Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Διατήρηση επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης

49 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Διατήρηση επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης

Με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδη Τσακαλώτου και συνυπογραφή των αρμόδιων τομεαρχών, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Ν. Φίλη, , Α. Χαρίτση, Μ. Τζούφη, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ερώτηση με θέμα "Διατήρηση επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης".

Στις συνθήκες πανδημίας που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία.

Η πρόσφατη γνωμοδότησης της Επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που προβλέπει την περικοπή του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών μεταξύ άλλων και από τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση.

Για αυτόν το λόγο οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτάνε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιές ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να μην περικοπεί το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Οικονομικών
• Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Διατήρηση επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης

Με τις διατάξεις του αρ.27 του ν.4618/2019 (ΦΕΚ Α’ 89/10.6.2019) ορίζεται ότι τα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης οποιασδήποτε βαθμίδας, υπαγόμενα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τη νομοθεσία του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζονται κατά τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ωρών της ημερήσιας απασχόλησής τους. Ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισής τους υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης που πραγματοποιούν σε ημερήσια βάση.

Με την αριθ. 2/14511/0004/12.03.2018 (ΑΔΑ 728ΖΗ-Μ3Ξ) κοινή Υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις αριθ. 2/56353/0004/22.11.2018 (ΑΔΑ: 63ΓΑΗ-ΑΞ0) και 35114 ΕΞ 2020/1.4.2020 (ΦΕΚ 323, Υ.Ο.Δ.Δ) όμοιες, συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών που συνδυάζουν την αρμοδιότητα των υπηρεσιών που εκπροσωπούν και το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο σε θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, δημόσιας υγείας, μισθολογικής πολιτικής, ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπροσώπου του ανεξάρτητου και εξειδικευμένου επιστημονικού φορέα Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.). Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις αναφερόμενες διατάξεις, το έργο της Επιτροπής αποτελείτο από τρία παραδοτέα με ολοκλήρωση σε δύο χρονικές φάσεις και όφειλε να λάβει τη μορφή μιας προκαταρκτικής και μιας τελικής γνωμοδότησης.

Στη γνωμοδότηση αυτή, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι  «κατά την εκτέλεση του έργου της η Επιτροπή αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς». 

Αξίζει, ενδεικτικά, να παραθέσουμε δύο από αυτούς:

- «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν τη νοσηρότητα και την εν γένει επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα»

- « Το πολυάριθμο των ειδικοτήτων και κλάδων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των εργασιών, καθώς και τον λανθασμένο τρόπο αποτύπωσης των ειδικοτήτων και των κλάδων των εργαζομένων στα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου».

Στη γνωμοδότηση αυτή προβλέπεται η περικοπή του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών μεταξύ άλλων και από τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, και επειδή στις συνθήκες διετούς πανδημίας που ζούμε αναδείχθηκε ακόμα πιο εμφατικά ο καθοριστικός και αναντικατάστατος ρόλος των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα στην προστασία της υγείας των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν ώστε να μην περικοπεί το επίδομα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στα πρόσωπα απασχολούμενα με την καθαριότητα των χώρων της δημόσιας εκπαίδευσης;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσακαλώτος Ευκλείδης
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ (Μανώλης)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου