Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Νατάσα Γκαρά: Μικροπολιτική αξιοποίηση της κρίσης στον Έβρο από την ΝΔ. Για την κρίση στον Έβρο, την φύλαξη των συνόρων και την διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση μιλά στη «ΜτΚ» και τον Ιάσωνα Μπάντιο η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ


Για την κρίση στον Έβρο, την φύλαξη των συνόρων και την διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση μιλά στη «ΜτΚ» η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίνει λύσεις, δεν αξιοποιεί τη διπλωματία, αλλά ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή και μικροπολιτική αξιοποίηση της κρίσης, δημιουργώντας μια εικόνα πολεμικής σύρραξης και εισβολής στη χώρα».

Η μαζική παρουσία προσφύγων στα σύνορα του Έβρου δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα μια εκρηκτική κατάσταση. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση;

Πράγματι, το τελευταίο διάστημα ο Έβρος δέχτηκε μία οργανωμένη και κατευθυνόμενη πίεση στα σύνορά του, από μεγάλο πλήθος προσφύγων και μεταναστών που εργαλειοποιήθηκαν από τον Ερντογάν, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις διεκδικήσεις του. Δεν είναι πρωτόγνωρο ο Έβρος να δέχεται μεγάλες προσφυγικές ροές. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίσαμε μεγάλες κρίσεις και η φύλαξη των συνόρων της χώρας, ιδιαίτερα στον Έβρο, υπήρξε ισχυρή κι αποτελεσματική. Αυτό, όμως, έγινε με σχέδιο και ψυχραιμία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και με τους τόνους χαμηλούς, όπως απαιτεί η κρισιμότητα των περιστάσεων. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δίνει λύσεις, δεν αξιοποιεί τη διπλωματία, αλλά ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή και μικροπολιτική αξιοποίηση της κρίσης, δημιουργώντας μια εικόνα πολεμικής σύρραξης και εισβολής στη χώρα. Φτάνοντας μέχρι τις επικίνδυνες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «δούρειο ίππο» του Ερντογάν. Κατεύθυνση όχι μόνο ανεύθυνη, διχαστική, αλλά και επικίνδυνη για τη χώρα και την κοινωνία.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας επανέφερε στην ατζέντα το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Στον ΣΥΡΙΖΑ θέτετε ως προτεραιότητα την τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι όμως τελικά μια καλή Συμφωνία για το προσφυγικό;

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπεγράφη το 2016 σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία να βρίσκεται τότε σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής να βιώνουν εσωτερικές διαμάχες και συνθήκες μεγάλης αστάθειας, δημιουργώντας εκατομμύρια προσφύγων που ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη. Η Συμφωνία υπήρξε το «όχημα» με το οποίο η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη, επιχείρησαν να διαχειριστούν τις ιδιαίτερα αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές εκείνης της περιόδου.

Θυμίζω την εξαιρετικά επικίνδυνη στάση που είχαν κρατήσει τότε, ιδιαίτερα οι χώρες του Βίσεγκραντ και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες με το κλείσιμο των συνόρων τους οδηγούσαν στον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών».

Σε αυτά τα αδιέξοδα ήρθε να απαντήσει η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας η οποία έχει επιτρέψει στη χώρα μας τέσσερα χρόνια τώρα να διατηρήσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε χαμηλά και διαχειρίσιμα επίπεδα. Επίσης, διευκόλυνε και την μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Δυστυχώς, σήμερα, με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ, η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία τεράστια φυλακή ψυχών. Αυτό επιβεβαίωσαν και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που αρκέστηκαν μόνο στην οικονομική ενίσχυση και την παροχή εξοπλισμού για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας στη χώρα μας.

Τις προηγούμενες ημέρες φάνηκε ότι στο εσωτερικό του κόμματος σας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα των κλειστών ή ανοικτών συνόρων για τους πρόσφυγες. Ποια είναι η δική σας θέση;

Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθήσαμε μία συντονισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ και «κύκλων» της κυβέρνησης να παρουσιάσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σαφή θέση για τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο. Από το πρώτο λεπτό τοποθετηθήκαμε δημόσια και υπεύθυνα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο από τη στιγμή που είχαμε απόπειρα μαζικής εισροής ανθρώπων στη χώρα.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: αποτελεί υποχρέωση της χώρας να φυλάει και να προστατεύει τα σύνορά της. Αρμόδιες αρχές για αυτό είναι ο στρατός και η αστυνομία με ιδιαίτερη οργανωτική ικανότητα και εμπειρία. Και αυτή η θέση αποδείχθηκε και στην πράξη, καθώς κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, η φύλαξη των συνόρων ενισχύθηκε με προσωπικό και εξοπλισμό, ενώ είχε δρομολογηθεί η ίδρυση Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης στον Έβρο. Αντίθετα, η ΝΔ τον Ιούλιο απομάκρυνε 80 αστυνομικούς από τον Έβρο στην Αθήνα, ενώ ακύρωσε τις προηγούμενες δράσεις.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει προτάσεις, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είναι απούσα: δεν έχει ζητήσει Σύγκλιση Συνόδου Κορυφής, ούτε πρόγραμμα μετεγκατάστασης και διαμοιρασμού προσφύγων - μεταναστών σε χώρες της ΕΕ. Δεν ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις, ούτε και απάντησε διπλωματικά στην προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η περιοχή του Έβρου αντιμετωπίζει διαχρονικά πολλά προβλήματα ως ακριτική περιοχή. Απολογιστικά υπήρξαν αστοχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βάλει τον Έβρο και τη Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής της. Γι’ αυτό και επιχείρησε να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα αναβάθμιζε συνολικά τις υποδομές στον νομό (λιμάνι Αλεξανδρούπολης, διασύνδεση με λιμάνια της Βουλγαρίας, ολοκλήρωση κάθετου άξονα Εγνατίας, αγωγοί TAP-IGB, LNG, Δίκτυο Φυσικού Αερίου σε ΑΜ-Θ, Γεωθερμία, Ευφυής Γεωργία, Ενεργειακές Κοινότητες, αυτονόμηση Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα ΔΠΘ, κλπ). Στόχος ήταν η μετατροπή της περιοχής μας σε ενεργειακό, αναπτυξιακό και εμπορικό κόμβο για την ΝΑ Μεσόγειο. Παράλληλα, προχώρησε νομοθετικά και στη θεσμοθέτηση αναπτυξιακών κινήτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές όπως ο Έβρος.

Η κριτική που μπορεί να ασκηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εντός της θητείας του αρκετά από τα θετικά μέτρα που δρομολόγησε ως κυβέρνηση. Σήμερα, όμως, μετά το πρώτο καταστροφικό οχτάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω.

Στο έτερο θέμα της επικαιρότητας, τον κορονοϊό, στελέχη της κυβέρνησης έκαναν λόγο για κίνδυνο μετάδοσης του από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πως το σχολιάζετε;

Μία τέτοια ρατσιστική ρητορική δεν τιμά την ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθώς τα πρώτα κρούσματα ήρθαν από την Ιταλία και τους Άγιους Τόπους. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τις μισαλλόδοξες δηλώσεις στιγματισμού και να ασχοληθεί με την άμεση θωράκιση των δομών Υγείας που επείγει.

* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15 Μαρτίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου