πρώτες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου του 2021 καταγράφηκαν πάνω από 440 δασικές πυρκαγιές!
Ομοίως και ο Νοέμβριος του 2022, παρουσιάζει μια αντίστοιχη εικόνα. Σύμφωνα με τα tweets του Π.Σ. που αναδημοσιεύτηκαν και από τον ιστότοπο firefightinggreece, τις πρώτες ημέρες Νοεμβρίου 2022 η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:
 
Μάλιστα κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα το Παπίκιο όρος της Ροδόπης κατακαίγεται από πυρκαγιά που ξεκίνησε την 22.10.2022 και, τελικώς έσβησε   την 11.11.2022, μετά από 21 ημέρες, αφού πέρασε και τα σύνορα καίοντας περίπου άλλες 3.000 στρέμματα εντός του Βουλγαρικού εδάφους.
 
Πέραν των ανωτέρω, πρέπει να τονιστεί ότι, η με ΦΕΚ 5575/31.10.22 «παράταση απαγόρευσης χρήσης πυρός στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/21 πυροσβεστικής διάταξης» στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης μέχρι 15.11.2022,  αναδεικνύει την ανάγκη παράτασης της  αντιπυρικής περιόδου..    
 
Εκ των ανωτέρω εκτεθέντων συνάγεται το απλό συμπέρασμα ότι το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και το πέρας των δασικών πυρκαγιών, ούτε αυτές περιορίζονται μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από την επίσημη αντιπυρική περίοδο. Υπενθυμίζουμε, επίσης ότι  η κλιματική αλλαγή θέτει νέα δεδομένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
 
Δεδομένου ότι,
 
Η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. εκφράζει την ανησυχία της και επισημαίνει ότι, η «κλιματική αλλαγή εξακολούθησε να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη».
 
Το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, δεν σημαίνει και το πέρας των δασικών πυρκαγιών
 
Μεγάλο πλήθος αγροτοδασικών πυρκαγιών σημειώνονται τόσο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (π.χ. κατά μήνα Απρίλιο), όσο και μετά την λήξη της (π.χ. κατά τις πρώτες ημέρες του μηνός Νοεμβρίου)

Η κλιματική αλλαγή θέτει νέα δεδομένα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Ο κ. υπουργός έχει αναφερθεί στην ανάγκη εξέτασης της περίπτωσης επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
 
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και ποιοι  είναι οι σχεδιασμοί του υπουργείου, ώστε  να επεκταθεί η χρονική περίοδος της αντιπυρικής, κατά  30-45 ημέρες (κατά τους μήνες  Απρίλιο και  Νοέμβριο);
Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να επιτευχθεί η δυνατότητα ύπαρξης μέσων, ιδιαίτερα εναέριων,  και προσωπικού για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και εκτός  της ισχύουσας αντιπυρικής περιόδου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου