Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη φορολόγηση των υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά
Την κατάθεση του τελικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη φορολόγησή τους ζητούν σαράντα εννιά (49) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ΝΔ, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για την αφαίρεση πάσης φύσεως ζημιών και εκπτώσεων στην προμήθεια, κατόρθωσε να απομειώσει το αρχικό ποσό των υπερκερδών των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών, παρακάμπτοντας τη βασική αρχή ότι η προμήθεια και η παραγωγή αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τελικό ποσό υπερκερδών προς φορολόγηση για το εννιάμηνο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 είναι μικρότερο ακόμα και από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022.
Προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια όσον αφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι τον Ιούνιο 2022, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που, όπως φαίνεται με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα παραμείνουν κατά το μεγαλύτερό τους μέρος στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την άμεση κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων:
Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2022
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Κατάθεση στη Βουλή του τελικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Στις 23 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης, μετά από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακοινώσει την αναδρομική φορολόγησή τους, κατόπιν υπολογισμού τους από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με 90%. Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 12 Μαΐου εκτίμησε τα εν λόγω υπερκέρδη για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 σε 927 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (730 εκατ. ευρώ), η οποία πλέον κερδοσκοπεί ανοικτά εις βάρος των καταναλωτών. Από την εκτίμηση αφαιρέθηκε το τρίμηνο Ιούλιος 2021-Σεπτέμβριος 2021, παρότι, ήδη από τότε ξεκίνησε να παρατηρείται δυσανάλογη αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή.
Χρειάστηκαν έκτοτε σχεδόν οκτώ (8) μήνες για να ολοκληρωθεί, έστω και με προσωρινά στοιχεία, το νέο πόρισμα για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 (δηλαδή για περίοδο 9 μηνών) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει, στις 03.11.2022, ότι προχωρά η φορολόγηση των υπερκερδών, προκειμένου αυτά να επιστραφούν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη, πίσω στους καταναλωτές ως επιδότηση, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Μόνο που, στη διαδρομή μέχρι τον τελικό υπολογισμό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατάφερε να απομειώσει σε τέτοιο βαθμό τα υπερκέρδη ώστε να καταλήξει σε φορολογητέο ποσό για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 χαμηλότερο και από αυτό που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022, ήτοι 415 εκατ. ευρώ έναντι 927 εκατ. ευρώ (!).
Συγκεκριμένα, για να πέσουν οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί στα μαλακά, η κυβέρνηση νομοθέτησε, με το άρθρο 37 του Ν. 4936/2022 την αφαίρεση πάσης φύσεως εκπτώσεων και ζημιών από την προμήθεια (λιανική αγορά), γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό είναι αντίθετο και με τη νομοθεσία όπου ορίζεται σαφώς ότι η παραγωγή και η προμήθεια αποτελούν διακριτές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά σε λογιστικό επίπεδο, όπως ακριβώς στην περίπτωση που θα ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις (άρθρο 141, Ν. 4001/2011), και αγνοώντας τη θέση και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο ζήτημα αυτό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αρχική εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 ανέρχεται σε 1,22 δισ. ευρώ, από τα οποία, μετά την αφαίρεση όλων των εκπτώσεων – ακόμα και των εκπτώσεων συνέπειας στη λιανική- και ζημιών από διμερή συμβόλαια, προέκυψε το τελικό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, και η τελική αναμενόμενη είσπραξη των 373,55 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση επίσημων στοιχείων του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ για την περίοδο Ιούλιος 2021-Μάρτιος 2022 εκτιμά τα υπερκέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 σε 2,2 δισ. ευρώ.
Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο οι καταναλωτές έχουν χρυσοπληρώσει τις ακραίες τιμές ρεύματος και τα υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας
Επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έπρεπε να έχουν προβεί τουλάχιστον στη δημοσίευση του τελικού πορίσματος εκτίμησης υπερκερδών προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια και διαφάνεια και για τον επιμερισμό των υπερκερδών και για τις «εκπτώσεις» υπολογισμού τους που έγιναν μέσω του Ν. 4936/2022
Αιτούμαστε να κατατεθεί στη Βουλή προς ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με όλους τους αναλυτικούς υπολογισμούς, τις «εκπτώσεις» και τον επιμερισμό υπερκερδών ανά ηλεκτροπαραγωγό.
Οι αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία ( Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλίοπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα )
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Ελίζα ( Μαριλίζα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ ( Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γιώργος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου