Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ν. Γκαρά: «Να εξετάσουμε την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε ακριτικές περιοχές και την αξιοποίηση της διασυνοριακότητας μέσω ειδικών προγραμμάτων»

Πρόταση διαβούλευσης με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και Μουσείων  της Περιφέρειας που χρειάζονται στήριξη

Προτάσεις για τη λειτουργία της Υποεπιτροπής Περιφερειών - Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Βουλής των Ελλήνων κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών.

Η Βουλευτής από τον Έβρο παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε αρχικά στο μεγάλο κόστος που υπάρχει σε ακριτικές περιοχές όπως ο Έβρος, σε ότι αφορά την μεταφορά ανθρώπων, προϊόντων, όπως και για τα καύσιμα. Τόνισε πως η Επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει σχετικά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ποιες αλλαγές επήλθαν για τους πολίτες με τη  χρήση του στη θάλασσα, συμπληρώνοντας, όμως, πως έχει έρθει η στιγμή για την καθιέρωση και ενός νέου Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις ακριτικές περιοχές που θα αφορά και περιοχές που δεν μεσολαβεί θαλάσσια συγκοινωνία.

«Να δούμε, λοιπόν, ένα εργαλείο και στη στερεά συγκοινωνία και για το εσωτερικό της χώρας. Είναι μια πρόταση που έχουν καταθέσει σχεδόν όλοι οι φορείς του Έβρου και της Θράκης εδώ και πάρα πολλά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά.

Ταυτόχρονα στην τοποθέτησή της η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στα ζητήματα διασυνοριακότητας, τα οποία γνωρίζει καλά ο Έβρος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν και αρνητικές αλλά και θετικές συνέπειες και αποτελέσματα.

Τόνισε ότι διαχρονικά υπάρχουν και δημιουργούνται πάρα πολλά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας όπως τα γνωστά προγράμματα Leader ή προγράμματα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας από την Επιτροπή να εστιάσει πάνω σε αυτά τα ζητήματα κατά  τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ώστε να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές .

Επίσης, η κα Γκαρά τόνισε πως ένα τρίτο θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή το επόμενο διάστημα είναι στο επίπεδο του πολιτισμού, καταθέτοντας την πρόταση εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων ή μουσείων που κάνουν εξαιρετική δουλειά, να φιλοξενηθούν από την Επιτροπή και να τους δοθεί βήμα λόγου για να μας εξηγήσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σημερινή δύσκολη συγκυρία αλλά και να εξετάσουμε πως θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους και τους συλλόγους τους.

Παράλληλα, η κα Γκαρά επανάφερε μία πρόταση που είχε καταθέσει και παλαιότερα για την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, με την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και την προκήρυξη συγκεκριμένων προγραμμάτων επανένταξης αυτών των γυναικών και παιδιών.

Τέλος, η Βουλευτής από τον Έβρο σημείωσε πως η Επιτροπή θα πρέπει το επόμενο διάστημα να καταγράψει τα αποτελέσματα του εξαιρετικά μειωμένου τουριστικού ρεύματος στα μικρά νησιά ή σε μικρές απομακρυσμένες περιοχές, πως επέδρασαν τα προστατευτικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αν ήταν επαρκή, σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Δημόσιο Σύστημα Υγείας σε αυτές τις περιοχές, αν είναι επαρκώς θωρακισμένο κ.α.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΑΡΑ:  Για άλλη μία φορά να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους και όλους μας, για την παραγωγική δουλειά και τη συνεργασία και τις σχέσεις μας που έχουμε αυτήν την Επιτροπή, πόσο μάλλον για τα ζητήματα και τα πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συζητάμε και αφορούν στις περιφέρειές μας. Προφανώς η συνεργασία μας είναι συνεχής, είναι δεκτή η πρόταση, κυρίως για ζητήματα ταυτότητας και ζητήματα ισότητας φύλου. Ειδικότερα σε ακριτικές περιφέρειες, το φαινόμενο της κακοποίησης και της ανισότητας και η ανάγκη εκπαίδευσης, ενημέρωσης και προστασίας των γυναικών, αλλά και των παιδιών, είναι συνεχής, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Νομίζω, ότι διαχρονικά, κάθε κυβέρνηση, αλλά και η πολιτεία, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα. 

Θυμηθήκαμε αυτήν την πρόταση, ότι στην έναρξη της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, μία από τις προτάσεις που είχα καταθέσει ήταν να συζητήσουμε για τις δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν πολύ περισσότερες δομές και κλίνες για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, αλλά να δημιουργηθούν και προγράμματα επανένταξης, απασχόλησης των γυναικών και των παιδιών, προφανώς και ενημερωτικών δράσεων για τις γυναίκες, που μέσα στην οικία τους είναι σαν μία φυλακή, ένα κολαστήριο και όχι η φιλόξενη εστία, που ζει ο καθένας στο σπίτι μας. Οπότε κύριε Κελέτση, θα τα λέμε ακόμη πιο συχνά για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να γράψουμε και την πρόταση για το πόρισμα από μία πολύ ωραία συζήτηση, η οποία είχε γίνει και με την παρουσία της γενικής γραμματέως ισότητας φύλου και εναρμόνισης οικογενειακής ζωής.

Επ’ αφορμή, θα μου επιτρέψετε να κάνω και κάποιες άλλες προτάσεις για την καινούργια περίοδο στην Επιτροπή μας. Εκτιμώ, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για τις διαφορές και το μεγάλο κόστος που υπάρχει στις ακριτικές περιοχές, σε ό,τι αφορά το μεταφορικό κόστος και το κόστος μεταφοράς ανθρώπων, αλλά και προϊόντων κυρίως, όπως και στα καύσιμα. Νομίζω πως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να έχουμε στην Επιτροπή μας μία συζήτηση σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ίσχυε και ισχύει, έναν απολογισμό για το πόσοι συμπολίτες μας έχουν κάνει χρήση του μεταφορικού ισοδύναμου, τι αλλαγές έχουν επέλθει κατά την τελευταία περίοδο στο συγκεκριμένο μέτρο, να ενημερωθούμε αν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά να δούμε και τη δυνατότητα ενός νέου εργαλείου που μπορεί να ονομαστεί μεταφορικό ισοδύναμο για ακριτικές περιοχές σε μεγάλη απόσταση από τα κέντρα, χωρίς να υπάρχει στο μεταξύ θαλάσσια συγκοινωνία. 

Στη στερεά συγκοινωνία, λοιπόν, να δούμε ένα εργαλείο που να λέγεται μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι μία πρόταση που, τουλάχιστον, σχεδόν όλοι οι φορείς του Έβρου, αλλά και της Θράκης το έχουν καταθέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κυρίως, γιατί αυξάνεται πάρα πολύ το κόστος των προϊόντων, το κόστος της ζωής, το κόστος της κατανάλωσης, αλλά και το κόστος των παραγόμενων προϊόντων τα οποία πρέπει να μεταφερθούν είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό. Το ένα ζήτημα είναι αυτό. 

 Η δεύτερη πρόταση που μπορώ να κάνω είναι να συζητήσουμε ζητήματα διασυνοριακότητας. Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές οι οποίες είναι διασυνοριακές. Η διασυνοριακότητα έχει και θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία, θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, διαχρονικά, υπάρχουν σε ισχύ ή δημιουργούνται πάρα πολλά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, όπως τα γνωστά προγράμματα Leader είτε προγράμματα συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ δήμων ή χωρών οι οποίες συνορεύουν. Εμείς, στον Έβρο, αντιμετωπίζουμε και τις θετικές και τις αρνητικές επιπτώσεις. Παρόλα αυτά, νομίζω πως είναι ένα θέμα που μπορεί να απασχολήσει την Επιτροπή μας και, οι νομοί και οι περιοχές κατά τις συνοριακές οριογραμμές, να μοιραστούμε και καλές πρακτικές.

Ένα τρίτο θέμα το οποίο θα μπορούσα να προτείνω για να κουβεντιάσουμε είναι στο επίπεδο του πολιτισμού. Νομίζω ότι, η Επιτροπή μας μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε ή να φιλοξενήσουμε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται με μουσεία τα οποία υπάρχουν και έχουν δημιουργηθεί σε ακριτικές περιοχές σε μικρές περιφέρειες. Πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι κάνουν εξαιρετικές δράσεις και διατηρούν και προάγουν το σύγχρονο τοπικό πολιτισμό, αλλά διατηρούν και την παράδοση. Και αυτοί βρίσκονται σε μία συνεργασία μεταξύ τους και με αυτή τους την συνεργασία διαμορφώνουν ένα τεράστιο και μεγάλο μωσαϊκό της χώρας. Νομίζω ότι, μπορούμε να φιλοξενήσουμε ανθρώπους, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και, κυρίως, των μουσείων οι οποίοι χρειάζονται και στήριξη. Πρέπει να τους δώσουμε ένα βήμα να μας εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, τις δυσκολίες που έχουν, αλλά και προτάσεις στήριξης ή τις διεκδικήσεις που μπορούν να έχουν για να τους δώσουμε ένα βήμα και εμείς να ενισχύσουμε τα αιτήματά τους, αλλά να γνωστοποιήσουμε και τη λειτουργία τους. 

Τέλος, αυτό που θα μπορούσα να προτείνω, καθώς ζούμε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη ο κορωνοϊός, ωστόσο, βρισκόμαστε και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, είναι να δούμε σε μικρά νησιά, σε μικρές περιοχές, σε απομακρυσμένες περιοχές, τι αποτελέσματα είχαμε στο τουριστικό ρεύμα από τη μία, πώς επέδρασαν τα προστατευτικά μέτρα, τα προληπτικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά και η κοινωνία λόγω κορωνοϊού, αν επηρέασε αυτές τις μικρές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και αν το Σύστημα Υγείας ήταν και είναι έτοιμο και θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και το μικρό τουριστικό ρεύμα το οποίο δέχτηκαν το οποίο ήταν μικρό, αλλά σημαντικό. Δεν το λέω σε ένα επίπεδο να κάνουμε κριτική, αλλά νομίζω ότι, μπορούμε να έχουμε μία συνολική ενημέρωση στην Επιτροπή μας από τους αρμόδιους προκειμένου, να δούμε και τις διαφορές οι οποίες μπορεί να υπήρξαν ανά την Ελλάδα. 

Επαναλαμβάνω ότι, δεν μιλάω για τα μεγάλα τουριστικά κέντρα, αντιθέτως για μικρά νησιά κυρίως ή μικρές απομακρυσμένες Περιφέρειες οι οποίες είχαν το δικό τους τουριστικό ρεύμα πάντοτε και λόγω εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

 Αυτές είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις που μπορώ να κάνω στην Επιτροπή μας. Ωστόσο, νομίζω πως η συγκεκριμένη Επιτροπή, δηλαδή και η Επιτροπή Περιφερειών και η Υποεπιτροπή Νησιωτικών, Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών είναι μια αφορμή και ένα μεγάλο βήμα, όχι μόνο διαβούλευσης μεταξύ ημών, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα βήμα για τους αφανείς ήρωες της Περιφέρειας που συντελούν, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και στην υγεία, στη γεωργία, στην ανάπτυξη και στην παιδεία. Μπορούμε να τους δώσουμε ένα βήμα να μας αναπτύξουν τις ιδιαιτερότητες κάθε Περιφέρειας. 

Ευχαριστώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου