Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλ. Χρηστίδου και 42 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με την κατανομή́ κονδυλίων του ερασιτεχνικού́ αθλητισμού́ στα αθλητικά σωματεία και τις αθλητικές ομοσπονδίες.
Οι ερωτώντες καλούν την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να καταθέσει στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία με συμπεριλαμβανόμενα ποσά αναφορικά με : α) αμοιβές διοικητικού προσωπικού β) μισθούς προπονητών γ) μισθούς υποστηρικτικού επιστημονικού προσωπικού δ) ταξίδια αθλητών ε) ταξίδια στελεχών στ) έξοδα συντήρησης αθλητικών υποδομών, ζ) έξοδα γραφείων η) λοιπά λειτουργικά έξοδα των αθλητικών σωματείων και των ομοσπονδιών
Επίσης, οι 43 Βουλεύτριες και Βουλευτές ρωτούν την Υπουργό αν έχει ελέγξει κατά πόσον τα χρήματα που προορίζονταν για τη προετοιμασία των αθλητών, τη συμμετοχή σε αγώνες προετοιμασίας και πρόκρισης καθώς και την υποστήριξή τους, έφτασαν στον προορισμό τους, με δεδομένες τις πολλαπλές αρνητικές δηλώσεις των κορυφαίων εξ αυτών για ανεπαρκή στήριξη τους εκ μέρους της Πολιτείας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση και ΑΚΕ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: Κατανομή κονδυλίων ερασιτεχνικού αθλητισμού
H ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου με πολύ ευχάριστο τρόπο αφού τα τέσσερα χρυσά κι το ένα ασημένιο μετάλλιο της αποστολής, έφεραν την χώρα μας στην τέταρτη θέση του πίνακα των μεταλλίων σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου.
Εκτός όμως από τις σημαντικές επιδόσεις και τα επιτεύγματα των αθλητών και των αθλητριών στους αγώνες αυτούς, υπάρχουν και κάποια ακόμη κοινά σημεία μεταξύ όσων διακρίθηκαν: οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής στήριξης από την Πολιτεία.
Τα επώνυμα παραδείγματα είναι πάρα πολλά: οι περιπτώσεις της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη (που η ίδια είχε χρηματοδοτήσει από την τσέπη της την προετοιμασία και τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα του Τόκιο και που είχε αποκλειστεί αρχικά από τις υποτροφίες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), της Ελίνας Τζένγκο (που οι εικόνες από το γήπεδο που προπονείται και οι συνθήκες προπόνησης της μόνο θλίψη προκαλούν), του Μίλτου Τεντόγλου, (που το 2021, μετά από ένα ακόμα χρυσό, δήλωνε πως «η πολιτεία ήταν εναντίον μας, τα στάδια, όλοι άπαντες ήταν απέναντί μας. Ακόμα και τώρα δεν έχουμε κανέναν δίπλα μας κι έτσι έχουμε συνηθίζει γι’ αυτό κι εγώ έχω μάθει να μην τους υπολογίζω»), του Λευτέρη Πετρούνια (που, επίσης το 2021, είχε αποκαλύψει πως αυτός και οι συναθλητές του ήταν επτά μήνες απλήρωτοι), του Θοδωρή Ιακωβίδη, (που ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει τέλος στην καριέρα του στην Εθνική ομάδα, λέγοντας: «Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή γιατί δεν σου παίρνει λεφτά, επειδή ξέρει την κατάσταση σου») και πολλές ακόμα περιπτώσεις αθλητών καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό στη χώρα, το κάνουν διαπράττοντας προσωπικές υπερβάσεις και χωρίς την αναγκαία υποστήριξη από τους φορείς και την Πολιτεία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για το 2022 οι 53 Ομοσπονδίες θα μοιραστούν 23.813.143 ευρώ, εκ των οποίων τα 15.478.233 ευρώ προέρχονται από το κράτος, ενώ τα 8.334.910 ευρώ προκύπτουν από την φορολόγηση του αθλητικού στοιχήματος. Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, έχουν ήδη καταβληθεί 21.425.090 ευρώ απευθείας στα 4.900 ερασιτεχνικά σωματεία που ήταν εγγεγραμμένα στο τέλος του 2021 στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ως μερίδιο από τη φορολογία των κερδών των παικτών των εταιρειών στοιχήματος. Συνεπώς η κυβέρνηση για το 2022 αθροιστικά επιχορήγησε με περίπου 45 εκ. ευρώ όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και από τα χρήματα αυτά τα 37 εκ προέρχονται από τις στοιχηματικές εταιρείες.
Στις σχετικές ανακοινώσεις του Υφυπουργείου αποτυπώνεται η κατανομή ανά Ομοσπονδία αλλά παραμένει άγνωστο ποιο ποσοστό από τα χρήματα αυτά καταλήγει στους αθλητές των διαφόρων αγωνισμάτων, με δεδομένο ότι οι Ομοσπονδίες απασχολούν, –και έτσι πρέπει να γίνεται-, διοικητικούς υπαλλήλους, προπονητές, υποστηρικτικό επιστημονικό προσωπικού και υποχρεώνονται να καλύπτουν δαπάνες για ταξίδια αθλητών, ταξίδια στελεχών, για αθλητικές υποδομές και για γραφεία.
Επειδή οι αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, επιτυγχάνοντας διακρίσεις που τιμούν τη χώρα μας, πολύ συχνά σε δηλώσεις τους αποκαλύπτουν την απουσία σοβαρής στήριξης από πλευράς Πολιτείας
Επειδή η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στον αθλητισμό πρέπει να γίνεται με τρόπο που να ικανοποιούνται οι οργανωτικές και λειτουργικές ανάγκες των Ομοσπονδιών και των Σωματείων αλλά και οι προπονητικές και λοιπές ανάγκες των αθλητών παγκοσμίου κλάσης και των πρωταθλητών μας
Επειδή οι Ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία οφείλουν να έχουν επαρκείς πόρους για να υποστηρίζουν όχι μόνο τον πρωταθλητισμό αλλά και για να μπορούν να υπηρετήσουν γενικότερα την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού που αφορά όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών
Επειδή η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας και ιδιαίτερα των μαθητών, των εφήβων και των νέων δεν αθλούνται καθημερινά, όπως καταγράφεται σε πολλές έρευνες, με αποτέλεσμα να απέχουμε πολύ από το στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθημερινή άθληση τουλάχιστον 60 λεπτών των παιδιών και εφήβων, γεγονός που πρέπει να προβληματίζει την αθλητική ηγεσία
Από το συνολικό ποσό των περίπου 45 εκ. ευρώ με το οποίο, αθροιστικά για το 2022, επιχορηγήθηκε το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, καλείται η κ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:
Να καταθέσει στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία με συμπεριλαμβανόμενα ποσά που αφορούν: α) αμοιβές διοικητικού προσωπικού β) μισθούς προπονητών γ) μισθούς υποστηρικτικού επιστημονικού προσωπικού δ) σε ταξίδια αθλητών ε) ταξίδια στελεχών στ) έξοδα συντήρησης αθλητικών υποδομών, ζ)γραφείων η) λοιπών λειτουργικών εξόδων.
Kαι Ερωτάται η κα Υπουργός
Έλεγξε αν τα χρήματα που προορίζονταν για τη προετοιμασία των αθλητών, τη συμμετοχή σε αγώνες προετοιμασίας και πρόκρισης καθώς και την υποστήριξή τους, έφτασαν στον προορισμό τους και αν ναι ποια είναι τα συμπεράσματά σας με δεδομένες τις αρνητικές δηλώσεις των κορυφαίων εξ αυτών;
Οι ερωτώσες/ώντες Βουλεύτριες/λευτές
Χρηστίδου Ραλλία
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τόνια)
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Ψυχογιός Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου